Na Sveti gori bodo počastili 300-letnico kronanja podobe Svetogorske Matere Božje

300-letnica kronanja podobe Svetogorske Matere Božje (foto: www.katoliska-cerkev.si).

Na Sveti gori bodo danes ob 16. uri pripravili slovesno sveto mašo ob 300-letnici kronanja podobe Svetogorske Matere Božje, ki jo bo vodil apostolski nuncij v Sloveniji Juliusz Janusz. Koprski škof Jurij Bizjak bo pri krizmeni maši povabil k praznovanju vse duhovnike in vernike. Različne prireditve ob obletnici sicer potekajo skozi vse leto.

Gre za častitljiv jubilej, saj je bila podoba Svetogorske Matere Božje kronana druga izven italijanskih dežel, so za STA povedali na koprski škofiji. Prva je bila kronana Marijina podoba na Trsatu leta 1715, tretja pa v septembru leta 1717 v Čestohovi. Letošnjega 6. junija je namreč minilo 300 let, odkar je pičenski škof Jurij Frančišek Ksaver de Marotti z dovoljenjem iz Vatikana kronal milostno podobo Svetogorske Matere Božje.

Marija s Svete Gore, kjer se je prikazala skoraj pred 500 leti, je naročila postaviti svetišče, da bi molili in prek nje se je zgodilo mnogo čudežev. Kraljica Svetogorska povezuje Italijane, Furlane, Slovence in je pomembna za spravo narodov.

Ob tem častitljivem jubileju je založnik iz Nove gorice Branko Lovšina v svetogorskem arhivu odkril in v knjigi objavil seminarsko nalogo iz leta 1971 takratnega bogoslovca Cirila Ceja. Ta v prvem delu opisuje dogodke iz začetkov božje poti do kronanja milostne podobe, v drugem obravnava pripravo na kronanje in takratne razmere, v tretjem delu opisuje zatrtje svetišča in goriške nadškofije za časa cesarja Jožefa II. in njuno obnovo po cesarjevi smrti, v četrtem delu pa je predstavljen bežen pregled dogajanj skozi devetnajsto in dvajseto stoletje. V prilogi je predstavljeno tudi, kako je bilo leta 1945 Sveti gori ob skrbno načrtovanem bombardiranju čudežno prizaneseno.

Upokojeni koprski škof msgr. Metod Pirih je zapisal, da so romarji “s čaščenjem milostne podobe, z molitvami, spokornimi in dobrodelnimi dejanji in številnimi pesmimi vnaprej okronali za kraljico. Hoteli so reči: Ti bodi naša Kraljica, bodi z nami, spremljaj, varuj nas in brani. Ravnali se bomo po tvojem zgledu.”

J. F.

 • luckyss

  Res je, da morajo biti ovce Boga boječe in lahko vodeče…
  Dokler se vera jemlje kot kulturološko in teritorialno dejstvo, je zame vse O:K. (tudi sam sem krščeni in “birman”;) kot večina vas….
  Ko pa mi začne nekdo bluzit, da je njegov Bog več vreden kot od nekoga drugega…seveda – adijo pamet..
  In vsi tisti ta rdeči, ki ste sedaj vsak dan pri maši in postajate živčni, ker novega evropskega Hitlerja še ni..me dobro poslušajte…Obračanje po vetru ni prava odločitev…prava je tista, ki jo nosite v duši, pa čeprav se v določenih obdobjih izkaže kot nepravilna..
  Ups, sem spet napisal prezahteven komentar za te strani..

  Tu je treba le nekoga ozmerjat in peti hvalo edinemu…

  • FORT WORTH

   Ce si krscen in birman pomeni, da so te starsi dali na pravi tir.
   Ampak, potem, si kmalu iztiril in zatajil Slovensko tradicijo in svoje verne prednike, ki so poskrbeli, da se je nasa kultura ohranila vse do tvojega 18.leta.
   Od tebe naprej pa ( sodec po tvojih bednih postih ) ubogi tvoji otroci …

  • Nata

   Visoko se ceniš. In vedno znova človeka razočaraš . . . . . .

  • PikaPolonica

   Dobro da imajo te ovce prijaznega pastirja, ki ji čuva.

 • Nata

  Nova ?? Kaj pa je v zgodovini Svete gore tako sproščujočega, da ste dali članek med Sproščeno ?
  Nujno potrebujemo tule na vašem portalu rubriko Kultura.

  • Olga

   Ja, res je!

 • PikaPolonica

  ….milosti polna, prosi za nas…

 • Cucurbita Pepo

  Za obstoj boga/bogov ni enega znanstvenega dokaza.

  • Franci Steiner

   JEZUS JE ZGODOVINSKO IN ZNANSTVENO DOKAZANA OSEBNOST,KOT ŠE MARSIKAJ IZ SV.PISMA. SPOZNANJE JE PA MILOST, KI JE NEKATERE BUČE NIKDAR NISO DELEŽNE. “JAZ SEM POT, RESNICA IN ŽIVLENJE! KDOR VAME VERUJE NE BO UMRL”
   LAHKO PA V SLOVENSKI IN SVETOVNI SEDANJOSTI SPOZNAMO CELO PLEJADO ZELO VERNIH ZNANSTVENIKOV RAZLIČNIH STROK. BOG, DAJ MI MILOST, DA VZTRAJAM V SVOJI VERI IN JO ŠE POGLABLJAM

   • Cucurbita Pepo

    Jezus je verjetno obstajal, za razliko od Bude za katerega VEMO da je. Vemo tudi da ljudje nismo iz Adama in Eve, da Zemlja ni stara 6000 let, da ni prišlo do svetovne poplave, da Luna ne proizvaja svetlobe, da Zemlja ni ploščata,… Pobožnost znanstvenikov je obratno sorazmerna z njihovo izobrazbo. Ali je vera zanesljiva metoda za določevanje resnice ?? Mnogo ljudi ima “vero”, redki verjamejo v istega boga.

    • Franci Steiner

     verni ne verjamejo v Boga, ampak vanj verujejo.
     Ne moreš brati, če ne poznaš črk, recimo abecede. Ne moreš komentirati S.pisma, če ga ne znaš brati in ga ne razumeš. Nekateri verni so zelo pobožni, drugi pa kljub vernosti verske dolžnosti komajda izpolnjujejo. Ljudje smo pač različni.
     Je pa rimska kultura in zgodovina, ki temelji na grški, aramejski…
     temelj zahodne civilizacije, ki je razpoznavna po križu in dvanajsterih zvezdah – In hoc signo vinces – en touto nika!

  • dr Janez Sveti

   In ti znanstveniki trdijo, da je iz nič nastalo vesolje v delčku sekunde? Trdijo, da ni bilo potopa, pa vendar vse kulture na tem planetu govorijo o njemu? Piramide so zgradili sužnji z bakrenim orodjem in nosili so granitne kocke težke tudi 150 ton tisoč km daleč? V Južni Ameriki so narodi, ki niso imeli pisma gradili tako zakomplicirane stvari, da jih še danes ne znamo kopirat? Kaj pa je Bog? Zakaj se je edino človek tako razvil na tem planetu, čeprav so krokodili že 150 milijonov let in so še vedno samo krokodili pa nimajo svoj Facebook?
   DR Janez Sveti vesoljc

 • dr Janez Sveti

  “Ne malikujte!” Sveto Pismo
  DR Janez Sveti razlagalec

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!