Jadrnica Maxi Jena osvojila drugo mesto na znameniti Barcolani

Maxi Jena (Foto: STA)

Italijanska jadrnica Alfa Romeo, ki jo je krmaril Furio Benussi, je zmagala na 48. Barkovljanki, enem najbolj množičnih jadralnih tekmovanj na svetu, ki je potekalo v Tržaškem zalivu. Prenovljena Maxi Jena s krmarjem Mitjem Kosmino, na njej pa je bil tudi nekdanji olimpijec v razredu finn Gašper Vinčec, pa je bila druga.

Regato je spremljala močna burja, ki je presegala 20 vozlov. Že takoj po startu sta se oddvojili Maxi Jena, ki je po zelo dobrem začetku prva prišla na prvo obratno bojo, in Alfa Romeo, ki je z novimi jadri bolje nadaljevala in prijadrala do zmage v času 59 minut in 59 sekund. Druga je bila med 1758 jadrnicami Maxi Jena, tretja pa Pendragon.

Krmar Mitja Kosmina, ki ima že štiri zmage, je tako dvanajstič zasedel drugo mesto. Tokrat so Maxi Jeno olajšali za okoli dve toni in jo prenovili, vendar je v burji izgubila dvoboj v jadranju proti vetru. Člani ekipe na čelu s Kosmino upajo, da bodo s prenovo končali prihodnje leto.

Regata, ki je ime dobila po predelu Trsta, ki nosi slovensko ime Barkovlje, se je začela ob 11.30 – uro pozneje, kot je bilo načrtovano.

Slovenske rekorderke ni bilo
Maksijadrnice slovenskega poslovneža Igorja Simčiča Esimit Europa 2, ki tekmuje pod evropsko zastavo, lani in letos ni bilo v Tržaškem zalivu, leta 2014 pa je zmagala petič po vrsti in je rekorderka po številu zmag na tej regati.

Slovenija je doslej vpisala pet samostojnih zmag; leta 1994 je Dušan Puh krmaril Fanatic. Med letoma 1995 in 1997 je zmagala Gaia Legend, zato je slovenska posadka z Mitjo Kosmino na čelu pokal prejela v trajno last, leta 2009 je bila prva Maxi Jena, ki jo je prav tako krmaril Kosmina.

Na regati jih sodeluje skoraj 2 tisoč
Barkovljanka v zadnjem obdobju pritegne skoraj 2 tisoč jadrnic, na prvi leta 1969 jih je sodelovalo 51. Regata nima zgolj tekmovalnega pomena, po besedah prirediteljev gre za največji jadralski praznik v Evropi in je tudi izvrstna priložnost za sklepanje poslov. Na 50 tisoč kvadratnih metrih razstavnih površin se predstavi preko 1500 razstavljavcev.

Dogodek spremlja bogata kulinarična ponudba in še marsikaj
Obrobni dogodki so vključili še bogato kulinarično ponudbo, posebno jadralno in kuharsko tekmovanje priznanih kuharskih mojstrov – “chefov” z Michelinovimi zvezdicami, regato optimistov za 400 mladih jadralcev, prikaze veslanja, kajtanja, supanja, plavanja in tri noči glasbenih koncertov. Ob zalivu pa so postavili tudi kilometer in 200 metrov stojnic.

M. P., STA