Na Mednarodni vesoljski postaji odpirajo vrata zasebnim podjetjem

Foto: epa

Ameriška astronavta sta v petek med šesturnim vesoljskim sprehodom na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) namestila nov pristajalni dok. Le ta bo v prihodnje omogočal sprejem vesoljskih plovil ameriških zasebnih podjetij SpaceX in Boeing s človeško posadko.

Podjetje SpaceX namerava s posadko dveh astronavtov s kapsulo Dragon pristati na ISS prihodnje leto. Leta 2018 pa bo svojo kapsulo Starliner poslal tudi Boeing. NASA, ki je svoje raketoplane upokojila že leta 2011 od takrat naprej, za pot astronavtov do ISS uporablja ruske sojuze.

Delo sta morala končati pol ure prej
Jeffrey Williams in Kate Rubins sta nova vrata pritrdila na istem kraju, s katerega se je 19. julija 2011 od ISS, kot zadnji, poslovil raketoplan Atlantis. Pristajalni dok je v vesolje julija pripeljal Dragon podjetja SpaceX. Astronavta sta delo končala pol ure prej, kot je bilo predvideno, ker mikrofon v Williamsovi čeladi ni deloval brezhibno in niso želeli tvegati z dodatnimi opravili.

Nasa se trenutno ukvarja z drugimi stvarmi
Nasa je doslej zasebna podjetja uporabljala le za tovorno oskrbovanje ISS, za pristajanje človeških posadk pa so bila potrebna nova vhodna vrata. Ameriška vesoljska agencija se trenutno osredotoča na raziskave globlje v vesolju, na čelu s predvidenim poletom astronavtov proti Marsu po letu 2030.

Na ISS so trenutno trije Rusi, dva Američana in Japonec. Rubinsova je šele 12. ženska in 11. Američanka, ki je opravila vesoljski sprehod.

A. R., STA

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!