Kdo so pravi pirati s Karibov?

slikovni vir: http://www.istockphoto.com/photo/ripped-torn-flag-gm160795875-22984056

Pirati so del popularne kulture že odkar so se prvič pojavili – želja po slavi, bogastvu in časti jih je tako obdržala ‘pri življenju’ vse do današnjih dni. Še posebej pa so bili nad pirati fascinirani v 17. In 18. stoletju.

Po 300 letih so zgodbe o Kapitanu Kljuki, Jacku Sparrowu in Johnu Silverju žive, kot še nikoli. Je bil zaklad zares zakopan pod X-om, ki je bil označen na zemljevidu? Kaj se zgodilo s črno zastavo, ki jo je krasila lobanja? Je zares potekal boj med temi grozovitimi morskimi možmi in oblastmi? Kot kaže, je odgovor na to pritrdilen.

Henry Avery – najbolj znan pirat na svetu
Oseba, ki gotovo najbolj simbolizira zlato dobo piratstva, je gotovo Henry Avery. O njem je v knjigi The Republic of Pirates pisal Colin Woodard: “Njegova doživetja in dogodivščine so predstavljale vir za številne igre, romane kot tudi za zgodovinarje, novinarje in najrazličnejše pisce,” je še dodal.

Do Averyevega prihoda so z mornarji ravnali slabo – bili so le izkoriščena delovna sila. Leto 1694 je prineslo spremembe; Avery je mornarje namreč prepričal, da se morajo za svojo svobodo boriti – tako so se združili in zavzeli ladjo, kapitana Gibson pa pustili v čolnu in odpluli naprej brez njega.

Govorice in miti
Posadka naj bi plula čez Indijski ocean, Madagaskar pa naj bi bil njihova baza. Podatki pričajo še, da naj bi Avery s svojo odpravo zaslužil vsoto, ki bi bila danes lahko podobna 200 milijonom dolarjev. Dobiček je kar 20 let razdeljeval med posadko – deli pa so bili za vse enaki.

“Avery je eden od posameznikov, ki se je v celoti spremenil v pirata in to uspešno zadržal do konca,” je povedal  Matt Albers – strokovnjak za piratsko zgodovino.

Nihče ni prepričan, kaj se je zares zgodilo …
Zgodovino pišejo zmagovalci, zato nihče ni zares prepričan, kaj se je z znanim piratom zgodilo. “Lahko je kot berač umrl na londonskih ulicah ali pa se je skupaj s svojim bogastvom postaral nekje v džungli – skratka, možnosti je kar nekaj,” meni Albers.

Znano je le, da ga oblasti niso nikoli prijele.

S. E.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!