Na pohodu je prvo modro vino na svetu – bi ga poskusili tudi vi?

Foto: YouTube/Printscreen

Špansko podjetje je s svojo novo pijačo zamajalo temelje tradicionalne industrije vina. Vino Gïk Blue predstavlja spojitev rdečih in belih grozdnih jagod, organskih pigmentov in arom, ki vinu dajejo sladek okus ter električno modro barvo, ki je pri nekaterih sprožila val začudenja, medtem ko so drugi nad novostjo naravnost navdušeni.

Aritz López, eden izmed soodgovornih, da je modro vino prišlo na trg, je dejal, da so v podjetju začeli s pridelavo takšnega vina, ker so nadvse želeli inovirati in s tem začeti pravo malo revolucijo na področju vinarstva.

Potrebna je bila pomoč ekipe kemijskih inženirjev
Po besedah Lópeza je edini problem pri inoviranju predstavljalo dejstvo, da nihče od bližnjih prijateljev ni izkušeni vinar, zaradi česar je bila potrebna pomoč baskovske univerze, kjer je ekipa kemijskih inženirjev kar dve leti delala na tem, da medsebojno spoji naravo in tehnologijo z namenom, da ustvari modro vino.

Foto: YouTube/Printscreen

Foto: YouTube/Printscreen

Gïk predstavlja mešanico različnih sort rdečega in belega grozdja z dvema organskima pigmentoma, ki vino obarvata v modro barvo. Nastali okus so obogatili z nekaloričnimi sladili, z namenom ustvariti enkraten izdelek. Enrique Isasi iz ene izmed prvih španskih restavracij Sushi Artist Madrid, ki so začele prodajati izdelek na trgu, je povedal, da ljudje sprva niso verjeli, da prodajajo modro vino in dodal, da so ga vzljubili takoj, ko so ga prvič okusili.

Nekateri vino opisujejo kot bogokletno
Kakorkoli, ni pa vsakdo zadovoljna stranka, nekateri so vino označili celo kot bogokletno in kot “grozen” izum. López je poudaril, da je v Španiji vino tesno povezano s kulturo in dodal, da se to ni spremenilo več stoletij. “To je država, ki bolj ceni tradicijo kot inovacije. Gïk pa je nastal z namenom, da to spremeni.”

Ustvarjalci Gïka so stari izpod trideset let in vino tržijo s pomočjo iznajdljivega upravljanja s socialnimi mediji. Veliko pozornosti zagotovo pritegne tudi etiketa, na kateri se nahaja podoba človeka s pasjo glavo, ki v obeh rokah drži kozarec Gïka.

Foto: Printscreen/YouTube

Foto: Printscreen/YouTube

Kupiti ga je možno v 25 različnih državah
BBC poroča, da je modro vino trenutno naprodaj v 25 različnih državah, obstaja pa načrt, da bi se njegova prodaja letos razširila tudi na ameriškem trgu. Glede Gïka je težko napovedati, če bo šlo za vino z dolgotrajno perspektivo ali pa bo predstavljalo le eno izmed novosti, ki bo kmalu tonila v pozabo. Vsekakor bo čas na koncu tisti, ki bo to pokazal.

N. Ž.

 • Štefan Sobočan

  MODRIH MODR0 VINO – Ker imamo že več barv vina: belo, rumeno, rdeče, “zelenkasto” … , novica ni toliko presenetljiva; meni se zdi “presenetljivo” to, da je nekdo naposled zaposlil svoje možgančke, za katere menim, da so modri (pametni), in zgodilo se je to, kar se je: Modrih modro vino ali Modro vino modrih ali Vino modro modrih. Če bi utegnili zadevo poimenovati, kot sem zapisal, hočem evro za avtorstvo in kozarček “ta modrega”. Zdaj pa le v laboratorije, kajti predlagam še vijolično vino. Ker pa sem svoje poglede na novost izčrpal, prosim, da še drugi komentatorji malo razmislite in se česa pametnega domislite, četudi bo morda za prvo branje “odštekano.” Gremo – ne spat – na delo!

 • Anonimno

  Pa naj bo ..
  Modri Janez

 • Slovenec 33

  Vino je naravno, kar za omanjeni proizvod ne moremo trditi, ker je sintetiziran. Zato nebi smel imeti imana vino, ampak nekaj drugega.
  To je enaka traparija kot, da bi za islam trdili, da je religija miru, ker je islam krvava histerična, agresivnqa in pedofilska religija.

 • Lily

  Meni ne izgleda ravno vabljivo za zavžiti.

 • Anonimno

  Zamajalo temelje vinske inustrije??? Komentira sosedov Janezek atomsko fiziko… bravo, N.Ž.

 • Anonimno

  Modra frankinja

 • Anonimno

  Z dodanimi sladili so ga pokvarili

 • Shalalabayzer

  “Nastali okus so obogatili z nekaloričnimi sladili…”

  Glikol-wein

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!