“Nikoli ne govorite slabo o drugih” – 20 indijanskih zapovedi za lepo življenje

Foto: iStock

Etični kodeks severnoameriških Indijancev nas lahko navdihuje in poskrbi za pomembne spremembe tako v našem mišljenju kot življenju. Hrvaška spletna stran Atma razkriva 20 indijanskih načel, ki naredijo življenje lepše in manj zapleteno.

 1. Vstanite skupaj s soncem in molite. Molite za sebe. Molite pogosto. Veliki Duh bo slišal in uslišal vaše molitve.
 2. Bodite strpni do tistih, ki so krenili s poti. Nevednost, jeza in ljubosumje izvirajo iz izgubljenih duš. Molite, da se vrnejo na pravo pot.
 3. Najdite sebe. Ne pustite, da drugi upravljajo z vašo potjo. To je samo vaš čas. Drugi gredo lahko z vami, a nihče ne more potovati namesto vas.
 4. Bodite obzirni do gostov v svojem domu. Ponudite jim najboljšo hrano in najboljšo posteljo. Do njih bodite iskreni in jim priznajte njihov prav.
 5. Ne vzemite tistega, kar ni vaše – pa naj bo v lasti človeške skupnosti, narave ali kulture. Tega si niste zaslužili, niti dobili. Ni vaše.
 6. Spoštujte vse na Zemlji – ljudi, živali in rastline.
 7. Spoštujte mnenja drugih, njihove želje in besede. Nikoli ne prekinjajte drugih, ko govorijo, jih ne ponižujte in ne zasmehujte. Vsaka oseba ima pravico do svojega mnenja.
 8. Nikoli ne govorite slabo o drugih. Negativna energija, ki jo širite, sploh pa, če v njej uživate, se vam bo večkratno vrnila.
 9. Vsi ljudje delajo napake. Vsaka napaka naj se oprosti.
 10. Negativne misli ustvarjajo bolezni uma, telesa in duha. Vadite biti optimistični.
 11. Narava ni naša, je del nas. Narava je del naše globalne družine.
 12. Otroci so prihodnost. V srca jim vsadite ljubezen, vodite jih z modrostjo in učite o življenju. Ko odraščajo, jim dajte prostor za ‘rast’.
 13. Izogibajte se lomljenju src. Bolečina bo doletela tudi vas.
 14. Vedno bodite iskreni.
 15. Imejte ravnotežje. Duševni, duhovni, čustveni in fizični ‘jaz’ morajo biti enako močni, čisti in zdravi. Okrepite svoje telo, da bi se okrepil vaš um. Rastite v duhovnosti, saj boste tako pozdravili čustvene rane.
 16. Zavestno se odločite, kaj želite biti in kakšni želite biti, nato pa stojte za svojimi dejanji. Vsak je odgovoren za svoja dejanja.
 17. Spoštujte tujo zasebnost in osebni prostor. Ne vmešavajte se v tuje lastništvo, niti ne v sveto in duhovno. To je prepovedano.
 18. Bodite prepričani vase. Ne morete biti ljubeči in pomagati drugim, če niste najprej ljubeči do sebe in če najprej ne pomagate sebi.
 19. Spoštujte verska prepričanja drugih ljudi. Ne silite drugih, da verjamejo v vašo vero.
 20. Delite svojo srečo.

Marjanca Scheicher

 • Borut Stari

  Novinarski presežek Marjanca je presegla samo sebe. Kje spiš, da te ne ukradejo?

 • Borut Stari

  Izpolniti ta kodeks je v Sloveniji čista znanstvena fantastika.

 • tarantela

  Marjanca, tole si pa dobro naredila! Samo na tem portalu tega ne bo.

  • Olga

   Ja, če zmagajo desni, se boste tudi strinjala z Marjanco? Bodo spet kocke letele v policiste?

   • tarantela

    Vera nima nič s politiko! Če pa jo mešaš s politiko, potem ni več vera, ampak hinavščina. Sicer pa več poslušaj papeža Frančiška in beri o delu in pridigah Jezusa in se zamisli nad njima in nad tem, kaj v svojih pridigah povesta. Ugotovil(a) boš, da sta na strani revnih!!! “Kdor hoče hoditi z menoj, mora razdeliti svoje bogastvo med reveže!”
    To je Kristusov nauk!

    • Borut Stari

     Ne hodi pred mano, mogoče ti ne bom sledil. Ne hodi za mano. mogoče mi ne boš sledil. Hodi vštric z mano in bova prijatelja.

    • baubau

     Tale tvoj citat-ne Kristusov-navedki morajo biti natančni s točno navedbo vira-je tudi politični program. Tudi sicer je Kristusov sledilec in učenec v vseh okoliščinah vernik 24 ur na dan-tudi v politiki in v političnem življenju. Ali ni skrb za skupno dobro vseh politični program in Kristusov nauk obenem?

  • Borut Stari

   Kaj je pa naredila? copy-paste pa to!

   • tarantela

    Nič zato, če je kopirala, dobro je, da se spomnimo, kakšni naj bomo.

    • Borut Stari

     Globalno ni več izvedljiv navedeni kodeks. V Sloveniji je pa itak znanstvena fantastika. Frekvenca Matere Zemlje, ki je za staroselce bila v slišnem območjui je danes vsaj 5x višja in tako za večino ljudi neslišna.

 • Olga

  Pravi ideal, vendar ima vsaka stvar, tudi strpnost svoje meje…

 • tarantela

  Zanimivo bi bilo vedeti, v kaj in kako so verovali Indijanci, preden so bili nasilno pokristjanjeni. Kaj jim je zapovedoval Manitu?

  • if

   Veliki Duh (Manitu): “Vstanite skupaj s soncem in molite. Molite za sebe. Molite pogosto. Veliki Duh bo slišal in uslišal vaše molitve.

   Jezus Kristus: “Molite, da ne padete v skušnjavo, ostanite budni.”

 • Unikatna

  Če bi se držali vsaj delno etičnega kodeksa Indijancev, bi bilo na svetu manj gorja, trpljenja in žalosti! Vedno pa je besedica “če”…realnost je včasih zelo kruta…

 • Domoljub in gej

  Ne govorite slabo o drugih, tudi o homoseksualcih ne smete govoriti slabo… Kar držite se teh zapovedi.

  • šmentanamuha

   Domoljub in gej, saj ne govorimo slabo o homoseksualcih kar poprek, Tisto kar mene iritira, je ta nasilnost LGBTQuvzž-jevcev, ki so (ste?) nas začeli terorizirati, Vdiranje v šole, celo pri nas v službi je zadnjič priromal en post direktorice za neko vabilo k LGBT srečanje in ne vem kaj. Džizs, postali ste nasilni, vsiljivi in to ni v redu. In te frik parade…saj sami delati norce iz sebe.

 • domovina mili dom

  Jaz sem nezaupljiv do vsakega nauka, ki mi narekuje kašen moram biti do gosta, posebno tistega, ki mi ga vsiljujejo drugi ali se sam povabi. Posebno pa ne drži vode tisti, ki me posiljuje s ponižnostjo.
  Kajti gospodar kdor koli je, ima vzrok, da so mu ljudje ponižni. Izkušnje v preteklosti iz leta 45 so nas dovolj potisnile v ponižnost.

 • šmentanamuha

  Tele misli je fajn vsake toliko znova prebrati.

 • Hun

  hehe cisto nasprotje s slovenskimi domoljubi

 • indijanka

  Marjanca, hvala.

 • baubau

  Starodavni:”Ljubi Gospoda,svojega Boga z vsem srcem,z vso dušo in z vsem mišljenjem in svojega bližnjega,kakor samega sebe”…ta tisoče in in več.let stara Evroazijska zapoved pa vam izgleda pomeni nekaj premajhega,premalo modernega,ali pa premalo starega …ali celo kaj gornjim Indijanskim zapovedim nasprotnega in nasprotujočega ali kaj? Če ne cenimo in spoštujemo najprej svoje kulture, tudi drugih ne bomo mogli in znali.

 • Iza Demos

  V SLO bi bilo vse drugače, če bi bili vsi sposobni imeti sebe radi kakršni smo ( št. 18) in če bi bili sposobni spoštovati mnenje drugih, njihove želje in besede (št.7). In če bi še politiki, sprejeli strategijo razvoja države in ukrepe za njeno udejanjenje ter za svojimi programi/odločitvami stali z vso odgovornostjo, bi bili druga Švica (št.16).

  Tako pa………………………

 • ney

  Modri ljudje, lepe zapovedi. Pohlepneži tega sigurno ne razumejo.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!