Iščete poletno pustolovščino? Mogoče bi lahko šli okoli sveta

Foto: Wikipedia

Otroška želja marsikoga je potovanje okoli sveta. Običajno pri želji tudi ostaja,  je pa tudi peščica takšnih, ki naredijo vse, da svoje sanje uresničijo.

Ruski pustolovec Fjodor Konjuhov bo poskušal v rekordnem času z balonom na vroči zrak samostojno obkrožiti svet. Na pot je odrinil včeraj iz zahodne Avstralije, če se želi vpisati med rekorderje, pa se bo moral vrniti prej kot v 13 dneh. Toliko časa je namreč trajal polet trenutnega rekorderja Američana Steva Fosseta iz leta 2002.

Potovanje bo dolgo in zagotovo naporno
Njegov načrt poti v grobem obsega Avstralijo, Novo Zelandijo, Tihi ocean, Čile, Argentino, Atlantski ocean, Južnoafriško republiko, Indijski ocean in na koncu povratek na zahod Avstralije. Skupno namerava preleteti okoli 33.000 kilometrov.

Za varnost bo poskrbljeno
Balon bo letel s hitrostjo okoli 300 kilometrov na uro, vzdignil pa se bo na višino med 5000 in 8000 metri, kjer temperatura znaša okoli 40 stopinj Celzija pod ničlo. Konjuhov bo v stalnem stiku z nadzornim centrom v Belgiji, ki ga bo sproti obveščal o spremembah vremena.

Na potovanje okoli sveta gre vedno na drug način
Konjuhovi dosedanji podvigi med drugim vključujejo jadranje okoli sveta, pešačenje od Severnega do Južnega tečaja, vzpon na Mount Everest in 160-dnevno veslanje prek Tihega oceana.

Okoli sveta ali uživanje v pustolovščinah kar doma, le da življenje ne gre kar tako mimo vas.

B.P., STA

 • Nata

  Ha, jaz se ne bi peljala z balonom……pa ne bi pešačila…………in tudi ne jadrala !!
  Ko bom velika in imela denar se bom pa odločila kako bom šla okoli sveta , no !!

  • avtohtoni neandartalec

   Pri letih, verjetno ne boš več zrasla, par centimetrov mogoče, ampak bistveno ne boš višja.

   • Nata

    Hi……hi……….ja, par centimetrov v višino ?? V obratni smeri gre – žal .

 • tarantela

  A bo hrana primerna? Kako pa lulat in kakat?

  • avtohtoni neandartalec

   Bogataši se vedno znajdejo, verjetno bo uporabil tehniko Galeb, bo sral kar po nas.

 • avtohtoni neandartalec

  Res zanimiv hobi, če imaš dovolj denarja, splača se posvetiti življenje raziskovanju planeta, sicer ni odkril nič novega, je pa zato videl kako je v resnici. No ja, vsaj v predelih, ki jih je prehodil, v zraku in v vodi si še ni takih stroškov z birokracijo, vendar tam tudi ničesar ni, razen narave, ki te lahko v hipu ubije, če odpove oprema.

 • avtohtoni neandartalec

  Globalni svet bi deloval najbolje, če bi bil razdeljen, edino sužnji in hlapci so lahko potovali brez denarja in papirjev. Danes se zdi samoumevno, da imamo vsi pri sebi nek aušvajz, neke kredibilne papirje, na katerih piše kdo smo in kdo odgovarja, da je to res, pa še cel kup drugih informacij, ki so vezane na naš status, celo določene informacije o našem telesnem ustroju. Pravzaprav je tako, več informacij kot vsebuje potni list, za bolj pomembno osebo gre.
  Do fevdalizma, so bili prebivalci ločeni na kaste, papirji so služili edino gospodi, hlapci itak niso znali ne brati in ne pisati, imenovali pa so jih po vizualnih ali karakternih lastnostih, podobno kot Indijance. Saj zato se je ohranilo toliko smešnih Slovenskih priimkov, mimogrede. Hlapec je bil nihče, hodil je peš, zavit v cunje, hranil se je z gozdnimi plodovi in ščurki, pretežno neškodljiv skratka, razen kadar so potovali v skupinah, kot tolpa.
  Pred propadom fevdalizma, je.ta dosegel svoj vrhunec, razsvetljenci so pogruntali, da lahko sužnjem ukradejo ime, če jih naučijo pisati in brati, so jim lahko tudi lagali oziroma jih prepričali, da so njihove hudobne neumnosti jemali smrtno resno.
  Tako so se razvili različni programi, začela so nastajati kompleksna mesta, meščani so dobili socialno identiteto, da bi bilo s skupinami lažje upravljatii, so jih začeli podpisovati ter jim izdajati dokumente. Bolj kot se je razvejala civilizacija, boljše so bile prometne povezave, čas je postal pomemben dejavnik pri upravljanju pretoka blaga in storitev, zato so začele nastajati tudi kontrolne točke, kjer so preverjali kdo in kaj se premika kam. Sistem se je razmahnil z izumom telegrafa, informacije so postale povezane, danes nas oblast spremlja vsako sekundo življenja, mobilni računalniki pa lahko snemajo in beležijo tudi vse kar se nam dogaja, posnamejo zvoke in tudi slike tistega kar vidimo ter vse hranijo na strežnik, s katerimi smo preko omrežja in satelitov povezani v globalno mrežo.

  Rabimo globalno etiko za vagabunde, moral bi obstajati način, da lahko posameznik odvrže vso identiteto ter lahko svobodno potuje po skupnem planetu, ne da bi ga kdo kaj po nepotrebnem zaustavljal ter spraševal za kakšne dokumente, ne da bi s tem postal razosebljen suženj, svobodno tavanje brez dokumentov bi moralo postati temeljni standard človeštva, vsakdo bo moral imeti pravico, da se začasno ali trajno izpiše iz civilizacije in doživlja senzacijo obstoja oziroma sveta in življenja po svoje.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!