Opozorilo: V primeru eksplozije jedrske bombe nikar ne sedite v avto!

Foto: iStock

Strokovnjaki so ugotovili, da je v primeru eksplozije jedrske bombe najslabša odločitev, da greste v avtomobil.

Prva stvar, ki bi jo opazili, če bi eksplodirala jedrska bomba, bi bila svetloba, ki bi bila tako močna, da bi mislili, da je eksplodiralo sonce. Če bi se eksplozija zgodila resnično blizu vas, a vas po čudežu ne bi ubila, bi bili začasno zaslepljeni, in ko bi se vam le nekoliko povrnil vid, bi lahko opazili veliko oranžno žogo, ki postaja vse večja. Plameni okrog nje bi se večali in s tem zakrili vijoličaste odtenke temnega dima. Končno bi eksplozija prevzela znano obliko gobe, spremljajoči udar pa bi odmeval v vsej svoji moči. Čestitamo! Če bi opazili vse to, bi pomenilo, da ste preživeli jedrsko eksplozijo z izhodno močjo okoli 10 kiloton TNT. To je približno 66 odstotkov energije bomb, ki so jih leta 1945 odvrgli na Japonsko.

Čeprav se ta scenarij zdi nepredstavljiv, predvsem pa neverjeten, pa je dejstvo, da danes na svetu obstaja okrog 15.350 jedrskih bojnih glav, svetovni analitiki pa so mnenja, da bi bila eksplozija ene od takšnih bomb, ki bi jo odvrgli teroristi, prava katastrofa svetovnih razsežnosti.

Avtomobilska stekla in kovina vas ne bodo zaščitili pred sevanjem
Dejstvo je, da tam, kamor bi padla takšna bomba, ljudje nimajo nobene možnosti za preživetje. Kilometre daleč bi opazili zaslepljujočo svetlobo in imeli bi le nekaj trenutkov, da pobegnete pred sevanjem. Večernji.hr piše, da se v tem primeru ne smete usesti v avto. Strokovnjak za radiologijo Broodek Buddemeier pravi: “Ne sedite v avto. Ne poskušajte voziti in ne predvidevajte, da vas steklo in kovina lahko zaščitijo pred sevanjem, ker vas ne bodo.” Poleg tega se je pametno izogniti avtomobilu tudi zato, ker bi to nagonsko storilo na tisoče drugih ljudi, posledica pa bi bile zmede na cestah in številne nesreče. Ljudje bi se zaradi posledic eksplozije znašli ujeti v pesku, umazaniji, kovini in podobnem.

Najbolj varno je pobegniti na Antarktiko
Največje možnosti za preživetje imate, če se skrijete v veliko zgradbo, po možnosti pod zemljo, ali pa vsaj z zaprtimi okni in vrati. Tam morate ostati med 12 in 24 ur, da se sevanje nekoliko zmanjša. Dobro je tudi, da poslušate radio in sledite navodilom, ki bi jih prek frekvenc oddajale ustrezne službe. Omenjeni strokovnjak še svetuje, da je le malo verjetno, da bi postale tarča jedrskega napada Avstralija, Nova Zelandija, Južna Afrika in Argentina, po postapokaliptičnem romanu Na plaži Nevila Shuteja pa je najboljša oziroma najbolj varna izbira Melbourne. Večernji.hr pa dodaja, če bi se vojna še dodatno razširila, je najbolj varen kraj Antarktika. Res je tam hladno, vendar z ustrezno zaščito in oskrbo lahko tam preživite več mesecev.

M. S.

 • jan

  Kako pa naj pridem na Antarktiko? A bo kakšen avtobus za tja? In kdaj naj se odpravim na pot? Danes? Jutri??

  • Anton

   jan tvojemu komentarju dodam še

   sarkazem press

  • Morala

   hahaha…dobra je ta…

 • AlojzZ

  Ali v avto ali na Antaktiko? Ja to pa je izbira!
  Avtor M. S. Kdo je to?

 • totex39

  Kaj pa bivša Titova zaklonišča bi prišla tudi prav.

 • janez zorman

  Po partizansko se Avstraliji reče Kočevska Reka.

 • Demonkrat

  V Avstraliji pa zmanjka pogonskih goriv pa je mad Max scenarij tu

 • Rožle

  Najbolj varno je pobegniti na Antarktiko …. z avtom ..
  Bolje, da se takoj stegnem kot pa potem od lakote …

 • if

  Članek na fin način pove, da živimo v smrtno nevarnem svetu zaradi tehničnega uničevalnega potenciala.
  Osnovni pogoji za tak dogodek so dani: atomske bombe + teroristi in/ali nedemokratična politika in/ali napaka (tehnična, odločitve).

  Verjetnost takega dogodka se zdi zelo majhna, hkrati vemo, da je večja od 0. Vse to je zadosten razlog, da se družba in posamezniki s skrbjo zavedamo te možnosti.

  V svetu meditacije lahko tudi simuliramo globoko doživljanje posledic takega dogodka na nas, bližnje, naravo, prihodnost.
  Svet nujno rabi streznitev, sicer bo brezbrižnost plačal morda s ceno uničenja. Zdi se, da ga katastrofe kot so Černobil, Fukujima, v Sloveniji Kemis … le dregnejo iz spanca, ne izučijo.

  Človeštvo ogoržajo tudi družbene katastrofe. V prejšnjem stoletju so ga komunizem, fašizem in nacizem, danes ga islamski radikalizem v kombinaciji s potrošništvom in posledično pomehkuženostjo in demografsko otopelostjo zahodnega sveta.

  Komunizem je za Slovenijo doslej najhujša katastrofa.
  Velikmu delu slovenksega življa je prizadel razmišljanje, zato kot država ne moremo dohiteti avstrijskih standardov blaginje, medijev, pravosodja.

  • tohuvabohu

   Vse, kar ogroža človeštvo, je dobro za planet.

   • if

    Planet tvori tudi človeštvo.

    • tohuvabohu

     Planet lahko obstaja tudi brez človeštva, obratno pa ne.

 • Ryuk

  Avto v takem primeru ne bi niti vžgal zaradi elektromagnetnega pulza, ki bi nastal ob jedrski eksploziji.

  • tohuvabohu

   Treba je šteti do 10, da se pulz umiri.

 • Adolf Hitler

  Jedrska sploh ne obstaja oce z prepranim možhgani!

 • Grega

  WTF..A ste umsko prizadeti..bolj kretenskega članka pa že dolgo ne

 • tarantela

  Tole pa res spada v rubriko “sproščeno”! Ko te raznese, si popolnoma sproščen, nirvana, vam pravim!

 • soc

  In v primeru, da Sonce postane supernova, se morate namazati s sončno kremo z najvišjim faktorjem.

  Kje jih jemljete… Take so še za Požarja preveč bebave.

 • Bozz

  Strašenje v stilu hladne vojne. Ne morem si kaj, da ne bi rekel, poglejte si na youtube dokaze, da Hirošima in Nagasaki sploh nista bili uničeni z atomskimi bombami, ampak z zažigalnimi, pa zaradi mene se lahko do jutra delate norca iz “teorije zarot”. Škoda je namreč ista kot je bila v Tokiu, ki je bil zbombardiran z zažigalnimi bombami. Zgorele so namreč samo tiste lesene papirnate hiše, vse betonske strukture so “čudežno” prestale jedrsko eksplozijo. Tako, da se poraja vprašanje ali atomske bombe sploh obstajajo, oz. ali je sploh možna vojna z njimi po zraku ( v raketnih konicah). V glavnem ne vem, ampak dokazi glede Hirošime in Nagasakija so zelo zgovorni. Potem imate na youtube predavanje enega Ameriškega znanstvenika Galena Windsorja iz 1980-ih, ki je delal v jedrski elektrarni, itd. in dokazal, da določena sevanja sploh niso tako nevarna oz. so dosti manjša in nenevarna. Za dokaz je primil nek radioaktiven material in ga polizal. Potem je razlagal, da se je celo kopal v tistem hladilnem bazenu s palicami in redno plaval v njem, dokler ni dobil ukaza, da naj neha s tem. Tudi razloži zakaj so potem začeli takšen strah okoli sevanja in vsega tega. Vse to razloži v svojem predavanju. V glavnem ne vem več kaj naj si mislim, naj si vsak ustvari svoje mnenje, ali kot pravi Tantadruj v kvizu Vem, razmišljajte s svojo glavo.

  Tam okoli leta 1920 je en “mad scientist” zloben znastvenik delal poizkuse na dojenčkih starih okoli 5 mesecev. Pred njih je postavil zajca in dojenček se ga je razveselil, potem pa je v naslednjem poizkusu postavil pred njega zajca za njim pa udaril s kladivom in od takrat naprej se je dojenček kadar je videl zajca vedno ustrašil, pa četudi ni slišal udarca s kladivom. V glavnem take poizkuse je delal in prišel do zaključka, da gonilna sila človeka ni ljubezen, ampak strah. In vse od takrat nas strašijo na vse mogoče načine. Ker če te je strah, te bo seveda vlada prepričala s takšnimi in drugačnimi dogodki, da se boš odrekel svoji svobodi za ceno varnosti. Na podlagi strašenja hladne vojne so Američanom odvzeli veliko svoboščin (in davkoplačevalskega denarja), ki se jih pred tem nikoli ne bi odrekli.

  • soc

   Vrhunsko. Še en dokaz, da dejansko obstajajo ljudje, ki verjamejo v svizce, ki zavijajo čokolado, v leteče krožnike in aliena v Rockwellu, zaroto CIA pri 9/11 namesto letal in podobne srčkane zadeve. Na tem portalu jih je proporcionalno celo precej več kot drugod. No ja, vsaj nickov. Posledica odprtih oddelkov?

   • tohuvabohu

    Zarota Cie v primeru 9/11 je res bosa. Vsi vemo, da je bil Mosad.

   • indijanka

    Moja najljubša je tista z elektronskim bančništvom, karticami, skrivno ložo, ki bo umaknila denar z obtoka, izbrisala vse podatke o bančnih računih in uvedla sužnjelastništvo. V taki in drugačni preobleki se pojavlja v številnih komentarjih.

    • soc

     Pred nekaj minutami sva zaključila enourno kramljanje v vrtu ob kozarčku s kolegom. Potožil je, da sin njegovega prijatelja pri 36 ne dela drugega, kot da po facebooku in forumih razlaga svoja videnja skrivnostnih zarot, fizično delo na kmetiji pa opravlja (poleg službe) žena. Aktualna teza, ki jo je pobral pri podobnih globalnih utrgancih je, da nam vladajo nezemljani, drakozavri (?) v človeški podobi in eden od njih je tudi Pahor. No comment.

     Možak je bil dolga leta na zdravilih, a nikoli v ustanovi. Kot rečeno, na tem forumu je več kot en tak.

     • indijanka

      Hvala za smeh. Potrebovala sem ga. Tudi sama imam sodelavca, ki ima preganjavico. Vsaj po mnenju naše zdravnica Oba njegova pokojna starša sta imela univerzitetno izobrazbo in nekakšen položaj v naši državni upravi. Zapustila sta mu veliko hišo, on pa živi v garaži. Marsikomu zveni učeno in mislim, da se sprehaja tudi po forumih.

     • Bozz

      Joj, grozno, da nekdo več ve kot ti in celo učeno zveni, joj prejoj. Mislim kaj si dovoli. A si mu fouš? Takšnega izstopanja iz povprečja pa res nismo vajeni, ane.

      Evo še en video zate, skupek novic iz javnih uradnih medijev:

      Human RFID Chip
      https://www.youtube.com/watch?v=8kezwbUnsao

     • indijanka

      Upam, da o podatkih, ki jih zlagaš v zgodbe razmišljaš v več smeri ali vsaj v mejne. No, da ti odprem vsaj eno mejno smer , o kateri nisi razmišljal. Foušarija. Nisem mu fouš in smili se mi ujet v lastna razmišljanja zaradi katerih ne zmore življenja. Njegova šefinja sem in skušam njegov delovni dan zložit v zbirko enostavnih nalog, ki jih lahko opravi, brez da bi obremenjeval preostale sodelavce.

     • Bozz

      Posmehovanje je obramba, s katerim se skušaš znebiti strahu, ki jo predstavlja realnost, saj te razumem.

      Tisti, ki zanika obstoj zarot je bebec. Zgodovina jih je polna. So pa določene lažne teorije zarote, ki so načrtno vrinjene noter med resnične, zato da se diskreditira vse in da povprečneži kot si ti odmislijo vse skupaj in gredo nazaj spat.

     • Bozz

      Evo iz javne televizije Al jazira za ljudi, ki so za časom, kot sta ti in idijanka:

      Švedska postaja brez-denarna družba:
      https://www.youtube.com/watch?v=LoZ3Yk1l_2o

      RFID Chip (2017) – ljudje se že čipirajo
      https://www.youtube.com/watch?v=lF3iUNVoPt4

      Verjetno, pa si starejši in ne znaš angleško, tudi to pojasni tvojo nevednost.

      Opravičil se seveda ne boš, ane. En nasvet: preden začneš lapati, najprej sam preveri dejstva na internetu. Samo če ne znaš angleško, potem to pač ne bo šlo.

    • Bozz

     Ti si res ena indijanka.

     To da se ljudje že čipirajo že ptički na veji čivkajo, samo ti si še v kameni dobi, to tebe dimni signali tvojih indijanskih bratov iz Amerike še verjetno niso prišli.

     Evo iz uradne javne televizije:
     Sweden aims to be cashless society
     https://www.youtube.com/watch?v=LoZ3Yk1l_2o

     Dr. Oz Promotes RFID Microchip Implants For People, Calls It “The Next Big Thing”
     https://www.youtube.com/watch?v=5nkNewmMylc

     ABC NEWS: PEOPLE ALL OVER WORLD BEING IMPLANTED WITH RFID CHIP (MARK OF THE BEAST)
     https://www.youtube.com/watch?v=BWgUTrvRlA4

     RFID Chip (2017)
     https://www.youtube.com/watch?v=lF3iUNVoPt4

     The Rise Of The Global Cashless Society – How Cash Will Be Abolished
     https://www.youtube.com/watch?v=41mSuma7LlY

     Saj vem, strah te je, zato pa ne moreš verjeti, da se to res dogaja. In posmehovanje je tvoja obramba, da se znebiš strahu. Samo draga indijanka, to niso sanje, to se res dogaja.

   • Bozz

    Me ne gane tvoj komentar niti malo, sem že vajen. Si pač še eden povprečnež, ki pojma nima kaj se v resnici dogaja okoli njega.

    Alieni so propaganda. Če pa misliš, da so kozji pastirji, ki se skrivajo po jamah Afganistana sesuli dvojčka, haaahahah, kater bedak. Še inženirji v ZDA so priznali, da je to bila kotrolirana demolicija. Da se nobena stavba ne bi kar tako podrla v svoj lasten odtis, da ne omenjamo zgradbe 7, ki je letalo sploh ni zadelo.

   • Slovenija Moja Dežela

    torej misliš, da si ti edina pametna opica v celotnem vesolju??? Ha ha ha ubogec omejeni….

    • soc

     Ste prilezli nicki na dan kot martinčki, ko sem vas/te tako grdo profiliral… Hvala najlepša, takoj troje pisunov maloumnosti manj. Ostane več časa za prebiranje misli, ki so tega vredne. Zbogom, do naslednjega nicka v tvoji patetični želji, da bi kdo bral tvoje umotvore.

  • stajerc5

   Nimam pojma pod kaksnim obsevanjem si ti trpel, ampak, delovalo je 100%-no. Pozgalo ti je vse tisto, kar nas loci od ostalih zivih bitij…

   • Bozz

    Me ne gane tvoj komentar niti malo, sem že vajen. Si pač še eden povprečnež, ki pojma nima kaj se v resnici dogaja okoli njega.

   • Slovenija Moja Dežela

    sem mislil, da so štajerci bolj pametni in razmisljajo s svojo glavo….no očitno ti to nisi.

  • Slovenija Moja Dežela

   Imas kar prav. Če bi bilo vse res bi morala Hirošima in Nagasaki biti nenaseljiva se naslednjih 1.000 let. Ali drugače ….Černobil poglejmo….koliko je tam deformiranih živali in rastlin? Turisti hodijo in snemjo..oddaje na discoveriju….celo ljudje tam živijo normalno in niben nima 5 rok ali 2 glave. Po drugi strani Japonska jederska centala poskodovana ob potresu. So ljudi izselili kljub temu da odteka radioaktivna voda v morje in ljudije živijo par metrov starn od centarale??? Če bi bilo vse res bi morali celotni Japonsko izseliti. Tako pa …lepo na filajo z raznimi bulozami…seveda če je po TV ju je vse res. Nekateri so res ovce..obstajajo raziskave kjer trdijo, da je sevanjo skodljivo samo prvih nekaj minut ob eksploziji potem pa ne več…..

   • Bozz

    Ja. Da bi se danes razvedelo za vse kolosalne laži s katerimi nas filajo…zanimivo ane, kako nekateri spodaj ne morejo prenesti resnice. Kot da bi se bali pogledati resnici v oči.

    The Little Albert Experiment
    https://www.youtube.com/watch?v=9hBfnXACsOI

  • Adolf Hitler

   samo reich ie imel waser stof bombe ki jo je tudi uporabil dvakrat in nikoli vecker moc ie bila tako huda da ni nikoli vec uporabil trescla ie pa pred vrati med sovetsko in berlinom in druga so japonci uporabli pred sovieti pred udorom na penicelo tako da ni ostalo nic od milon ali vec zavezniških sil ni ostal niti ena sled vec cene bi bila skoda se veca admiral guring ie zahteval da bi se fuknil na

   zavezniškie sile katero so crkavale ko ih je general romel na normandii
   znova in znova ferderbal tako so britanske židovske svinje bombaderal dresden vse skupi z avstrio ih e bilo 180 milonov nemcev med kao koncem voine ih je bilo samo še 100 milonov kie so ostali drugih 80 milonov neve nihce ampak se ie zvedlo ko ie admiral byrd bil unečen z vso zavezniškem govnom uničen u parih urah gdo so to bili si lahko sami zamislte ? zato ie antartika tako zastražeena da nemore nobeden o smrtnikov do tam sploh prit kaiti ie takoi braten schwein!!!! zagto ie raich te plene orginala uničil in prepustil napačne ki niso bili počeng kurca vredni in tisti znasveniki so tud amiom samo laži prodaial zato tudi niti ena raketa ni bila nikier to ie samo juden gehirn gespinst

 • Slovenec

  Ivan bo itak zopet v stranišču Cankarjevega doma.

  • stajerc5

   Ti pa res ves za vsa “atomskasklonista”, boga mi…

 • samotoje

  Ne voziti avta? Seveda ne. Treba se je zaviti v belo rjuho in se počasi odpraviti proti britofu. Zakaj pa počasi? Da ne povzročate panike.

 • tramal

  Komunistom rečemo da bodo čez en teden amerikanci vrgli atomsko bombo in ker so seveda prvi ki bodo bežali na antartiko,bi bilo lepo če bi naši zavezniki amerikanci potem vrgli atomsko na antartiko ko bodo komunajzerji na kupu..

  • Adolf Hitler

   tam ih bo ze posravla dritte macht se ni nic za bat!!!!

 • PikaPolonica

  Jst bi šla v Bovc al pa Sočo.

 • Shalalabayzer

  Kerguelen je še varnejši

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!