Leonard Cohen, eden izmed najveličastnejših glasbenih kraljev, se je poslovil od nas

Foto: epa

Od nas se je poslovila ena največji glasbenih legend Leonard Cohen, ki je s svojim vizionarskim pristopom močno zaznamoval področje popularne glasbe. V zgodovino te umetnosti se je zapisal kot pevec in tekstopisec, ki je pri ustvarjanju rad posegal po nasprotjih, kot sta ljubezen in sovraštvo. 

Leonard Cohen je bil poznan kot “temna eminenca”, kultna osebnost v svetišču najbolj vplivnih ustvarjalcev na področju glasbene umetnosti. Sicer je pripadal skupini piscev glasbenih besedil, ki so se pojavili v 60. in na začetku 70. let. Samo še Bob Dylan je močneje vplival na pripadnike svoje generacije, za Paula Simona in Joni Mitchell iz Kanade pa je mogoče trditi, da sta imela podoben vpliv na glasbenem področju, poroča STA.

Ni bil samo tekstopisec, ampak tudi nadvse priljubljeni pevec
Cohen je končal svojo življenjsko pot v 82. letu starosti in je deloval na glasbenem področju skoraj 50 let. Njegovo smrt so na Facebooku potrdili pri Sony Music Canada. “Izgubili smo enega najbolj cenjenih in plodovitih glasbenih vizionarjev,” so zapisali za javnost. Pogrebna slovesnost se bo vršila v Los Angelesu, podrobnosti glede njegove smrti pa ostajajo neznanka, navaja Rolling Stone.

Foto: epa

Foto: EPA

Pri svoji glasbeni motiviki se je posluževal skrajnosti, npr. ljubezni in sovraštva ter vojne in miru
Na glasbenem področju je ustvarjal vse do svojega konca, pri pisanju pa je uporabljal veliko humorja. Poznavalci njegov glasbeni opus dojemajo kot vizionarskega ter pravijo, da si je priskrbel velikansko odmevnost med poznejšimi rodovi. Njegove pesmi so bile prežete z raznovrstnimi motivi, kot so ljubezen, sovraštvo, spolnost, duhovnost, vojna, mir, vzhičenost in depresija. Med drugim je objavil zbirko Flowers for Hitler (1964), poleg tega še The Favourite Game (1963) in Beautiful Losers (1966) ter še mnoge druge.

D. M.

 • rubec

  Majhen popravek, Joni Mitchell je bila ženska.

  • tohuvabohu

   A zdaj ni več?

   • rubec

    Še vedno ampak ni več tako fejst. Žal pokojna.

 • avtohtoni neandartalec

  Poslovil se je kot živahen in šarmanten gentleman, pred koncem je napisal najboljši album, v tistih melodijah je zajel več romantike in nostalgije kot cela današnja pop scena skupaj. Mislim seveda na njegov predzadnji album Popular problems, s katerim se je za prvo mesto na lestvicah boril z Lano Del Rey. Namesto hude produkcije, je najel raje profesionalne glasbenike in koketiral z odličnimi back vokalistkami, redko kdo si danes lahko privošči tak album. In z njim kraljuje na zasičenih pop lestvicah, polnih mladostne energije in testosterona.
  Njegova karijera se vleče skozi celotno zgodovino sodobme popularne glasbe, Kohen je bil ena od tistih ikon, za katere se mi zdi, da niso bili nikoli mladi, njegova glasba je bila od nekdaj zrela in angažirana, na tisti nevzdržen način lahkotno preprosta.

  • indijanka

   Ohohoo..prijetno presenečaš. Izjemen je.

 • dob
 • garfi

  odlične pesmi in glasba bodo živele naprej

 • Mihilus

  Bil je vsekakor zelo slaven vendar po mojem mnenju neupravičeno. Bil je zelo povprečen. Vedno sem bolj imel občutek, da je bil samo izbran oz. je imel prave veze.

 • Rožle
  • indijanka

   moja najljubša..hvala

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!