Googlovo kraljestvo se širi na svetovne znamenitosti in kulturno dediščino

Vir: EPA

Tehnološki velikan Google, ki je sinonim za največji svetovni brskalnik, je začel digitalizirati več kot tisoč kulturnih ustanov v več kot 70 državah. Tako bodo omogočili  obisk tudi tistim, ki si ne morejo privoščiti oglede zgodovinskih znamenitosti, ki spadajo v svetovno zapuščino kulturne dediščine.

Sixtine Fabre, vodja projekta inštituta Google Cultural

Sixtine Fabre, vodja projekta inštituta Google Cultural

“Projekt je plod sodelovanja s kulturnimi ustanovami po vsem svetu, več kot 1.000 jih je danes, v več kot 70 državah, in to je platforma, iz katere boste lahko dostopali preko interneta,” pravi Sixtine Fabre, vodja projekta inštituta Google Cultural.

Najprej so na vrsti francoski gradovi v dolini Loare

Googlovo kraljestvo se širi na svetovne znamenitosti in kulturno dediščino 2Googlov kulturni institut bo uporabnikom spleta tako omogočil prve virtualne obiske osemnajstih francoskih gradov v dolini Loare  in prvi med njimi je najbolj poznan grad – Chambord.

Virtualni obisk v digitalni kulturni dobi

Jean d'Haussonville, direktor Château de Chambord

Jean d’Haussonville, direktor Château de Chambord

Google na zelo preprost, sodoben, tehnološki način omogoča uporabnikom medmrežja dostop do slik in razstavljenih predmetov,” pravi Jean d’Haussonville, direktor Château de Chambord. Grad Chambord je  je svetovna znamenitost in zgodovinska ikona in upa, da si bodo ljudje želeli virtualno obiskati grad.

Konvergenca medijev za visoko ločljivost

Googlovo kraljestvo se širi na svetovne znamenitosti in kulturno dediščino 5Tracker ali sledilec, kot pravijo snemalni napravi,  ima posebej izdelan program The Art Kamera  nadgradnje kamere in fotoaparata, ki omogoča digitalizacijo predmetov ali prostorov  do najmanjših podrobnosti v zelo visoki ločljivosti, ki jo merimo v gigapikslih.

Povečave do podrobnosti

Marzia NICCOLAI, inženir digitalizacije Google Cultural Institute

Marzia NICCOLAI, inženir digitalizacije Google Cultural Institute

Googlu je uspelo zgraditi sistem The Art Kamera  kateri omogoča povečavo slik do ultra visoke ločljivosti – gigapikslov. Deluje tako, da zelo zelo majhne podrobnosti  v sliki navkljub zelo veliki povečavi ne izgublja natančnosti in ostrine.  Povečave so v tako visoki ločljivosti kot da bi imeli nos na platnu,” je povedala Marzia Niccolai, inženir digitalizacije Google Cultural Institute.

Sofija Pika Simič

 

  • Nata

    Na, saj sem vedala , da bodo ti gradovi v dolini Loare prej ne netu , preden bom jaz prišparala kakšen evrček za obisk v živo .

    No , pa brez heca . Dobra in zanimiva poteza !!

  • Jojo

    Tisti, ki uporablja google je navaden bedak…

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!