Imate doma kurkumo? Kaj pa kavo, borovnice, čebulne olupke? Potem pa s tem barvajte.

Datum:

Ste tudi vi razmišljali, da bi letos za barvanje velikonočnih pirhov namesto škodljivih barv raje uporabili naravne barve. Verjetno je vsem dobro poznano barvanje s čebulo ali v teranovem vinu, a to še zdaleč nista edini možnosti.

Najpreprostejša rešitev za to, da se izognemo nevšečnostim barvanja jajc s kupljenimi barvili, je, da izberemo naravna barvila, ki so najbolj naravna in zdravju neškodljiva. In da ne boste mislili, da ste zato z barvami močno omejeni – sploh ne. Na voljo imate vse od rjave, rdeče, rumene, roza do vijolične. Možnosti je res veliko.

Namigi za predpripravo:
Trdo kuhana bela jajca postavite v hladno vodo. Zavrite vodo, potem pa jajca odstavite s toplote in jih pustite stati 10 minut, da se ohladijo. Jajca polijte z belim kisom (oziroma naredite, kot piše spodaj v sami pripravi), kar bo pripomoglo, da bodo bolje vpijala barve.

Za posebne vzorčke na pirhu lahko poskrbite z elastiko, ki jo ovijete okoli jajc, ali pa na lupino nalepite manjšo nalepko. Vse to odstranite šele, ko so jajca že obarvana in suha.

Zdaj pa k barvam:

  • Kurkuma

Tako kot pri kavi tudi kurkumo sresemo v hladno vodo in postopek ponovimo. Rezultat je rumena barva.

  • Kava

Lepo rjavo barvo jajc lahko dobimo tako, da v hladno vodo stresemo toliko kave, kot da bi želeli skuhati močnejšo turško kavo. Premešamo in dodamo jajca. Zelo počasi segrevamo in jajca kuhamo na majhnem plamenu.

  • Mleta paprika

Za oranžno barvo kuhajte dve žlički paprike v prahu v 4 skodelicah vode, dokler se ne razstopi. V to vodo potem namočite jajca.

  • Čebulni olupki

Eden izmed najpogostejših načinov naravnega barvanja pirhov je s pomočjo čebulnih olupkov.

Postopek si oglejte v videu:

  • Teran

Povsem preprosto. Jajca najprej za pol ure namočimo v mešanico kisa in vode, nato jih vzamemo iz kisa, postavimo v posodo, v kateri jih bomo kuhali, prelijemo z mrzlim teranom in postavimo na štedilnik, kjer jih na zmernem ognju kuhamo 15 min. Nato jih v vinu pustimo še nekaj ur, lahko tudi čez noč, naši pirhi pa bodo dobili vijoličasto barvo. Za škrlatno rdečo barvo je postopek enak, sestavina pa je rdeče vino.

  • Pesa

Za barvanje jajc s pomočjo pese potrebujemo svežo peso, iz katere barvo pripravimo tako, da pol kilograma pese narežemo na koščke, jih prelijemo z vodo in skuhamo. Tekočino precedimo, ji dodamo žličko kisa in v njej počasi kuhamo jajca. Barva jajčne lupine postane nežno rožnata.

  • Špinača

Špinačo narežemo na drobno in nanjo zlijemo toliko vode, da jo pokrije. Pustimo stati štiri ure, zatem špinačo kuhamo 30 minut in pustimo, da se ohladi. V ohlajenem barvilu že kuhana, a še vroča jajca namakamo 30 minut. Za zeleno barvo jajc lahko namesto špinače uporabimo tudi koprive.

  • Rdeče zelje

Zelje na drobno narežemo in nanj zlijemo toliko vode, da ga pokrije. Kuhamo 30 minut, zatem pustimo stati en dan in precedimo. V ohlajenem barvilu že kuhana, a vroča jajca namakamo 30 minut. Barvilo iz zelja je temnordeče barve, barva jajc pa bo modra.

  • Borovnice

Za sivo/modro barvo pa 10 minut kuhajte eno skodelico borovnic v 4 skodelicah vode. Odcedite borovnice in v vodo namočite jajca.

B. O.

Sorodno

Zadnji prispevki

Prohamasovski levičarji se bodo srečali na vseslovenskem shodu sredi Ljubljane

Inštitut Danes je nov dan, eden njegovih najbolj znanih...

Mladi zdravnik: Podcenjevali smo, kako zelo je tej vladi vseeno

Včeraj je potekel stoti dan zdravniške stavke. Vlada Roberta...

Ali ima Boštjančič pred koncem javnega razpisa že svojega izbranca ?!

Pojavljajo se namigi, da naj bi finančni minister Klemen...

Bo Tusk prekinil sodelovanje z ZDA in Južno Korejo pri gradnji jedrskih elektrarn?

Vlada Donalda Tuska naj bi razmišljala o sodelovanju s...