Kaj otrok resnično potrebuje?

Foto: Pixabay

Poletje je čas, ko so otroci več doma, s starši, starimi starši ali pa z drugimi, ki popazijo nanje. Veliko trenutkov, še posebej, ko so nekoliko starejši, pa preživijo sami.

Strinjamo se, da so otroci naše največje bogastvo, zato ga moramo negovati, si za njih vzeti čas, čeprav je veliko bolj enostavno kupiti kup igrač, s katerimi se zamoti. Tej navadi se le izognite in pozabite na nekaj sto svetlečih in glasnih igrač, ki nimajo posebnega vzgojnega namena. Sem sodijo tudi mobilni telefoni. Niso slaba ideja, ko je čas za to, a zagotovo vaš otrok ne potrebuje najnovejšega samo zato, ker ga naj bi imeli tudi vsi ostali.

»ŠIK« oblačila niso bistvena
Lepo je videti odlično urejenega otroka, a pretiravati res ni treba. Priznane blagovne znamke, ki si jih ne privošči niti večina odraslih, niso bistvene za otrokov razvoj. Ni najbolj prav, da se otroci že v najbolj zgodnji dobi odraščanja primerjajo med seboj po tem kdo nosi dražja in bolj prestižna oblačila in na podlagi tega naredijo tudi navidezno lestvico bolj ali manj cenjenih družbenih slojev. Otroci rabijo oblačila, ki jih lahko brez slabe vesti umažejo in takšna, ki so namenjena posebnim priložnostim. Predvsem deklice se rade preoblačijo pred ogledalom, obujejo mamine čevlje in se namažejo z njenim rdečilom za ustnice. Tako fantje kot dekleta pa imajo radi predpasnik, ki ga lahko nadenejo, ko pomagajo v kuhinji.

Potrebuje predvsem vašo ljubezen
Otroci ne potrebujejo vsakodnevnih pritiskov in starševskih ukazov kako mora biti boljši od drugih, vsak dan hoditi na vse mogoče dejavnosti, ki so običajno želje staršev in ne otrok. Otrok potrebuje otroštvo, ki si ga bo zapomnil tudi po sproščenih in preskrbnih trenutkih s svojo družino, po enostavnih in zabavnih igrah v naravi brez neprestane obremenjenosti s tehnologijo, potrebuje ljubezen in podporo svojih najbližjih. Besede »rad/rada te imam« so čudežne za človeško dušo, zato z njimi nikar ne skoparite.

Ne bojte se njihovih vprašanj
Dobro je, da vedo kako lahko odgovor poiščejo sami ali pa, da jim daste vedeti, da niste vsemogočni in tudi vi kot odrasle osebe ne veste čisto vsega.

Ne bojte se njihovih padcev in prask
Najmlajši se morajo naučiti v življenju tudi pasti, pa naj bo padec posledica neprevidnosti na igrišču ali padec, ko doživijo kakšen neuspeh, npr. pri igri s prijatelji. Praske niso nič hudega, so le del življenja in pomembno se je naučiti kako jih zacelimo. Naj naredijo nekaj čisto svojega, se urijo v osnovnih podjetniških veščinah in ta izdelek tudi simbolično prodajo. Zaslužen denar naj shranijo in ga porabijo za stvari, ki si jih želijo. Tako se naučijo tudi varčevati in se začnejo zavedati, da »denar ne prileti z neba«.

Trenutki s knjigo
Knjiga je nekaj kar otroka bogati, iz nje lahko dobi kakšen dober življenjki nauk, ga pomiri, predvsem pa je zelo lepo, če mu kakšno zgodbo starši preberejo tik pred spanjem.  Otroci potrebujejo junake, da občudujejo njihov pogum, z njimi sočustvujejo.

Kvalitetno preživet čas z vašimi otroci je tisto za kar vam bodo dolgoročno najbolj hvaležni. Ni toliko pomembna kvantiteta, ampak, da ste takrat, ko ste z njimi, res z njimi, brez telefona in službenih skrbi.

Barbara Pirh

 • dob

  >>Zaslužen denar naj shranijo in ga porabijo za stvari, ki si jih želijo. Tako se naučijo tudi varčevati in se začnejo zavedati, da »denar ne prileti z neba«.<<

  Tako nikoli ne bo postal naš financ minister!

  • indijanka

   Otroci so različni, kljub isti vzgoji. Na poti v službi sem razmišljala o svojih. Ne da bi se zavedali del sebe prenesemo v njih. Verjetno že ob nastanku. Moj najstarejši je pojedel mojo stroko. Od majhnega ga opredeljuje. Sredinček moje srce in najmlajša mojo ljubezen do umetnosti. Nekako tako sem tudi sama odraščala. Najbolj me preseneti sredinček. Moj sonček. Dekleta so ga proglasila za najlepšega fanta, najboljši športnik je po pokalu sodeč, z očetom, ki mu lahko kupi vse. Do drugih ponosen in odločen, do mene pa tako nežen in neznansko hvaležen, da me je včasih kar sram. Vsak dan me objame, ko mu pripravim zajtrk. Preden je odšel na morje, sem mu kupila nove kopalke. Kar nekaj časa sem iskala take, kot sem si želela. Neizmerno jih je bil vesel. Prvi trenutek me je bilo sram in pomislila sem, da gre samo za kopalke. Potem sem se spomnila, da niso kopalke. Za najino energijo gre in vdanost. Za ljubezen. Vsak otrok je drugačen in do vsakega je pot. Ob branju, ob risanju, igranju košarke ali postavljanju samostojne dejavnosti. Ali pa samo v pripravi zajtrka. Pomembna je ljubezen. Vse drugo otroci sami najdejo v širnem svetu.

   • dob

    Mamina ljubezen je stopnica, sin je stopnišče.

 • Anton

  pravilno vzgojo, to vključuje tudi občasno če je poreden eno čez rito, ja prav ste slišali eno čez rito,včasih oz pri vseh pač ne pomaga pogovor. To je pač preverjeno, kdor se stem ne strinja dela družbi škodo.

  • Anton

   posledica nepravilne mehkužne vzgoje pa so otroci ki postanejo odrasli narcisoidni,nadobudneži, ki mislijo da vse vedo in vse znajo, sociološko prizadeti do okolice/soljudi.Lep primer je parlament, ki je zrcalo ostali družbi, kako se mora krasti, lagati da uspeš dandanes.

   no ta zadnji stavek je ciničen, je pa še kako realen, žal.

 • Viktorh

  “Kaj otrok resnično potrebuje?”

  Skrbno in ljubečo mater in strogega ter načelnega očeta, glavo družina.

 • dež

  Potrebuje predvsem počitnice s svojimi vrstniki, s čim manj vpletanja ta starih. Le pravila igre mu je potrebno razložiti. Se pravi, kaj sme in kaj ne ter kdaj mora biti na kosilu ali večerji.

 • Aton

  Potrebuje CSD
  Preseljen v Venezuelo!

 • Franc Šink

  Nič drugega da je sit čist in veliko ljubezni od staršev in okolice.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!