Jasikevičius okrcal provokativnega novinarja: “Ko boš imel svoje otroke, ne boš spraševal neumnosti!”

Foto: Žalgiris. Šarunas Jasikevičius.

Nekdanji litvanski košarkar Šarunas Jasikevičius, ki zdaj opravlja vlogo trenerja pri tamkajšnjem evroligašu Žalgirisu, je prejšnji teden poskrbel za pravo navdušenje med ljubitelji košarke, ko je mlademu novinarju, ki mu je zastavil skrajno neumno vprašanje, dal pravo življenjsko lekcijo. Videoposnetek novinarske konference pred peto tekmo polfinalne serije državnega prvenstva proti ekipi Neptunas, na kateri je manjkal košarkarski zvezdnik Augusto Lima, zaradi rojstva svojega prvega otroka in zaradi česar sta se novinar in trener sporekla, je končal tudi na družbenem omrežju YouTube, kjer si ga je ogledalo že več kot milijon ljudi.

Šarunas Jasikevičius od lanskega leta opravlja vlogo glavnega trenerja pri serijskem litvanskem košarkarskem prvaku Žalgirisu, s katerim žanje uspehe, letos pa so mu odmevni rezultati uspeli tudi v Evroligi. Med evropsko elito je namreč njegova ekipa v rednem delu prvenstva zasedla 10. mesto in samo za dve zmagi zaostala za uvrstitvijo v končnico. Pod Jasikevičiusevim vodstvom je Žalgiris letos že osvojil latvijski pokal, prav tako se je uvrstil v finale državnega prvenstva, kjer je njegov nasprotnik trenutno Lietkabelis.

V polfinalu je Žalgiris izločil Neptunas, na odločilni četrti tekmi za uvrstitev v finale pa je manjkal 25-letni brazilski zvezdnik Augusto Lima, kateremu je zaročenka povila prvega otroka. Pred zadnjo tekmo je na novinarski konferenci eden izmed domačih novinarjev skušal “ustvariti dramo” in je trenerja spraševal, kaj si misli o Limovem izostanku, a je mladega predstavnika sedme sile Jasikevičius hitro podučil, da se takšnih neumnosti ne sprašuje. Pogovor je potekal takole:

Novinar: Trener, kaj si mislite o Augustu Limi, ki bo zapustil ekipo pred polfinalom, da bi prisostvoval rojstvu svojega otroka?

Jasikevičius: Kaj si mislim o tem? Dovolil sem mu iti.

Novinar: Pa je to normalno, da zaradi takšne stvari igralec odide sredi polfinala?

Jasikevičius: Ali imate otroke?

Novinar: Ne.

Jasikevičius: Ko boš imel otroke, mladenič, tedaj boš razumel. Kajti to je najpomembnejša človeška izkušnja v življenju. Vau, to je pravzaprav res dobro vprašanje. Ali misliš, da je košarka najpomembnejša stvar v življenju?

Novinar: Ne, ampak polfinale je pomembno.

Jasikevičius: Komu je to pomembno?

Novinar: Ekipi, Žalgirisu.

Jasikevičius: Ali ste videli navijače na tribunah? Ko boste videli svojega prvega otroka, takrat boste razumeli. Pridi po koncu novinarske konference k meni, pa bova rekla kakšno na to temo. Ker nič na svetu ne more biti bolj pomembno od rojstva otroka. Verjemite mi. Ne lovorike, ne nič drugega. Augusto Lima je zdaj čustveno v nebesih. Res sem vesel zanj.

Naj spomnimo. Šarunas Jasikevičius je v sezoni 1999-2000 igral tudi za Union Olimpijo, ko je slednja še zelo uspešno nastopala v košarkarski Evroligi in ko je Litvanca dodobra spoznala celotna Evropa. Olimpija mu je služila kot odskočna deska za naslednje pomembne korake v karieri, v kateri je igral tudi za Barcelono, Žalgiris in Maccabi Tel Aviv, preizkusil pa se je tudi onkraj luže, v ligi NBA, kjer je oblekel dresa Indiane Pacers in Golden State Warriorsov.

T. F.

 • Morala

  Dobro mu je povedal! Bravo za trenerja!!!

 • Anton

  Novinar je bil levak al pa celo komunist.

 • totex39

  Vsaka čast takemu trenerju, novinarček pa je bil sigurno provokator.

 • Winston Wolf

  Samo en popravek: Žalgiris je v košarkaški klub iz Litve in predvidevam, da so torej osvojili litvanski pokal, ne latvijskega. Latvija je sosednja država, severno od Litve.
  (OK, razen, če imata sosednji državi skupno pokalno tekmovanja, potem se pa opravičavam :-))

  • tohuvabohu

   Po slovensko je bolj prav litovski. Podobno gruzijski namesto gruzinski.

 • PikaPolonica

  No moramo pa tudi priznati, da je to tudi eden redkih športnikov, ki bi se ob rojstvu otroka odpovedalo pomembnim tekmam. Hkrati pa tudi veliko trenerjov od svojih varovancev zahtevajo da pridejo igrat ne glede kakšen piseben dogodek imajo v tisti dan, mesec,…novinar pa mlad in neka nova uzkušnja za njega hkrati pa mogoče presenečenje: ni bil mogoče deležen tega da športniki ostajajo doma zaradi otroka in se je prvič srečal s takim primerom.

  • Winston Wolf

   Pravi odgovor Jasikevičiusa novinarju bi bil; ali bi on (novinar), če bi njegova žena danes rojevala, bil na tej novinarski konferenci in postavljal neumna vprašanja? :-)

 • Anton Slapnik

  novinar je bil rus – zajebant in provokator, ruse pa v litvi ravno ne obrajtajo že od otoberske revolucije sem….

 • Olga

  Čestitke! Tudi slovenskim pisunom na Hanzi bi prav prišla etika, morala in kakšen nasvet zdrave kmečke pameti!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!