Nekdanje nacistično počivališče postaja luksuzno letovišče

Foto: epa

Neizgrajen turistični kompleks tretjega rajha na prečudovitem otoku Rügen v Baltskem morju pridobiva novo življenje.

Zapuščeni kompleks, na katerem se nahaja vrsta prečudovitih peščenih plaž kopališča Prora, je desetletja botroval toku časa.

Gradnjo prekine II. svetovna vojna
Hitlerjeva ideja, da na tej prekrasni lokaciji, ki ima eno izmed najlepših plaž na Baltiku, izgradi turistični center, ni zaživela, saj se je gradnja ustavila že v prvi fazi leta 1939. Zaključeni prvi fazi je sledil začetek II. svetovne vojne, ki je vplivala na to, da so kinodvorane, gledališča ostala prazna, prav tako je ostalo praznih 10.000 sob.

Svoj čas je počivališče služilo kot vojna baza vojakom iz Sovjetske zveze in kot vojašnica vzhodnonemških vojakov. Nekaj od skupaj osmih zgradb je bilo po padcu komunizma preoblikovanih v hostel, preostale pa so morale čakati vse do sedaj, da bodo dobile življenje v obliki luksuznega počivališča.

Nova preobleka
Večernji list poroča, da nameravajo novi investitorji zgraditi razkošno letovišče, ki bo imelo bazene z wellness in spa centrom, vrtove, luksuzne restavracije ter sodobno opremljene apartmaje, od katerih je večina že prodana (90 %). Cene urejenih apartmajev se gibajo v razponu od 400 do 700 tisoč evrov.

Razlog za tako velik interes kupcev predstavlja neizmerna lepota petkilometrske plaže. To je edini kompleks ob morju, ki ima direktni dostop do plaže. Po pričakovanjih naj bi bila izgradnja celotnega kompleksa zaključena do leta 2022.

N. Ž.