Na Danskem bodo stregli posebno pivo, ki bo varjeno s pomočjo urina

Foto: iStock

Na letošnjem glasbenem festivalu Roskilde na Danskem nameravajo streči prav posebno pivo, ki bo varjeno s pomočjo urina. Kljub temu, da se na prvo žogo zdi, da je stvar ogabna, pa temu ni tako. 

Leta 2015 so od več tisoč obiskovalcev na glasbenem festivalu Roskilde, zunaj Kopenhagna, zbrali urin v okviru trajnostnega projekta uriniranja, kar so pripravili v sodelovanju z ministrstvom za kmetijstvo in prehrano, poroča Speisa.

Pivovarna Nørrebro Brewery se je odločila, da bo s pomočjo urina obiskovalcev glasbenega festivala zvarila trajnostno pivo. Urin so najprej uporabili kot gnojilo na dveh hektarjih žitnega polja blizu mesta Køge. Žito, ki je zraslo na tem polju, so nato poželi in bo zdaj osnova za izdelavo piva. Pivovarna Carlsberg, ki sicer sponzorira glasbeni festival, pa je zavrnila varjenje tovrstnega piva.

Foto: iStock

Konec varjenja je predviden do konca junija
Iz pivovarne Nørrebro Brewery so sporočili, da so bili sprva skeptični, a so se odločili, da bodo vseeno uporniški in drzni ter bodo začeli s pripravo piva iz žita, ki je zraslo s pomočjo urina. “Del našega DNK-ja je, da si upamo tvegati,” je povedal direktor pivovarne Henrik Vang. Pričakovati je, da bodo z varjenjem piva zaključili do konca junija, kar je ravno prav, saj bo takrat potekal tudi letošnji glasbeni festival.

Seveda pa bo strežba piva na festivalu odvisna tudi od dobrohotnosti Carlsberga, saj mora ta zaradi njihovega sponzorstva streči pivo znamke Carlsberg. Tiskovni predstavnik Carlsberga Kasper Elbjørn je sporočil, da ne poskušajo nič zaustaviti, ker nimajo dovolj podatkov. “Zveni nam kot zanimiv projekt in nadejamo se, da izvemo kaj več o tem.”

N. Ž.

 • Zgornji

  Še Dooooooobro da že 20 let ne pijem več tega smrdljivega piva !!! ! !!! Vino z Vodo Je Dosti Boljše !!! ! !!!

 • Olga

  Kot priloga: žlica dreka!

  • Anton

   namesto čokolade bo pa drek

   sarkazem press

 • Morala

  Ah joj…ne vedo več kaj bi si izmislili!!
  ———————————————–
  Tudi pri nas se bo spet točilo pivo in vino na športnih stadionih!!! Jani Möderndorfer bo polnil državo blagajno z vložitvijo novega zakona oz. spremembo starega :) Lobiji delujejo!

 • željudin

  pijem laško ščijem union

 • MEFISTO

  Za pedre moški, za lezbijke ženski, za pedofile pa otroški urin.

 • totex39

  Sedaj ko imajo toliko musličev, jim bodo tudi oni pomagali z svojim scanjem.

 • Rožle

  Vse je treba ponucat …Nč naumo stran metal …!

 • Nata

  No, sej nič ne rečem. Oni že vedo. Piva ne pijem, torej….
  Vendar, odkar sem gledala eno oddajo o kitajskih specialitetah. O jajcih, kuhanih v urinu, ki ga nabirajo po šolah, samo od dečkov ……..še trdo kuhanega jajca ne morem pojesti, ne da bi se spomnila …..Brrrrrrrrrrrr

 • moon

  Tole ni halal, tako da boste morali, dragi Danci, poleg margerite piti kar vodo, recimo Costello, ki je halal.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!