Moški v Avstraliji našli in ukradli zlato, vredno 60.000 dolarjev

slikovni vir: http://www.istockphoto.com/photo/closeup-of-big-gold-nugget-gm511602920-86733323

Trije moški v zahodni Avstraliji so med piknikom in uživanjem ob žaru odkrili dober kilogram zlata – nato so ga ukradli in se z njim bahali prek Facebooka.

Andrew Mark Warren, Stephen Lindsay Rowe in Michael James Forward so imeli srečo, da je žlahtna težka kovina prišla ravno v njihove roke. Kljub vsemu se zgodba ni najbolj srečno končala, saj so na sodišču Kalgoorlie Magistrates vsakemu od njih naložili po 5.000 dolarjev kazni.

Kradljivci že obtoženi
Kraja se je zgodila 32 kilometrov severno od  mesta Coolgardie; v mestu duhov – v Coolgardieu –, ko so moški iskali primeren kotiček za piknik. Po neverjetni najdbi so se dogovorili, da si bodo zlato razdelili; vsak del je bil vreden 13.000 dolarjev in možje so se odločili, da ga bodo prodali kar prek Facebooka.

Objava je pritegnila pozornost policije; četrti član »ekipe« kraje še vedno ni priznal, zato bo proces proti njemu potekal kasneje.

Brez načrta
Sodnik je prepričan, da kraja zagotovo ni bila načrtovana: “Če bi zlato nameravali res ukrasti, tega zagotovo ne bi objavljali na Facebooku,” je povedal. Kljub vsemu so bili možje obsojeni, saj najdenega zlata niso odnesli na policijo oziroma najdbe niso prijavili: “Ljudje so navajeni, da tisto, kar najdejo, preprosto obdržijo,” je dodal sodnik O’Sullivan.

“Moški so naivni, ne pokvarjeni”
Odvetnik obtoženih meni, da so moški le izkoristili trenutek (da je priložnost naredila tatu) in da v resnici niso pokvarjeni. Možje so, glede na povedano, kljub vsemu menili, da so storili nekaj narobe: kar je bilo najdeno, so namreč vzeli za svoje. Motiva za kriminalno dejanje pravzaprav niso imeli.

Proces se je zaključil dokaj odmevno in predvideno – ukradeno zlato je, seveda, zasegla avstralska vlada.

S. E.

 • stajerc5

  Kdo bi si mislil, da so tudi v Avstraliji taksni kot “nasi”! Tudi nasa placa je ze skoraj cela njihova, manjka se, da bomo placali, da jo dobimo…

 • Diverzant

  No kaj vam to pove”vse je poizvedljivo in nihce na spletu ni anonimen..

 • Waltter

  Samo je sodnik to zelo zanimivo izpeljal oni so ga našli medtem in so najdbo prekvalificirali v krajo. Res zanimivo, medtem pa je sodnik naredil enako na legalni način jim je pa najdbo on ukradel, in dasiravno pri tem niso imeli nobene koristi jih pa je še vdrapno za polovico vrednosti tistega kar so najdli.
  Ob članku bi bilo zanimivo še predstaviti v kakšni obliki je bilo zlato najdeno – v ploščicah, v vrečkah ali kozarcih kot zrnca, v končnih izdelkih??

 • radames

  Če je bilo “dober” kilogram zlata, ga je bilo skoraj kilogram in pol, saj je, denimo, prejšnji vikend (ko borza miruje) bilo zlato 40.300 US$ za kilogram, v avstralskih dolarjih pa 54.100 AUD za kilogram.

  Nekoč sem na TV videl , kako so slovesno (ravno tako v Avstraliji) prinesli pred kamere precej težjo kepo živorodnega zlata, lepo zavito v rdeč žamet in jo spoštljivo odvili pred kamerami.
  Na fotografiji pa je predstavljena skoraj kot kakšno železo.

 • cosmosjasnovidec

  Da so Avstralci v vladi in sodiščih enaki skorumpirani lopovi kot pri nas v Sloveniji pa nisem vedel.
  Če so tile trije zlato našli torej na pikniku katerega so si priredili tole apsolutno ni nobena kraja.Zlato je tako rekoč bilo na zapuščenem kraju brez lastnika katerega sodeč nima saj se nihče ni javil,da bi bilo njegovo.
  To je navadna kraje avstalske vlade ter sodstva ne pa teh treh.
  Tudi jaz ga seveda ne bi nesel na policijo saj nisem bedak,da bi si ga razdelili policaji nisem pa tudi tak bedak,da bi zlato prodajal na internetu.
  Tako je tudi tale sodnik te tri smatral,da so bedaki ter jim je on sedaj ukradel dejansko to zlato v sodelovanju z njihovim odvetnikom in tožilcem.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!