“Najina otroka ne bosta šla nikoli v šolo”

Oče Paul King je svoja dva malčka uporabil tudi za modela v svojem podjetju Hammock Heaven. Foto: Hammock Heaven

Parček iz Velike Britanije in njuna sinova, stara 4 in 6 let, potujejo po svetu, potem ko sta se starša odločila, da se bosta njuna otroka izobraževala po spornem trendu “globalnega šolanja”.

Paul in Caroline King sta nekega dne sprejela odločitev, da svojih otrok ne bosta vozila v šolo, ampak da se bodo podali na večmesečno, morda celo večletno pot okoli sveta, na tej poti pa bosta njuna otroka pridobila vse informacije in izkušnje, ki jima jih ne more nuditi noben izobraževalni sistem. “Svojih otrok ne bova silila, da hodita v šolo,” sta odločna zakonca, ki za svoja dva malčka kljub temu, da sta iskala kar najbolj primerno šolo, v celi veliki Britaniji nista našla niti ene, ki bi ustrezala njunim kriterijem.

Malčka sta bolj napredna od svojih vrstnikov
6-letni Winston in 4-letni Hunter se tako učita s staršema, medtem ko potujejo okoli sveta. To sanjsko potovanje, polno izkušenj in informacij, traja že 19 mesecev. V tem času so spoznali kulturo, tradicijo, jezik, naravne danosti in še marsikaj drugega kar 15 držav, par pa zatrjuje, da sta njuna otroka mnogo bolj napredna od sovrstnikov ter da jim je ta odločitev, da odpotujejo, ko med 20 šolami na britanskem otoku nista našla nobene ustrezne, spremenila življenje. Tako so med drugim raziskali že Romunijo, Dubaj, Indijo, Maldive, Borneo, Tajsko, Laos, ZDA, Kolumbijo, Španijo, Egipt, Italijo in Češko. “Včasih se mi zdi, da nisva otrokom pokazala ničesar. Na primer, šli smo v rimski amfiteater in sta otroka rekla, da je dolgočasen. Toda kasneje, ko je kdo od dečkov govoril o tem, sva z ženo videla, da sta si zapomnila, da je na njiju naredil vtis. Nek dan sta se zbudila in me prosila, da gremo nazaj v Egipt. Zakaj brati o zgodovini in kulturi v knjigah, če pa imata lahko izkušnje iz prve roke,” je povedal Paul.

Za to potovanje namenila vse svoje premoženje
Zakonca King sta prodala svojo okrog 330 tisoč evrov vredno hišo skupaj z vso njeno vsebino in se z malčkoma pogumno podala na pot. Trenutno ne razmišljajo o tem, da bi se kjerkoli ustalili – očitno imajo še mnogo za videti. 39-letni gospod King je za The Sunday Mirror povedal: “Nikoli ne bova prisilila fantov, da gresta v šolo ali opravljat izpit. Svojega glasu nikoli ne povzdigneva nad fantoma, zakaj bi bilo to dovoljeno učiteljem?” Daily Mail poroča, da so poletje preživeli v Pragi, njihovi načrti pa so, da se podajo na Islandijo in v Avstralijo.

Brez podjetja bi se njihove sanje kaj kmalu končale
Čeprav se je družini popolnoma spremenilo življenje, pa je nekaj ostalo isto – Paul še vedno vodi svoje podjetje Hammock Heaven. Viseče mreže skladišči v Cambridgeshiru, vendar ves posel vodi na daljavo – in prav ta jim zdaj omogoča način življenja, kot so ga izbrali.

M. S.