Na Dunaj prihajajo samovozeči vlaki

V Avstriji na Dunaju načrtujejo, da bodo na liniji podzemne železnice U5 do leta 2023 začeli obratovati samovozeči vlaki.

Z gradnjo nove linije podzemne železnice U5 do leta 2023 bo Dunaj dobil še avtomatizirane vlake, ki pa jih bo izdelovalo avstrijsko hčerinsko podjetje nemške družbe Siemens, ki je bilo izbrano na javnem razpisu, vrednem 550 milijonov evrov. Tako bodo morali do leta 2030 za mesto Dunaj izdelati 45 popolnoma avtomatiziranih vlakov podzemne železnice, nato pa bodo skrbeli še za njihovo vzdrževanje.

“Dobili bomo moderno vozilo, ki bo kompatibilno z obstoječo infrastrukturo in tudi cenovno ugodno,” je povedal Günter Steinbauer, direktor dunajskega podjetja za javni potniški promet Wiener Linien. Vsi vlaki bodo klimatizirani, prehodni, prilagojeni ljudem z gibalno oviranostjo in opremljeni z videonadzorom. Prve testne vožnje, ki bodo potekale še skupaj z voznikom, načrtujejo že čez dve leti.

D. Š.

 • radames

  Ljubljana, kot glavno mesto ene držav v EU, ne premore niti ene linije javnega prevoza NA ELEKTRIKO!
  Zakaj že se elektrificira železniške proge?????

 • Franjo Trojner

  V Slovenijo pa zlati tiri in samovozeči ilegalni migranti.

 • tarantela

  Jest sm čedali bl starokopitna. Če u banki crkne računalnik ne morš gnarja dvignit; če crkne u štacun, še kruha ne morš kupit. Sm gledala en film, ko so s pomočjo elektronike blokiral avion in je zgrmu u hrib. Kwa pa, če bo kdo z daljincem uravnaval brzino vlaka in ga nau hotu ustavt? Matr so ga nehebal usi u vlaku.
  Prsegam na peš mašine, belance, volane in bremze in ne pozabit met neki gnarja u štumfu pa naučit se peš računat, vse prodajalke. Jej, če srkne elektroka, smo u rit! Si zamislte, sred podzemlja u tunelu brez elektrike in elektronike! Mare majo usej rezervne gate za potnike.

  • radames

   Hitrost hitrih vlakov, ki vozijo 300km/h ali več, uravnavajo iz dispečerskega centra. Strojevodja pri tem nima nič. On samo spelje in po potrebi ustavlja.

 • Olga

  Slovenija bo pa za miljardo in pol dobila šajtrgo!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!