Naslednje leto že 8. turist na Mednarodni vesoljski postaji?

Foto: epa

V naslednjem letu se bo na Mednarodno vesoljsko postajo najverjetneje odpravil že 8. vesoljski turist po vrsti. Ni še jasna identiteta petičnega turista, ki bo za polet moral odštel več deset milijonov dolarjev. Obstajajo predvidevanja, da bi se odprava lahko odvila septembra naslednje leto. Ruska zvezna vesoljska agencija  je do sedaj opravila polet že sedmih turistov, ki ga opravlja s pomočjo plovila Sojuz. 

Ruska tiskovna agencija Tass je sporočila, da identiteta turista še ni znana, ker še ni prišlo do podpisa pogodbe z Rusko zvezno vesoljsko agencijo in začetka priprav znotraj pripravljalnega centra za kozmonavte.

Foto: STA

Foto: STA

Neimenovan vir je povedal, da pogovori glede odprave na Mednarodno vesoljsko postajo potekajo z enim izmed tujih državljanov, česar pa podjetje Space Adventures, ki polete izvaja, ni želelo komentirati.

Petični srečnež, ki bo izbran za septembrsko odpravo, bo lahko na Mednarodni vesoljski postaji preživel okoli deset dni. 

Že kar sedem let je minilo od tega, ko se je zadnji vesoljski turist odpravil na vesoljsko postajo. Prvotno naj bi kot osma turistka v vesolje poletela britanska pevka Sarah Brightman, ki naj bi za to odštela približno 50 milijonov dolarjev, nato pa je polet odpovedala zaradi družinskih zadev.

Eden izmed izbrancev je s Sojuzom poletel kar dvakrat
Z začetkom 21. stoletja je pričela Ruska zvezna vesoljska agencija s trženjem mest na vesoljskem plovilu Sojuz. Do sedaj je Sojuz opravil že sedem orbitalnih poletov, pri čemer se je eden izmed izbrancev tja odpravil že kar dvakrat.

Ameriški multimilijonar Dennis Tito je bil prvi turist, ki se je leta 2001 odpravil na polet na Mednarodno vesoljsko postajo in za to odštel 20 milijonov dolarjev.

N. Ž., STA