Cameron odhaja, maček Larry pa ostaja doma na Downing Streetu 10

Britanski premier David Cameron bo ta teden z družino zapustil uradno rezidenco predsednika vlade na Downing Street 10 v Londonu, ker se bo tja preselila nova premierka Theresa May, a so potrdili, da bo tam ostal maček Larry.

Larry prebiva v rezidenci od leta 2011. Za uničevanje miši je zadolžen, odkar so ga tja prinesli, ko so pred vrati rezidence videli podgano.

Maček Larry ostaja na Downing Streetu 1

Maček Larry je javna last
Iz kabineta premierja so danes sporočili, da osemletna rjavo-bela mačka ostaja, saj je “last javnega uslužbenca in ne Camerona”, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Larry sicer ni najbolj delaven maček, saj mu, kot so sporočili z Downing Streeta, državljani dnevno pošiljajo darila in priboljške, medtem ko večino časa “preverja ustreznost starinskega pohištva za dremanje”.

Mačke in vsi predsedniki vlad 

Maček Larry ostaja na Downing Streetu 3Na Downing Street 10 imajo mačke za preganjanje miši od 20. let prejšnjega stoletja. Nekatere so celo dobile naziv “glavni lovilec miši v kabinetu premierja” in dobivale plačo.

Margaret Thatcher in Humphrey?
Legendaren je bil maček Humphrey, pritepenec, ki se je naselil v času premierke Margaret Thatcher in tam ostal tudi v času Johna Majorja, dokler ga ni leta 1997 “upokojil” premier Tony Blair med ugibanji, da je bila njegova soproga Cherie tista, ki se ga je hotela znebiti.

Maček Larry ostaja na Downing Streetu 4Prejemal je plačo sto funtov (okoli 120 evrov) na leto iz proračunskih sredstev za kabinet premierja. Tudi za oskrbo Larryja plačujejo davkoplačevalci.

Sofija Pika Simič

 • Anton

  koliko ima plačo ta maček?:)

  sarkazem press!

 • Viktorh

  Naši pa še umetniške slike odnesejo s sabo…

  • Nata

   Ja, sej !! Mačka bi pa verjetno pustili .

   • tarantela

    Mačka bi šla nazaj, verjetno se ji dobro godi, kjer je.

 • karpelec

  Ha, za eno podgano pa taki stroški?

 • Unikatna

  Za muco je bolje poskrbljeno kot za reveže :)

 • Kapucinka

  Najlepši britanski javni uslužbenec :) Vlada krije cepljenje in teste, ljubitelji mačk pa hrano. Vsaj ena žival manj v zavetišču.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!