Ljubljanski teden mode daje priložnost tudi mladim oblikovalcem

Včeraj se je v okviru LJFW odprla razstava NE[S]KONČNO_NEIZBRISLJIV, posvečena preminulemu oblikovalcu Zoranu Garevskemu. Tretji dan Ljubljanskega tedna mode prinaša tri sklope revij, popoldne se bodo predstavili študenti Fakultete za dizajn, v večernih sklopih pa MAJA FERME fashion, Nejc Šubic, Sanija Reja Aske, [email protected], N a t a s a H r u p i c in Petja Zorec.

NE[S]KONČNO_NEIZBRISLJIV – RAZSTAVA IZBRANIH DEL ZORANA GAREVSKEGA
Sinoči se je v Desnem atriju Mestne hiše odprla razstava, ki je posvečena oblikovalcu Zoranu Garevskemu. Otvoritve so se udeležili mnogi njegovi sodelavci in prijatelji, med njimi tudi modna oblikovalka Nataša Paršuh, ki je dejala: “Ob omembi imena Zoran Garevski najprej pomislim na izjemnega človeka in prijatelja. Takoj za tem na njega kot oblikovalca ‒ s svojo karizmo in oblikovalskim pogumom pri ustvarjanju na različnih področjih mode, stilizma, kostumografije in avtorskih kolekcij pod lastno blagovno znamko je pustil izjemen pečat na estetiki velikega obdobja slovenske polpretekle modne zgodovine. Še vedno ga čutimo tukaj, tako tisti, ki s(m)o imeli priložnost delati in se učiti z njim, kot tisti, ki šele spoznavajo njegovo delo.” O razstavi pa je Peršuhova povedala: “Postavitev je skoraj takšna, kot bi jo postavil Zoran sam. Čutijo se vplivi Squata, hkrati je zelo izčiščena, romantična, nekoliko melanholična in iskrena, s poudarkom na celostni estetiki. Ne moremo govoriti o retrospektivi, lahko pa na razstavi najdemo kose iz vseh obdobij Zoranovega ustvarjanja.” Razstavo si je od danes, torka, 20. septembra, do petka, 23. septembra (od 8. do 22. ure), in v soboto, 24. septembra, od 8. do 20. ure mogoče ogledati v Desnem atriju Mestne hiše (Mestni trg 1, Ljubljana). Ogled je brezplačen.

Ljubljanski teden mode rada obišče tudi slovenska modna blogerska srenja 

 

PROJEKCIJA NAGRAJENIH KRATKIH MODNIH FILMOV IN POGOVOR OB KAVI
Včeraj je bil v lokalu Pritličje predvajan izbor kratkih modnih filmov, ki so osvojili nagrade na modnih filmskih festivalih, z obiskovalci je bil tudi Niccolò Montanari, eden izmed ustanoviteljev Berlin Fashion Film Festivala (BFFF), ki je pripravil izbor za LJFW. Montanari je povedal: “Ko delam izbor, mislim predvsem na občinstvo, ne izberem le zmagovalnih kratkih filmov, temveč tudi tiste, za katere menim, da bodo naredili dober vtis na gledalce. Želel sem pokazati širok spekter modnega filma, pri nekaterih kratkih filmih je v ospredju estetika, pri drugih naracija, pri tretjih vizualizacija.” Dopoldan je v Hotelu Slon na Pogovoru ob kavi Katja Horvat gostila Sašo Štucin, ki živi in dela v Londonu, in Stefana Dotterja, ki deluje med Berlinom in Parizom. Beseda je tekla o modnih medijih, financah, produkcijah znotraj revije, oglaševanju in komercialnem uspehu, ugotovili pa so, da ne glede na to, da delujejo na različnih koncih Evrope in ustvarjajo različne revije, vsi delajo na enak način.

ŠTUDENTI SO ZELENI IN SAMOSVOJI
Danes ob 17. uri se bodo na LJFW predstavili študenti Fakultete za dizajn pridružene članice Univerze na Primorskem, smer Tekstilije in oblačila. Študenti 2. letnika se predstavljajo s projektom “Green Future”, ki se tematsko povezuje z aktualnim priznanjem Ljubljani kot Zeleni prestolnici, študenti 3. letnika se bodo predstavili s kolekcijo, ki nosi izrazito osebne zgodbe mladih talentov, trije študenti pa bodo predstavili svojo diplomsko kolekcijo.

Kolekcija Mira Misljena Foto: Jure Makovec

Kolekcija Mira Misljena
Foto: Jure Makovec

KDO IN KDAJ SE PREDSTAVLJA ZNOTRAJ LJFW?
Novost tokratnega LJFW je, da oblikovalci niso omejeni s sezono oziroma kolekcijo, ki jo želijo predstaviti. Svoje kolekcije v nedeljo, 18. septembra, in torek, 20. septembra, predstavljajo oblikovalci oziroma blagovne znamke: EBER krznarstvo (Mateja Štimac), MAJA FERME fashion (Maja Ferme), MiroMisljen (Miro Misljen), N a t a s a H r u p i c (Nataša Hrupič), Nejc Šubic (Nejc Šubic), Petja Zorec (Petja Zorec), Sanija Reja Aske (Sanija Reja Aske), Tina Gorkič (Tina Gorkič), [email protected] (Barbara Krmelj, Maja Leskovšek, Sara Valenci in Timotej Bistan) in ZOOFA (PATRICIA PIE, ZELOLEPO, JSP, PRINCIP by Mojca Celin, NELIZABETA, NI – nikoli isto/never identical, Renata Bedene, Firma by Sanja, Simona Kogovšek, tinapavlin in vesnastih).

 

B. P.