Danes bosta Maribor in Ljubljana zasijala v praznični luči

Prižig prazničnih lučk lansko leto. Foto: STA

V Ljubljani in Mariboru se bo danes slovesno prižgalo praznične luči. Letošnja tema bo spoštovanje življenja, ki jo je oblikoval Zmago Modic. Sredstva, namenjena letošnji okrasitvi dveh največjih slovenskih mest, ostajajo enaka. 

Na novinarski konferenci je direktorica Turizma Ljubljana Petra Stušek pojasnila, da bo po Ljubljani postavljenih skupaj približno 64 kilometrov svetlobnih okrasov. Večinoma bodo svetlobne skulpture in lučne girlande razsvetljevale center, od Narodne galerije proti prenovljeni Eipprovi ulici, za kar so prejeli sredstva v višini 220.000 evrov.

Okrasitev ostaja podobna lanskoletni
Okrasitev ostaja podobna lanskoletni, ko so trg in ulice v strogem centru glavnega mesta pokrivali galaksija in nebesni znaki. Čopova ulica bo okrašena s kometi, Slovenska cesta z galaksijami, nad Mestnim, Starim, Levstikovim in Gornjim trgom do cerkve sv. Florijana pa bo ustvarjen učinek dnevne sobe. Na mestni hiši bo voščilo in na Ciril-Metodovem trgu simbol neke dogme, je zapisano na straneh Turizma Ljubljana.

Galaksije pa ne bodo edine, ki bodo pričarale praznično vzdušje. Modic je na ulice vnesel tudi matematične formule in različne geometrijske like. Okrašene pa bodo tudi smreke pri Figovcu, na Levstikovem trgu, pri mestni hiši, v notranjosti mestne hiše, Pod Trančo, na Ljubljanskem gradu in pred Narodno galerijo. “Glavna” smreka pa je postavljena na Prešernovem trgu in sega 20 metrov visoko. Okrašena je s približno 10 kilometri lučk.

Zbrane bo nagovoril župan Ljubljane
Ob prižigu lučk v Ljubljani bo zbrane na Prešernovem trgu nagovoril župan mestne občine Zoran Janković, ki bo hkrati odprl praznični sejem na Bregu in na Prešernovem, Pogačarjevem in Kongresnem trgu ter na Cankarjevem nabrežju. V Ljubljani bodo v času decembra potekali tudi drugi praznični sejmi in dogodki.

V Mariboru pa bo zbrane ob dogodku na Maistrovem trgu pred Prvo gimnazijo nagovoril župan Andrej Fištravec, ki bo otvoril tudi okoli 200 dogodkov, ki jih organizirajo Zveza prijateljev mladine, Zavod za turizem Maribor, podjetje Nipa in društvo Oživimo Grajski trg. Maribor bodo krasili lampijončki po mestnem parku, ki bodo letos v okviru Ane Plemenite Mariborske zasvetili tudi na bližnjem Rakuševem trgu.

Tudi v Mariboru osvetlitev ostaja enaka lanskoletni, dodali bodo le programe Vilinsko mesto, ki zagotavljajo obilico dogodkov. Prvi dogodki se že odvijajo na Trgu svobode, Grajskem trgu in Trgu Leona Štuklja.

K. Ž., STA

 • Vera

  Božič je še komaj 25.12. zato se mi zdi že današnje prižiganje lučk zelo nesmiselno , ker je prezgodaj . Nič ne bi imela proti, če bi to storili kje okrog 10 -15 decembra . Občinarja se ne zavedata , da nam s tem pokvarita vzdušje okrog samega Božiča . Vem, da še delavci morajo delati ves december ” elita ” si pa privošči razne zaključke , skozi ves mesec december , kar seveda ni prav . Ukradli so nam državo in naše praznike obenem . Škoda ! :(

  • dež

   Lahko bi prižgali 1 teden kasneje, tik pred Miklavžom.

   • Vera

    Ja to bi še šlo zaradi otrok, toda saj so cele dneve v vrtcih in v šolah . Ni lepšega, kot sneg malo pred Božičem , prižiganje lučk na smrekicah in postavljanje jaslic . Še prej pa peka domače potice in piškotov, ki jih naj ne bi manjkalo v nobenem domu .

    • karlina

     Vera, to vemo samo mi, ki smo KRISTJANI, pa tudi mi ne več, ko pa imamo praktično prazne denarnice, ampak ni lepšega res iti z druzino v cerkev k polnočnici, ampak ze tudi to ni več to, ko pa vidim vsako leto pri maši ljudi, ki so se mi še pred 30. leti smejali in se rogali, na račun Boziča. Bozič je največji druzinski praznik, ne pa praznik za gostitev in vabilo prijateljev na razkošne večerje, kot ga “praznujejo” levaki, veš Vera.

     • Vera

      Vem .

   • karlina

    TOČNO ,sem zgoraj to napisala. Pa Maribor se ima kaj ven za metati, ko pa je Štajerska najbolj revna regija v drzavi, sploh sam Maribor, kjer so uničili vso industrijo, ki je reševala gospodartvo in zaposlovala SLOVENCE, tiste, ki MORAJO sedaj hoditi , oz . se voziti kar daleč na delo v Avstrijo, za zahvalo pa morajo plačevati naši drzavi dohodnino. Verjetno so zelo veseli lučk v novembru, glede na to,da Avstrijci res dajo VELIKO na praznike, v primerjavi z nami, imajo njihovi delavci res proste dni od Boziča do Novega leta, pa tudi trgovine pri njih niso odprte na sam praznik, kot pri nas, to pa je velika razlika, kajne. Mislim, da so naše trgovke in trgovci zelo, zelo, neizmerno veseli za praznike, ko pridejo domov , itak se v njihovih denarnicah zaradi tega ne pozna veliko, lastnikom pa ogromno.

  • resnicaboli

   Tako pač je tudi v Evropi ker prazniki se začnejo z adventom.

   • Vera

    Komunisti ne vedo kaj je advent . Gre se samo za trgovce , ki mislijo, da bodo delovni ljudje za minimalca res tako zapravljali . Smisel Božiča je povsem drugačen, saj je naš ” verski in družinski praznik “, ki ga hočejo na tak način povsem razvrednotit . :(

    • karlina

     Vera, +++++ 10 ti dam, ne samo 5.

   • karlina

    To ze, seveda, ampak se začne advent šele v nedeljo, se pravi, če bi se Janković ravnal po resničnem adventu, bi prizgal lučke v nedeljo zvečer, ne pa ze v petek, čisto brez veze, oz. nič ne bi imela proti, če predvečer Miklavza, kot v našem lepem mestu, kjer imamo še hvala Bogu zupana, ki res nekaj da na praznike, izhaja namreč iz verne druzine.

  • totex39

   Vse to smo kopirali od Amerikancev, ki prižigajo lučke že v začetku novembra in to vse zaradi biznisa.

   • Vera

    Pričel je pa prvi Mercator nje .

    • karlina

     Itak, ze konec poletja, Vera.

   • karlina

    Točno, ker smo buteljni, mimogrede, ravnokar so na kanalu A kazali njihovo zahvalno večerjo, torej-naslednje leto bomo tudi v Sloveniji praznovali zahvalni dan, ampak ne vem zakaj ze, Američani ze vedo zakaj, mi pa nimamo vzroka, da bi bili tem levakom za kaj zahvalni.

  • karlina

   TOČNO, podpišem.

 • tarantela

  Hudiči, kaj pa sneg?

 • rubec

  Modicu sem poslal tovornjak krvavic in pečenic da z njimi okrasi minaret za Bežigradom. Grem tja gledat pa nič. Zgleda da jih je pojedel. Kriv sem sam, ker bi to lahko glede na njegov videz že prej vedel.

  • karpelec

   Pokorno javljam, da sem s tovornjaka snela vsakega po 1 par, ker sta se prilegla k mojemu zelju, nisem pa mislila, da mu s tem zmešam koncept postavitve in osvetlitve za branje molitev. Bo pač ena kitica molitve manj. Na njih pa tudi ni pisalo, da jih pošiljaš ti. Moram pa reči, da so bile dobre in dišijo po več.

   • rubec

    Hvala bogu da si zagrabila edina para kamor nisem smodnika natlačil. Tebe karpelčeva imeti na duši bi bilo tako kot da bi me pred prijatelji kučan pozdravil.

    • karpelec

     Ooa . Tako, pa sem na tleh.Greben, ki ga nisem imela, ja padel na tla.Upam, da ga bom še kdaj našla.

 • rubec

  Fištravcu sploh ne rabijo povedat iz katere strani Maribora bodo nažgali ognjemet. S svojimi očmi ima stalen pogled na vse strani neba.

  • Vera

   Fištravca kot župana ne cenim, toda na tak podel način se norčevati iz bilo koga je nesramno do skrajnosti . Ne vemo ne ure ne dneva , ko se tudi kateremu izmed nas kaj zgodi , ter bomo še hujši invalidi !

   • rubec

    A ga imaš za invalida? Madonca, imej malo kulture no.

    • Vera

     Ti se norčuješ iz človeka, za katerega pa niti ne vemo ali ima očesno napako že od rojstva ali od morebitne nesreče ! ?
     Poglej svoj komentar pred dvema urama , kaj in kako si napisal !

     • rubec

      Se njegova ekselenca gospod župan z veličastnim klobukom ki se ga niti moj bik v štali ne bi sramoval dela norca iz ljudi v mariboru že od rojstva ali od nesrečnega dne ko je bil izvoljen, kaj meniš Vjera?

  • karlina

   No, če mene vprašaš, jaz pa imam zelo proti juznjakom, ampak ne vsem, ne tistim, ki garajo v najslabše plačanih sluzbah, tam ni Srbov, so vsi drugi, imam samo veliko proti Srbom, ker so se tako razpasli v vse pore dobro plačanih sluzb, samo zato, ker so naši, čeprav ne pade od njih absolutno nič, mimogrede, celo v SLOVENSKEM PARLAMENTU jih je kar precej, ki niti ne znajo govoriti slovensko, pardon nočejo, nazivajo nas s slovenčki in slovenceljni, javno kazejo gnus in odpor do vsega in vseh, kar je SLOVENSKO, veš, samo zaradi tega vsega , mi gre ob vsakem srbskem priimju na bruhanje, zal .

 • rubec

  Koliko farmacevtk mora ta čoban čobanski iz Srbije še posilit da se pravosodni organi zbudijo. Še sreča da so ga volilci spregledali saj je menda hotel biti celo župan glavnega mesta slovenije.

  • Vera

   Janković je rojen v Saraorcih blizu Smedereva in je žal ” župan našega glavnega mesta V Ljubljani ” ! Slovenija se piše z velikim ” S ” !

   • rubec

    Nisem jankovića imel v mislih ampak Čobana. To da sem v prejšnjem tekstu njega z malo navedel te pa ne moti kaj? Mislim da imaš celo nekaj proti južnjakom če se mene vpraša. Sram te bodi. Kdo ti bo pa ceste krpal če ne bi bilo njih kaj in kante za smeti odvažal kaj?

  • karpelec

   A misliš , da jo je posilil ali je bil le obojestranski dogovor; daj dam.

  • karlina

   Pa SAJ JE ZUPAN LJUBLJANE, HALOOO

   • rubec

    eh

   • Jefferson Vendski

    a si nam morala spet na žulj stopit

 • althar

  …na Ciril-Metodovem trgu bo simbol neke dogme…

  A tudi za praznike ne morejo brez kučana?

  • karlina

   Ja, me prav zanima kakšne dogme in to prav na tem trgu, ki ima ime po dveh svetnikih, naklučje, verjetno ne, ampak namerna nesramnost, če mene vprašate.

 • Borut Stari

  Kaj pa praznujemo? 29. november?

  • karlina

   Mi nič, levaki pa še vedno svoj dan republike, ampak ne naše, verjemi, da ne.

   • Borut Stari

    Praznujejo tisti, katerim Slovenija ni domovina. Ne čutijo domovinske pripadnosti. In takih je v Sloveniji 60 %. Načrtno priseljeni so postali kritična masa za balkanski vpliv na našo kvaliteto življenja.

 • tarantela

  Božič so praznovala že predkrščanska ljudstva, ko se to še ni imenoval božič
  https://sl.wikipedia.org/wiki/Bo%C5%BEi%C4%8D

  • Nata

   Res je . Pa vendar . Praznujemo dan Jezusovega rojstva . Čeprav ni natančno znan . Preberi dobro , kaj piše.

  • karlina

   Ja, so seveda so, le v komunistični Jugoslaviji je bil prepovedano vsako govorjenje o Boziču, če mogoče ne veš.

 • baubau

  Kdor plačuje vse te lučke z našim denarjem, bo mogoče z njimi končno le razsvetlil kakšnega volilca,da bo pred prihodnjimi volitvami vklopil svoje možgane…upajmo!

 • Nata

  Župan in njegov dvorni umetnik Modic naj se gresta solit !!
  Tiste čudne zvezde , pa lustri visijo že nekaj let !! Pa en plavi zoprni reflektor , ki sveti po ulici tudi !
  Kje so dobili in kam dali 220 tisoč evrov ???

  • karlina

   Dobili so jih od nas, drzavljanov cele Slovenije, dali pa so jih večinoma v svoje zepe.

   • Nata

    Res je vse skupaj brez komentarja.

   • Adolf Hitler

    niso dobil moi kamerad ampak ukradli

 • karlina

  Pa saj niso normalni no, sicer pa, ja Janković se lahko širokousti in hvali s svojim krancanjem, ko je pa Ljubljana dobila od drzave ogromno milijonov, ostale slovenske občine pa so se obrisale pod nosom. Sicer pa, svetujem, da je škoda , da pospravljajo januarja, ko pa bodo naslednje leto prizgali luči ze septembra. Sicer pa, bolano do konca, samo v Ljubljani se lahko prebivalci veselijo praznikov-večina, dobre in zelo lepo plačane stalne sluzbe, brezskrbnost, zapravljanje do onemoglosti, slavnostne večerje s prijatelji, pa ne zato, da bi praznovali Bozič, ampak samo zato, da se lahko potem hvalijo naokoli, kako so imeli bogate večerje, itd. V vseh ostalih delih cele Slovenije, pa komaj prezivimo iz dneva v dan, štukamo mesec z mescem, če sploh, za nas verne, bo praznik Bozič, s skromno večerjo in odhodom v cerkev k polnočnici. A ni čudno, prav ti ljudje, ki tako zelo, zelo opevajo praznike ze po 1. novembru, so bili ravno njihovi starši tisti, ki so STROGO PREPOVEDALI kakršnokoli govorjenje o Boziču, kaj šele praznovanje. Ampak če sedaj pomislim, je bilo nam, verujočim včasih četudi na skrivaj in zjutraj v sluzbo, praznovanje veliko lepše, kot je danes.

 • Iza Demos

  A ni lepo. Res gre za posel a je tudi čar.
  Prižgimo si lučke,
  naj nam svetijo,
  da laže po pravi
  poti hodimo.

  Še lučko prižgimo
  za brate in sestre,
  za starše in tete,
  za vse prijatelje.

  Ko sveti mi lučka,
  sonce lahko spi.
  Če jutri spet sije,
  veseli bomo vsi!

 • Adolf Hitler

  taprvo nai poskrbio za svoj volk potem pa nej serejo stem lučkam pička im matrna komunaiserska

 • Vera

  Jutri bomo prvo na ” adventnem venčku ” prižgali prvo svečko , potem pa vsako nedeljo eno več . Na predvečer Božiča bomo okrasili smrekico , zraven postavili jaslice . Nato bomo šli k polnočnici , kjer nam bo ob lepih božičnih pesmih “prav fletno ” ! Božič je družinski praznik, zato na ta dan ni obiskov , so pa naslednji dan ( na Štefanovo ) in na Dan naše slovenske samostojnosti 26.12.
  Darila so obrobnega pomena !

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!