Festival Metaldays odprt – gre za dogodek z ekološko noto

Foto: Stipe Surac

Danes se, po včerajšnjem ogrevanju, začenja festival za vse ljubitelje ležanja ob reki Soči, večernih divjih koncertov in uživanja v neokrnjeni naravi. Festival, ki ga imenujemo Metaldays, torej združuje kakovostno preživljanje prostega časa v naravi, združeno s poslušanjem glasbe. Tokrat poudarka ne dajejo velikim imenom, ki bi privabila širše občinstvo, ampak so se bolj posvetili metalski glasbi.

Foto: Stipe Surac

Foto: Stipe Surac

Več kot sto koncertov
Med nastopajočimi bodo Blind Guardian iz Nemčije, Dark Funeral s Švedske, Delain z Nizozemske, Dying Fetus, Immolation in Exodus iz ZDA, Electric Wizard iz Velike Britanije, Fleshgod Apocalypse iz Italije, Orphaned Land iz Izraela in številne druge zasedbe.

Festival Metaldays odprt - gre za dogodek z ekološko noto 1

Največ je obiskovalcev iz tujine
Organizatorji so s konceptom enotedenskega oddiha v naravi, kjer je na voljo še glasba, po besedah Slobodana Milunovića prepričali do te mere, da se obiskovalci radi vračajo v Tolmin. Na festivalu, na katerem se zbere 12.000 ljudi, je 85 odstotkov tujcev, ki prihajajo iz skoraj 50 držav sveta. Pri tem prevladujejo Nemci, zadnja leta pa je vedno več tudi Francozov.

Festival je tudi dobra poslovna zgodba
Festival, ki stavi tudi na ekološko noto, je v zadnjih dveh letih prerasel v uspešno poslovno zgodbo kljub temu, da se konceptualno ni spremenil.

Podobno kot v preteklosti bo letošnja izdaja ponujala tudi najzgodnejše vstopnice za MetalDays 2017, prav tako bodo na licu mesta razkrili nekaj imen prihodnjega festivala.

B.P., STA

 • dr Janez Sveti

  Sem slišal govorice, da je tudi seksa dovolj.
  Dr Janez Sveti huda mravlja

  • Jovo Jamnica

   …in tudi spohaš lahko kakšnega konkretnega, se podpreš s kukijem… :-)

   • dr Janez Sveti

    Sicer sem abstinent vseh zadevščin, vendar sem za legalizacijo. Menim, da rastlina ne sme biti prepovedana, saj nihče nima pravice ukazovati drugemu kaj lahko kadi ali ne kadi. Res pa je, da potem skunk nebi šel v prodajo. :)
    Mladinci, uživajte!!
    Dr Janez Sveti ata

    • Nightwitch

     Tako je travco legalizirat alkohol pa prepovedat

     • Jovo Jamnica

      Nič prepovedat. Jaz poplaknem suhi kuki s hladnim pirom, za boljši učinek… ;-)

     • Nightwitch

      Js to mislm za druge
      Zate pa zame ne
      Sam piva raje ne boljša je jackcola

     • dr Janez Sveti

      Zakaj? Zakaj mislite, da je potrebno nekaj prepovedat? A zato, ker vi tako mislite? Kaj pa če vi niste nekomu všeč in bi vas prepovedal?
      Dr Janez Sveti vesoljc

     • Nightwitch

      Sveti janez narei si šprajcer pa se fsedi pod marulo

 • tanja

  Nemci in Francozi? Ali “nemci” in “francozi”? Se kako leto ali dve, pa se bo na ta razvratni dogodek prisel k alahu poslat kak 3x prazeni dusevni bolnik :(

 • Nata

  Oddih v naravi ??
  Ojej ? Dajte no , ta je pa lovska .
  Napišite tako , kot je !!
  Narava je zadnja stvar na katero udeleženi mislijo , no !
  Pa vseeno …..naj se imajo lepo !

  Pa pripis…..kje je tu ekološka nota ?

  • tarantela

   Mogoče seks brez pantakana?

   • Nata

    No , tudi to je nekaj !

 • Anton

  to bo ekološka nota in kup smeti:)

  • Anton

   najprej se ga bodo nažrl, tako ali drugače, potem pa poseksal za prvim grmom.:)

   sarkezem press!

  • Vera

   Upam , da so se vsaj prej stuširali ?

 • daresi

  Podpiram tovrstna zbiranja mladih. Prva leta je bilo s strani domačinov nekaj skepse, zdaj pa že vsako leto komaj čakajo, da se festival začne. Ni nemirov in izgredov, le muzika je na glas in da se zaslužiti :))

 • Darth Vader

  mogoč bodo letos vse smeti reciklirali/sortirali…..pločevinke piva bodo metal na en kup, plastične flaše s fruc sokcam na drug kup, sral bodo v eno gnojno jamo, scal v en ogromn kanister, odpadno železo v obliki piercingov in podobne opreme bodo dal spet na tret kup…..skratka ko bodo odšli, bo ostal mal dnarja in kup surovin za industrijsko predelavo :) edin medvedje bodo za ta čas pobegnil

 • Suraci

  Od kdaj so pa satanisti ekološko usmerjeni? Hm.

 • Nicr

  Sramota za vse posmehljive komentarje ter pisce le-teh, res ste na nivoju!
  Večina se tega festivala očitno nikoli ni udeležila, drugi sodijo človeka že po izboru glasbe, naj povem da čez 2 tedna sledi še punkrockholiday1.6, nato pa še tisti reagee festival, kjer so itak vsi zadeti.
  Na PRH (punkrock holidays) festivalu sem bil 2x v celoti, bil sem tam tudi enkrat za 1 dan, šel tja z drago ter s kolegi, ker smo amaterski glasbeniki in nam je všeč ne le ta, ampak vsa glasba, predvsem pa spomin na neko alternativo in čas, ko je bila ta glasba in vpliv nekako naš način življenja.
  Sedaj pa naj povem še nekaj o organizaciji in obnašanju udeležencev vseh omenjenih prireditev, za katere vem:
  -po svojih izkušnjah (punkrock festival)
  -izkušnjah kolegov
  -izkušnjah dobre kolegice, ki vsako leto na prireditvah metaldays in punkrockfestival dela v strežbi
  -izkušnjah bratranca, ki igra v slovenskem bendu, ki pogosto nastopa na punkrockfestivalu (tudi letos)
  Kar se tiče odpadkov, smeti (letos je sicer napovedan drugačen sistem), si smel uporabiti vrečke, ki so ti jih dali organizatorji, ločeno zbiranje, plačati si moral kavcijo za vrečko, ki si jo dobil nazaj, ker si seveda stvari lično pospravil za seboj. Naslednji trik je pri pitju piva in podobnih pijač na koncertnem prizorišču, za kozarec si plačal kavcijo in si moral kozarec šparati oziroma iti na drugo stojnico, kjer so vračali kavcijo za lončke, zato ni povsod po tleh svinjarije (kot včasih v Planici). Takšne in drugačne sisteme poznajo na večjih urejenih festivalih. Seveda se je treba zavedati, da tja ne greš kampirati (v miru), ampak lahko pričakuješ celonočni rompompom, ker se udeleženci derejo pred šotori, ali pa te zbudi dretje nekoga ob 5h zjutraj. Kar se tiče domačinov, ne vem dosti, mislim, da so se navadili in to sprejeli kot dodatek turistične ponudbe. Po koncu organizirano prečesajo celotno prizorišče in kamp. Metaldays (včasih se je reklo Metalcamp) je na tem koncu Evrope edinstven in zelo obiskan. (Osebno tudi ne maram kaj preveč poslušati metal muzike, veliko bolje jo je izvajati in je ponavadi tehnično zelo zahtevna). Seveda, priznati je treba, da alkohol teče v potokih, da se kadi trava, da se tudi tablete golta in bohve kaj vse še, za primer bi dal mlade angleže, ki so bili naši “sosedje”, sicer ok družba, vendar kaj so ti vse “zlorabili”….eno leto pa smo imeli za “sosede” nemca, s katerimi imamo še danes stike, v redu človeka. Prisotni pa so tudi kriminalisti, tako da ni kar tako razpuščeno.
  Se pravi, kampiraš in ni tiste ure pozno zvečer, ob kateri je treba biti tiho. Narava pa je tako lepa, da ti vzame dih, predvsem ko se vržeš v ledeno Sočo. Velik del obiskovalcev je vegeterjancev ali veganov..Vse to pomeni ekologija…Tu sem jedel najboljši vegikebab in po njem nisem imel prebavnih motenj..

  Do takšnih mnenj (komentarji) torej lahko pride hitro, povsem nedolžno, vendar je od vas posmehljivo in ni prav, da komentirate na tak način.
  Tudi letos grem s punco in kolegi na punkrock festival, upam da se bomo imeli super in da gremo vsak dan na izlet v okolico, po sledeh 1.vojne, na ogled določenih cerkva in ostalih zanimivih reči v teh krajih. Pa seveda bomo športal, ker taki smo! (pa tudi kaj popili in dobrega pojedli, sej smo na dopustu, ane?)
  In nekateri med nami pankrti so malo bolj izobraženi in diplomirani, nekateri imajo že odgovorne službe…nismo sicer stari modreci in ne bom (preveč) pameten, vendar tudi ravno smrkavci več nismo, tako da vas lepo prosim, da ne žalite dobrih slovenskih festivalov, če vam neka glasba ni všeč.
  Kar se pa tiče daeshovcev…….

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!