Mati Terezija bo razglašena za svetnico

foto: epa

Mati Terezija bo 4. septembra letos razglašena za svetnico. Postopek za njeno kanonizacijo je bil sklenjen decembra lani, ko je papež Frančišek potrdil odlok o priznanju drugega čudeža.

Mati Terezija se je rodila 26. avgusta 1910 v albanski družini Bojaxhiu v Skopju z imenom Agnes Ganxhe. Umrla je 5. septembra 1997 v Kalkuti v Indiji, papež Janez Pavel II. pa jo je za blaženo razglasil 19. oktobra 2003. Njen god praznujemo 5. septembra.

A. Ž.

 • Nata

  + + + + + + + + + + + + + + + + + +

  Nova- lahko se potrudite in napišete ob taki priliki malo več o tej redovnici .
  Da ne bo kakšnih čudnih komentarjev .

  • TomTom

   Lahko ti priporočam knjigo Misionary Position,avtorja Christopher Hitchens. Zelo natančno dokumentirano “Sveto” delovanje MT.

   • Nata

    Sveto si dal v narekovaje . Zakaj ? Za Cerkev in tiste , ki so jo poznali verjetno ni dvoma , da je naredila veliko dobrega .
    O Svetnikih in čudežih imam sicer svoje mnenje , a , kdo pa sem jaz , da bom sodila , koliko je bila ” sveta ” , ali pa ne .
    Sem samo malo pogledala o Hitchensu , pa dvomim , da je ta knjiga redovnici v prid .
    Njegove besede , da razen veselja, bolečine , itd. , ne obstoja nič drugega in , da si drugega tudi ne želi, mi že vnaprej vzbujajo dvome o njegovem pozitivnem mnenu o redovnici .Ali je ateist lahko objektiven ?
    Je pa vsekakor dobro prebrati .
    Morda veš , ali je prevedena v Slo ?

    • Ruggedplant

     In zakaj pri zdravi pameti si želiš prebrati vsebino žolča zafrustriranega liberalističnega marksista na nivoju Kordiša? Se zavedaš, da s tem hote ali nehote prispevaš k njegovi popularnosti. pa si jo zasluži? še enkrat preberi na internetu njegove argumente, še enkrat preberi njegovo biografije in premisli še enkrat.

     Pater Špelič je nekoč izrekel besede, ki jih sam kot knjižni molj ne bom nikoli pozabil: kar prebereš, ostane v tebi, ne glede na to ali si to hočeš priznati ali ne. Če pa si žejna kanalizacije, potem pa izvoli, očitno moramo vsi v življenju pojesti tudi nekaj govna, da znamo zares ceniti dobrote.

     • TomTom

      Braniš svoj milni mehurček? Na hitro si prebral njegovo biografijo na netu pa že “veš” da je lagal o mt. MT pa zagovarjaš? Vidiš kaj ti naredi vera. Nauči se kritičnega mišljenja.

     • Ruggedplant

      Branim zgolj zdrav razum pred rumenimi klevetami katerih edini učinek je izguba časa, energije in žalitev intelekta, ki se ga vzgaja preko resnih študij verodostojnih avtorjev – v tem primeru pa ne dobim ne enega, ne drugega. Biografija avtorja mi o pisanju navadno pove več kot pisanje samo – odraža namreč avtorjev značaj, dejanja v privatnem in javnem življenju, njegova litereatura pa je lahko kvečjemu posledica ozadja ali pa še to ne – v kolikor nekdo piše npr. le za denar. Vidiš kaj ti naredi sovraštvo do vere? Nekritično sprejemanje vsake neumnosti, ki jo prebereš, da je v njej le dovolj sovraštva do krščanstva.

     • Noben ateist nima pravega razsvetljenja, da bi lahko ocenjeval delovanje svetnice, ali svetega na sploh.

     • Nata

      Hvala za nasvet . Ga bom upoštevala .
      Vendar priznam , da nisem veliko vedela , oz. se poglabljala .Mislim , se poglabljala v nasprotovanja in laži , katerih je bilo veliko. A človek vzame vse to pisanje kot rumeni tisk.
      Zato sem Novi tudi predlagala , naj kaj več napiše .
      Sem kar slutila , da se bodo oglasili razni ” znalci “!!

   • Predlagaš Hitchens, ker je nadprotnik, ateist in kritik. Ker je že javno kritiziral nekatere javne in splošno priljubljene osebe, kot so: kot Mati Terezija , Bill Clinton , Henry Kissinger, Diana Spencer in še nekateri drugi.
    Tvoj predlog kar obdrži za sebe, ker obstojajo bolj verodostojni viri od Hitchens-a.

 • karpelec

  “Prijazne besede so lahko kratke in enostavne. Njihov odmev pa je neskončen.”
  ( Mati Tereza)
  Se popolnoma strinjam.

 • Osti jarej

  ..ja,kakopak?!
  1.toliko denarja,kot ga je ona “prinesla” v zakladnico,ga je malokdo (grabila ga je pod pretvezo pomoči ubogim indijskim sirotam)
  2.je “taprave loze”

  • Ruggedplant

   Upam, da te je vsaj nekje v kotičku srca globoko sram za to izjavo.

   • TomTom

    Če bi poznal njeno dejansko biografijo (ne tisto, ki jo je cerkev zrežirala) bi bilo tebe sram, da si nasedel temu kultu osebnosti. Saj vem, da lahko boli, ko se ti predre milni mehurček in ugotoviš, da so te na suho j…li. Se mi je že zgodilo, zato te ne obtožujem.

    • Ruggedplant

     Izvoli, nastreljaj preverljiva dejstva podana s strani kredibilnih raziskovalnih avtoritet, pa nadaljujeva debato. Do takrat bom tvoj in zgornji komentar jemal enako resno kot Karbine umazane laži o Rodetovem očetovstvu.

     • TomTom

      Sem že spodaj napisal: Misionary position, Christopher Hitchens. Ne obtožujem te ničesar, samo poglej oba pola, preden se zavzemaš za katerokoli osebnost. Pa naj bo to Janša, Rode ali MT

     • Ruggedplant

      Napisal sem “s strani kredibilnih raziskovalnih avtoritet”, ti pa mi navajaš poniglavega libertalističnega marksista in (logično) neumornega borca proti veri. Do podobnih intelektualno inferiornih, a zato nič manj samozavestnih napihnjencev, ki gradijo svoje kariere zgolj na šokantnem rumenem tisku napadanja svetovnih moralnih avtoritet, ne čutim prav ničesar drugega kot pomilovanje, hkrati pa jezo, ker so s svojo pohlepno materialistično gnano agendo okužili na tisoče nekritičnih sledilcev tako kot to počnejo vsi svetovni teoretiki zarot.

      Da se razumeva, ne napeljujem na božanskost Terezije, saj smo prav vsi ljudje, tudi svetniki, podvrženi grehu, a tako nizkonivojskih argumentov s strani nekega senzacionalističnega provokatorja, pač ne morem vzeti kot suho zlato. Predno vzamem knjigo v roke, si vedno vsaj na kratko preberem biografijo avtorja in ko jo boš prebral, ti bo vse jasno. Za razliko od njega, je še en pohlepni provokator Dan Brown vsaj napisal knjižno fikcijo, da bi izžel denar iz sovražnikov krščanstva, Hitchens pa želi svoje osebne frustracije (preberi bio, pa ti bo jasno katere) pretopiti celo v nekakšno publicistično realnost, ki naj bi jo ljudje brali za jasnejše dojemanje sveta. Žalostno, da je sovraštvo nekaterih do krščanske vere tako močno, da ne spregledajo/spregledate takšnega šarlatana. Za nekatere nosi celo večjo avtoriteto kot Nobelova nagrada in svetništvo. Adijo pamet.

     • Nata

      + + + + + + + + + + + + + + + + dobro si napisal !

    • Nata

     Veš kaj, TomTom …..nam se ni predrl noben milni mehurček !
     Ali celo kaj drugega , no !
     Pa četudi marsikaj morda ne drži o njej , zakaj pa nas bi bilo sram ?

     Ja , morda kult osebnosti ….,saj vemo kako to gre pri novinarjih in silnih pisateljih !.Predvsem v medijih . Pretiravajo v eno in drugo stran .
     In prav vsi svetovno voditelji so se sončili ob tem ” Angelu Pekla ” ??? Kakšna nesramnost ! Da si jo ta ateist upa tako nasloviti ?

     Ne moreš pa , za vraga no , trditi , da je prav vse zrežirano !
     Kaj je tale gospod skozi zraven bil in svečo držal ??
     Bo res potrebno prebrati to silno knjigo . Upam , da je pisanje podprl s kakšnimi verodostojnimi dokazi .

    • tarantela

     No, glede biografije MT bi rekla, da tako hudo pa vendar ni bilo, kot pri papežu Borgia.

  • FRANC3

   Tvojega denarja je zagotovo veliko ”prinesla” v zakladnico.
   Napiši koliko.

  • Nata

   ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ta prava loza ? No ja …….

  • Upam, da tebe ni prevarala.

 • TomTom
  • Te je najel sam Christopher Hitchens, da mu delaš reklamo ? Nič ne bo iz tega.

 • Nata

  Eh , veš kaj …….ateist ima eno figo , ne pa dokaze , no !!
  Saj se tudi veliki znanstveniki prerekajo o raznih dokazih ………v marsičem .
  Pa endar ne žalijo in ne omalovažujejo nikogar .
  Tale posnetek je pa dokaz , kaj , ali kdo je ta človek .

 • Nata

  UUUUUUUUUUUUUUUUH ……..sedaj si pa zadel žebljico na glavico dragi moj !!
  To ste ateisti ja !!!

  Vse je dovoljeno , saj vas ne skrbi prav nič na tem svetu .
  Celo milni mehurček vam ne more počiti .
  Ste varno spravljeni v njem …..neprodušno………dokončno .
  No , pa vsak ima pravico biti karkoli , iz nikogar se ne norčujem .

  • tarantela

   Napisala si stavek:” Vse je dovoljeno, saj vas ne skrbi nič na svetu.” Ja, pa veš, da to popolnoma enako velja tudi za kristjane. Počnejo, kar hočejo, grejo k spovedi in so spet lepi beli, da se kar šajna. Toliko o tem, kaj je dovoljeno. No mogoče veš kaj o papežu Borgijcu, največji razvratnež, kup otrok, da o ostalih zadevah ne govorimo. Okoli 500 let nazaj. Sama osebno spoštujem vsako prepričanje, samo več verjamem navadnemu vernemu revežu, kot cerkveni gospodi in njihovem govorjenju in mahanju s kadilom. Vem, da se marsikdo v stiski zateče v molitev, morda mu pomaga, v stiski je vsaka vejica dobra. In prav je tako.

   • Ruggedplant

    Tvoj sestavek je (kot ponavadi) spet brez repa in glave in napisan iz popolnoma zgrešenih izhodišč, kar pa je kar pogosto, ko nekristjan moralistično farizejsko presoja kristjana, čeprav nima pojma o čem govori.

    Torej ja, vsi ljudje na svetu počnemo kar hočemo, razlika med kristjani in ateisti ali agnostiki pa je v tem, da imamo mi tudi jasne smernice kaj je prav in kaj ne, ateisti pa relativizirajo pravzaprav vse, še posebej pa pojem dobrega in zla, kar je še posebej nevarno tako za psoameznika kakor družbo – ja, še nevarnejše od islamskega terorizma, saj imajo ti vsaj neko predvidljivo osnovno agendo iz katere izhajajo in je možno z njimi vsaj do neke mere najti skupni jezik, pri ateistu pa tega ni, ker je moralni smerokaz že davno vrgel na dno morja in je smer severa vedno na drugem koncu.

    Očitno ne razumše niti koncepta spovedi, ki je veljavna edino, ko se človek iskreno pokesa, izpove, se opraviči žrtvi, naredi vse da se škoda popravi, če je možno in prosi duhovnika za odvezo. To je težak proces, ki ga zmorejo redki kristjani, kaj šele ostali, ki jim je že sam pojem iskrenega opravičila povsem tuj, kaj šele izpoved lastnih slabosti popolnemu tujcu. Spoved ne pomeni, da se greh ni zgodil, ampak da človeku priložnost, oziroma od njega celo zahteva odločitev, da bo po njej začel znova, obrnil list v življenju. V tem je smisel besedne zveze Bog je milosten – za grehe, ki jih naredimo na Zemlji nam sicer lahko sodijo ljudje, a je to le zunanja forma, ki nima prav nikakršnega učinka, če ni kesanja v samem sebi in pred Bogom. Verjamem da je lahko to zate le prazna verska dogma, a če bi bolje poznala krščanstvo ko ga že tako presojaš, bi razumela tako psihologijo kot teologijo, ki stoji za tem.

    Me pa veseli da sovražniki krščanstva morate vedno tako skrbno kopati po zgodovini, da najdete kakšen izrazito negativen primerek na podlagi katerega potem presojate vso občestvo vseh stoletij in tisočletij obstoja. Je kdo v zgodovini krščanstvaslučajno izjavil, da je brez greha ali da smo kristjani brez greha? Ljudje, prav vsi, smo nagnjeni h grehu, ključno je le ali ga sploh prepoznamo, ali se proti njemu znamo boriti in ali v tem sploh vidimo smisel. Kristjani ga, zato znamo vsakič znova po grehu vstati in začeti znova, kdor pa obstoj Boga zanika, se ne zaveda niti da je padel, niti da je potrebno vstati in nadaljuje svoje življenje v smeri, ki se mu tisti trenutek zdi najbolj osrečujoča – na osebnem, subjektivnem, individulnem, torej egositičnem nivoju. Čemu torej omemba grešnega papeža? Si sama brez greha? Je religija (tudi ateizem to je in to najbolj fanatična) kateri pripadaš brezgrešna? Se zavedaš, da z višjo funkcijo pride tudi večja odgovornost in nevarnost greha? Zdaj pa primerjaj duhovnike, ki bi jih lahko na nek način primerjali z župani, nadškofe, ki bi jih lahko primerjali s premierji ali predsedniki, škofe pa z ministri in primerjaj njihovo grešnost/koruptivnost, ko si se ravno lotila po Božje presojati ljudi. Se ti še vedno zdijo duhovniki tako zelo grešni, če jih primerjaš z navadnimi laiki na odgovornih položajih?

    Premisli malo od tem predno spišeš nov sovražen komentar.

    • tarantela

     Se ne delam “brezgrešno”. Sem pač nevernica. Ko že praviš, da brskam po zgodovini, naj naštejem Rodetov dvorec, mariborsko požrešnost, ki je pogoltnila denar svojih vernikov, da o pedofiliji niti ne govorimo. Papež sam ima s tem velike probleme, ko poskuša počistiti hlev. Saj vem, da ste tudi kristjani krvavi pod kožo, vendar bi morali biti visoki cerkveni pridigarji veliko manj podvrženi grehu, kot so “civilni” politiki, že zato, ker tako pridigajo in zahtevajo od svojih vernikov. Sama veliko bolj cenim poštenega humanega ateista, tudi ti so namreč v veliki večini pošteni in pripravljeni pomagati, kot pokvarjenega kristjana, ki gre k spovedi in je spet “čist”.
     Mislim tudi, da ni sovražni komentar, če je vsebina resnična.
     Seveda pa spoštujem poštenega vernika, ki išče uteho v veri, ko je ne najde nikjer drugje. Samo škoda, da take vernike izkoriščajo.

   • Nata

    Ja , sveta nebesa ……….ja vem o Borgijcih……pa še kaj drugega , no !
    O spovedi pa malo veš ! Česa se spovemo ? Kakšnih malih grehov .
    In moj odgovor je veljal TomTomu , ki je pisal o naših milnih mehurčkih. – pa sem odgovorila – ker je za njih vse dovoljeno , jim ne more počiti ..

    Mahanje s kadilom je del Cerkvenega obreda , cerkvena gospoda je pa druga pesem – je nisem nikoli pretirano zagovarjala .
    Molitev je pa dostikrat kar poštena bergla , ne samo vejica .

   • FRANC3

    Tudi Jugonostalgiki imate Borgijca z imenom J.B.Tito. Po pisanju Mladine je imel ”posejanih” 32 otrok. Pa o teh moralnih uspehih nič ne modrujete.

 • Ruggedplant

  Ker je Obama prejel to nagrado, to naenkrat pomeni, da nima teže in so torej vsi dosedanji dobitniki šarlatani? Se zavedaš kakšno krivico si s tem naredil več kot 99% vsem dosedanjim dobitnikom?
  Svetništvo zate nima teže, ker si jo je izmislil človek? Zelo zanimivo razmišljanje za nekoga, ki višje avtoritete niti ne priznava – kaj torej v tvojem vrednostnem sistemu torej lahko ima težo?
  Seveda si je pojem izmislil človek, a zato nima nič manjše teže – kristjani svetnikov ne gledamo kot na božanstva, ampak vidimo v njih zgled, da lahko tudi grešen posameznik spremeni veliko, če brezpogojno sledi Božjemu glasu.

  Ne le če ateist piše o MT, ampak če ateist piše o čemerkoli, kar ima zveze z moralo ali duhovnostjo. Tovrstno debatiranje s pravim ateistom (ne le zmedenim agnostikom) mi predstavlja podoben izziv kot tekmovanje v atletiki z invalidom. Zakaj? Ker ateizem zanika komponento duhovnosti in človeško bitje zreducira le na čustveno in materialno plat, je ta v njem zakrnela, zavestno zanikana in torej neuporabna. Ateist je invalid, ki pa se je za to invalidnost sam odločil (človeku je duhovnost namreč vrojena), se pa ironično tega niti ne zaveda. Torej kot nekdo z dvema rokama, ki v življenju dosledno uporablja le eno, vse tiste, ki uporabljajo obe, pa okliče za tepce, saj se da vendar tako dobro funkcionirati s tisto eno roko, da druge niti potrebuješ ne. Če misliš, da lahko vernik kaj izgubi, se močno motiš (ti ne zamerim, ker izhajaš iz svojega nazora), saj je to enostavno nemogoče – obstoj Boga ni vezan na vero ljudi (njegove številčnosti npr.), ampak ravno obratno – Bog je vzrok, naš obstoj in vera vanj pa posledica. In tudi, če bi uspelo nekomu dejansko dokazati veliko grešnost matere Terezije in ob tem razorožiti milijone pričevalcev na svetu, ki so doslej dokazovali nasprotno, ne bi imelo to nikakšnega vpliva na našo vero – kristjani nismo navijači, ki nehamo verjeti v svoj “klub”, ko nas kakšen igralec razočara, saj se zavedamo človekovih mesenih slabosti, a se prav zato znamo z njimi spopadati za razliko od ateistov, ki pojma tovrstnih slabosti ne priznavajo in posledično tudi nimajo ideala s katerim bi se proti njim borili – vaš/njihov odgovor je relativizacija dobrega in zla. Kam pa to vodi, vsi dobro vemo, vsaj upam tako.

  • Jovo Jamnica

   No, sem zmeden agnostik in mi je popolnoma vseeno, če bo MT svetnica, ali ne.

   • Nata

    No , saj nam je tudi vseeno , da je tebi vseeno !
    Pa kaj potem ?
    Vendar imaš lahko tudi kot zmeden agnostik svoje mnenje ?

    • Jovo Jamnica

     Moje mnenje je, da bi se lahko kdo spomnil na našo edino uradno Svetnico, Emo Krško. Goduje 27. junija in to bi lahko bil Državni praznik Slovencev.

     • Predlagaj na ustrezno mesto !

     • Jovo Jamnica

      Predlagaj ti, če ti je ideja všeč. Tebi gre za promocijo, ne meni…

     • Tebi gre očitno le za to, da bi imeli en dela prost dan več. :)))

     • Jovo Jamnica

      Najbolj pogrešam 2.januar…

     • Tudi jaz.

     • Nata

      Oh , to bi bilo pa govorjenje v veter !
      Saj Cerkev in verni Slovenci se je spomnimo …….več kot to , pa ne bi uspeli.
      Se bi našli razni Vsevedi , ki na podlagi svojega ateizma prav vse popljuvajo
      Jaz se bolj bojim , da nam bodo kakšen praznik še vzeli !

     • Jovo Jamnica

      Na kakšen način se verni Slovenci spomnijo Eme Krške, ne vem, ker ne zahajam v cerkev. Očitno so ti spomini zelo konspirativni, saj ne zaidejo v javnost izza cerkvenih zidov.

     • Nata

      Pa se kaj vprašaš zakaj ??

     • Jovo Jamnica

      Ne bi vedel. Mogoče je kriv Dan državnosti, ki pada na 25. junij. Država je seveda pri nas pomembnejša, kakor rod.

     • Ruggedplant

      Ja pajade – v trenutku v zrak skoči celotna vlada, polovica opozicije, mirovni inštituti, pisateljska društva, študentske organizacije, “borci”, društvo Sever, sindikati, ulica, osrednji mediji češ da gre za nov porast desnega ekstremizma in nezaslišanega protiustavnega vmešavanja Cerkve v državo.

      Srhljivo je to, da zapisano niti ni toliko šala kot zveni.

     • Jovo Jamnica

      Narpred konkretna pobuda, potlej pametovanje in osiranje, kaj bi bilo, če bi bilo. Gre za zgodovinsko dejstvo, ki krepi slovensko bit. Zdrava pamet bi zmagala z lahkoto.

     • Ruggedplant

      Nekateri pač nis(m)o od včeraj, da bi vsakič znova padali na istih bananinih olupkih. Večina Slovencev, da o rdeči kamarili niti govorim ne, ne ve niti kdo sta Anton Marin Slomšek niti Lojze Grozde (slovenski mučenik, poet, ki so ga kot najstnika umorili krvoloki partizani), kje bodo poznali šele Emo Krško. 2/3 parlamenta zasedajo rdečearmejci, ti pa govoriš o zdravi pameti? Vročina ali pijača, nekaj od tega mora biti…

     • Jovo Jamnica

      Če nekdo nekaj ne ve, je to lahko strateška prednost.

     • Ruggedplant

      Zgolj in samo v družbi, kjer je znanje vrednota, ne pa sramota – oziroma kot nam levaki radi rečejo “paranoja”.

     • Jovo Jamnica

      Pri nas velja bolj načelo: “Reci nesposobnemu, da je nesposoben in boš koj ugotovil, česa je sposoben”…

     • Ruggedplant

      Zelo dobro povedano :)

     • FRANC3

      Pozabil si dodati še ZB s tov. Turnškom na čelu.

     • Ruggedplant

      Nisem pozabil ne, z “borci” sem mislil prav na njih. Brez narekovajev mi pač vest ne da, da bi navedel njihovo uradno ime.

  • Zelo dobro si to povedal. +++++

   • Ruggedplant

    Hvala, nekdo je pač moral :)

 • tako zblojenega komentarja pa že dolgo ne.

 • modrec

  Zasluži si biti svetnica

 • Suraci

  Njena veličina je, da so ob njej otroci umirali z nasmehom.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!