Oglejte si cerkev, ki je zgrajena iz več kot 40 tisoč okostij

Vsi ljudje z mračnim okusom boste ob obisku te cerkve prišli na svoj račun. Bogato okrašena cerkvena stavba z lestenci iz kosti, kelihi iz kosti kolkov in tisoče lobanj v vsakem kotu prostora. Majhna katoliška cerkev Sedlec Ossuary na Češkem je s svojim grotesknim izgledom posvečena spominu na tisoče umrlih za črno kugo v 14. in 15. stoletju.

 V majhno mestece Sedlec 80 km vzhodno od Prage so romarji iz Jeruzalema z mesta, kjer je bil Jezus križan, prinesli nekaj zemlje. To “sveto zemljo” so potresli po pokopališču, ki se je držalo cerkve, in kmalu se je glas o tem razširil po vsej Češki, pokopališče v Sedlecu pa je postalo eno izmed najbolj popularnih daleč naokoli.

Črna kuga pomorila tisoče ljudi
Tradicija množičnih pokopov na tem pokopališču se je nadaljevala v času, ko je v Evropi začela moriti črna kuga – v 14. stoletju je bilo tukaj pokopanih več kot 30 tisoč njenih žrtev iz osrednje Evrope, vojne tega časa pa so v Sedlecu dodale še vsaj 10 tisoč pokopanih.

Ker je na pokopališču zmanjkovalo prostora za pokop, je v začetku 15. stoletja tamkajšnji menih dobil nalogo, da izkoplje okostja in jih naloži v cerkev. V naslednjih stoletjih je cerkev doživela nekaj prenov, a ogromen kup kosti je ostajal v njeni notranjosti.

Leta 1870 je rezbar František Rint dobil nalogo, da naj te kosti uredi in jih vključi v podobo cerkve. Po poročanju zgodovinarjev je skupno število okostij ocenjeno na približno 40–70 tisoč. Tako je nastala mrtvaška podoba cerkve, ki je za obiskovalce odprta vsak dan z izjemo predbožičnega večera. S svojo grozljivo podobo privabi okrog 200 tisoč obiskovalcev letno.

A. D.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!