Mesa, kot ga poznamo, ne bo več? Razlog je ta milijarder.

Britanski podjetnik in milijarder Richard Branson bo svoj denar vlagal v nadomestke za meso (foto: epa).

Podjetnik in milijarder Richard Branson je napovedal nekaj, kar bi lahko šokiralo vse ljubitelje dobrega mesa. Čez 30 let naj ga sploh ne bi bilo več. Vsaj ne v takšni obliki, kot ga poznamo danes.

“Verjamem, da čez 30 let ne bomo več pobijali živali in bo meso narejeno na osnovi rastlin. Imelo bo enak okus, kot da je pravo, a bo bolj zdravo za vse,” meni Branson. Njegovo podjetje namreč veliko vlaga v Memphis Meats, podjetje, ki meso sintetizira (sestavlja) s pomočjo pravih živalskih celic. “Nekega dne se bomo samo še spominjali, kako so bili naši dedki in babice staromodni, ker so ubijali živali za hrano,” predvideva podjetnik.

Čeprav v tem trenutku težko rečemo, ali ima Branson prav ali ne, ko pravi, da čez nekaj desetletij ne bomo več jedli mesa, ki je meso, pa je nekaj zagotovo. Obstajajo namreč številne raziskave in poskušajo najti alternativo za meso. Ugotovitve in odkritja pa bi lahko imela zelo pomembno vlogo pri upočasnitvi podnebnih sprememb.

Dejstva in moralna vprašanja
Mesna industrija je trenutno odgovorna za 18 odstotkov emisij toplogrednih plinov, zmanjšuje učinkovitost antibiotikov in je eden izmed krivcev za onesnaženje voda po vsem svetu, piše Jutarnji list. Pomembno je tudi moralno vprašanje oziroma dejstvo, da ljudje na milijone živali vzrejajo zgolj za zakol, poleg tega pa njihovo rast pospešujejo z dodajanjem različnih aditivov in hormonov.

Znanstveniki so razdeljeni, ko gre za zgodbo o nadomestkih za meso. Pri tem eni zatrjujejo, da nikoli ne bo prišlo do primerne zamenjave, drugi pa ponujajo alternativne rešitve, kot je na primer vege burger, ki ga že kar nekaj časa lahko dobimo na trgovinskih policah.

B. O.

 • Aron

  Meso je nepotrebna in škodljiva razvada, nekaj takega kot tobak.

  • Burek Burecki

   Dej be seri zato pa vegiji jejo razne dodatke da so sploh kaj zdravi…

   • Aron

    O cem blodis? Prevec zivalskih trupel?

   • Zgornji

    JAZ NE JEM NOBENIH DODATKOV IN SEM PO 25 LETIH VEGETARIJANSKTVA CELO ŠE BOLJ ZDRAV KOT SEM BIL PREJ , KO SEM BIL ŠE “MESKO” … !!! ! !!!

  • Zgornji

   AMENNN !!! ! !!! TOOOOOOOČNO TKOOOOOO !!! ! !!!

 • Gru

  Upam da mu rata ;) Meso je res okusno ;)

 • hribovc

  men’ še vedno bolj kot kakršnakol’ trava najbolj tekne svinjsko dober goveji zrezek !!

 • Igor Karlić

  V Melbournu sem pojedel odličen vegeburger. V spominu za vedno. Nihče se ne brani okusne hrane, zato pozdravljam vsak nov dober recept.

  • Soave

   Uh, Melbourn. . . . . . . pa si prepričan , da je bil- – – – – vege ??

   • Igor Karlić

    Ja, je bil sigurno vege. V Avstraliji je vege hrana zelo popularna. V centru mesta so vege restavracije skoraj na vsakemu koraku.

    • Soave

     Ja, hitro se spreminja, povsodi. Že kar dolgo je, ko sem bila tam.

    • Zgornji

     Ja, Tooočno Tkooooooo !!! ! !!!

  • Zgornji

   AMENNN !!! ! !!!

 • xtc

  Vrašanje je koliko bo zdravo to sintetično.

  • Zgornji

   AMENNN !!! ! !!! Že nepredelano meso Ni zdravo, pa ne samo zato ker je mrhovina, oziroma je težko prebavljivo , ter tudi zato ker se nemore povsem ločiti krvi iz tkiva , temveč so tudi še Drugi razlogi …

 • KIKI

  Če do takrat drug drugega ne bomo kar požrli, se bomo lahko prepričali sami…

 • Janko Gedlička

  Tole je pa kar čudno. Zapisano je med drugim: “čez 30 let … bo meso narejeno NA OSNOVI RASTLIN … Njegovo podjetje namreč veliko vlaga v Memphis Meats…. ki meso sintetizira (sestavlja) S POMOČJO PRAVIH ŽIVALSKIH CELIC. Kaj se bo torej bistvenega spremenilo, da ne bo potrebno KLATI ŽIVALI?!

  • lokec

   Meso se bi naredilo- sintetično.

 • Resnicoljub

  Ni ga tiča čez prašiča. Pa ni gena čez kretena.

 • Soave

  No, ja ?? Vsemogoče so že poizkušali ! In vsakič ugotovili, da povrhu vsega, da ni okusno. . . . . . .tudi zdravo ni !

 • lokec

  Zrezke,pečenko, perutničke se bodo kar natisnile, material bo pa enih 132 vrst tekočin.

 • Zgornji

  MESO ITAK NI ZDRAVO , TEMVEČ PO VEČINI ŠKODLJIVO , PA ČETUDI JE PŠENIČNO MESO (SEJTAN) , KATEREGA SMO VČASIH JEDLI , KO SE ŠE NI VEDELO KAJ JE NAJBOLJE ZA ČLOVEKA !!! ! !!!

  • Darko Bukovec

   Ja kaj mislite-mislijo vegeterijanci da ste-so kaj boljši od običajnih ljudi. Vsa živa bitja jedo druga živa bitja, temu se pravi življenjski krog. Rastline črpajo žive organizme iz vode, potem rastlinojede živali in mesojede živali…itd..pač tako je v naravi. Tudi vegani ki jedo samo sadeže ubijajo živa bitja, že ko popiješ vodo ali neko tekočino ubijaš mikroorganizme, ali pohodiš insekte..itd, Pač brez tega ne gre. Nekaj sam sebe s svojimi deli vzdigovati in doseči nekaj v duhovnem smislu kaj pomeni…nekdo ki išče neko askezo neko odrekanje življenjskih zadev v svojem življenju. Potem kaj ta oseba misli da doseže. In ko ta neki asket pride pred Boga pa mu pravi….hej Bog jaz sem se v življenju odrekal nekih stvari. In sedaj si ta asket misli da je Bog njegov dolžnik, da ga lahko ucenjuje. In misli da Bog mu mora izplačati nagrado za odrekanja (recimo ker je vegeterjanec) Veš pač tako nekako ne gre…Če je Bog v duhovnem smislu stvarnik, ga ne moreš ucenjevati in misliti da je po smrti sedaj Bog njegov dolžnik zaradi njegovih dobrih del. Zadeva je enostavna, stvarstvo ne more ucenjevati Stvarnika. Vaza se ne more pritoževati lončarju. Nekako če sem se spustil v to temo, povem svoje mnenje, pač posameznik mora imeti uvid da prvo po Božji milosti, potem po veri in na koncu po delih je lahko odrešen, in ko se ta oseba postavi, recimo temu na duhovno tehnico….. in Bog kot sodnik je ta ki odloči. Zadeva ni enostranska, le samo po delih. Torej če je kdo vegeterajanec zaradi vere, naj ne misli da ta njegova odrekanja kaj veliko pomenijo…malo nekaj s moje strani.

   • Zgornji

    SAMO MRHOVINARJI JEDO TRUPLA . AMENNN !!! ! !!!

    • Darko Bukovec

     Kot sem rekel obstaja življenski krog…in naše telo ima potrebe po hrani. Življenje je takšno, navadi se…

     • Zgornji

      Ravno dobro sem se odvadil od mrhovine 26 let nazaj, a zdaj pa svetuješ, da naj padem nazaj na mrhovinarstvo , potem ko sem se toliko let prehranjeval z nemrhovinarsko hrano ?? No, tak mrhovinar pa nebi rad bil … bi rajši Celo Večnost bil na Nenasilni in Zdravejši prehrani . Amennn.

    • Darko Bukovec

     Ja mrhovinar in ubijalec si tako ali tako…ješ rastline ki jih sam ubiješ, ali jih nekdo drug ubije. Pa ne govoriti da rastline so manj vredna bitja, da ne trpijo. Rastline so tudi živa bitja…In vedno moraš da ješ neka organska živa bitja, pač tako je v življenju, vsa živa bitja jedo druga živa bitja.

     • Zgornji

      EEE, VIDIŠ , VIDIŠ KAKO SI SE ZOPET TROJNO ZMOTIL !!! ! !!!
      JAZ NAMREČ NE UBIJAM RASTLIN, KER JEM SAMO NJIHOVE PLODOVE, NE PA CELOTNE RASTLINE , TAKO KOT SEM NEKOČ DELAL, IN NEKATERI TO ŠE DANDANES , KER TO NA SREČO TUDI NI ZDRAVO !!! ! !!!
      TOREJ TUDI NI TAKO V ŽIVLJENU , DA JE TREBA VEDNO SAMO UBIJATI , POŽIRATI IN UNIČEVATI !!! ! !!!
      KAJTI , RAVNO TO JE BISTVO ŽIVLJENJA : OHRANITEV !!! ! !!!
      Pa lep pozdraw iz Neubijalskih dobraw, čaw :-)

  • Kako pa tole usklajuješ s tvojim vegetarijanstvom?
   Apd 10, 13-15
   In do njega je prišel glas: »Vstani, Peter, zakolji in jej!« 14 Peter je odgovoril: »Ne, Gospod! Še nikoli nisem jedel nič omadeževanega in nečistega.« 15 Glas pa mu je drugič rekel: »Kar je Bog očistil, ne imenuj nečisto!«

 • Darko Bukovec

  Ta Richard Branson je lažnivec in prevarant…prej je s Virgin Glakticom obljubljal turistične polete v vesolje. Celih mislim sedaj še dve desetletji laže da bo peljal ljudi v vesolje ..seveda samo laži in prevare so ga in ni še nič naredil kaj je obljubljal. Sedaj drugi kekec Elon Musk s Space X isto samo laže, raketice pošlje 20-30 km gor v višino seveda malo letijo, potem pa nam kažejo CGI risanke, kako raketica leti in kako zadnji del rakete potem pristaja na rikverc na neki ploščadi sredi oceana. V živo seveda še nihče ni videl pristanek rakete v rikverc. Vse je le iluzija, da folk misli da je res. Ampak kaj čemo ljudje so kot ovčke vse kaj vidijo na Tv-ju mislijo da je res….znanost je očitno postala znanost laži in prevar in znanost kako ljudem prodajati neumnosti.

  • cosmosjasnovidec

   Ja in kaj misliš,da taki poleti v vesolje koštajo 50 eurov?
   Take polete bi si lahko privoščili le milijarderji tako,da on tukaj nima biznisa niti računice,da bi se enkrat na leto javil eden ali dva,da bi poletela v vesolje.

 • sodnikisozločinci

  Oslarija. Vsa industrijska hrana je polna strupenih dodatkov, ki škodujejo zdravju. Cilj bi moral biti manjša poraba mesa, zato pa kvalitetnejšega, prepovedati bi bilo treba koncentracijska taborišča za svinje in perutnino.

 • Catwoman

  Sliši se zelo etično, ker ne bo šlo za kruto pobijanje živih bitij, ki trpijo v prenatrpanih vagonih brez vode in čakajo v klavnicah na mučno smrt. Če bom to meso dočakala, bom vesela.

 • Matt_von_Glanz

  Soy-boys bodo kar poleteli od estrogenskega navdušenja LOL

 • cosmosjasnovidec

  Če bi kaj takega uresničil bi bil velik plus vsaj za uboge živali z katerimi klavci grdo ravnajo.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!