Papež Frančišek o upanju, veselju in ljubezni: Ljubezen naj bo brez hinavščine

(Foto: iStock)

Marca je papež Frančišek govoril o upanju, veselju in ljubezni. Spomnil je, da je največja zapoved, ki nam jo je zapustil Gospod Jezus, zapoved ljubezni: “Ljubiti Boga z vsem srcem, z vso dušo in ljubiti svojega bližnjega kakor samega sebe” (glej Mt 22, 37-39). Poklicani smo k ljubezni, k dejavni ljubezni. To je po papeževih besedah naša najbolj vzvišena poklicanost in z njo je povezano tudi veselje krščanskega upanja. Kdor ljubi, ima veselje upanja, veselje, da bo srečal veliko ljubezen, ki je Gospod.

Med splošno avdienco so brali odlomek iz Pavlovega Pisma Rimljanom, ki pravi: “Ljubezen naj bo brez hinavščine. Odklanjajte zlo, oklepajte pa se dobrega. Drug drugega ljubite z bratovsko ljubeznijo. Tekmujte v medsebojnem spoštovanju. Ne popuščajte v vnemi, temveč bodite goreči v duhu, služite Gospodu. Veselite se v upanju, potrpite v stiski, vztrajajte v molitvi, bodite soudeleženi v potrebah svetih, gojite gostoljubje” (Rim 12, 9-13). Apostol Pavel nas opozarja pred nevarnostjo, da naša ljubezen ne bi bila hinavska. Vprašati se torej moramo, kdaj do tega pride in kako smo lahko prepričani, da je naša ljubezen iskrena, da je pristna, da se ne pretvarjamo.

(Foto: epa)

“Ljubezen naj bo brez hinavščine. Odklanjajte zlo, oklepajte pa se dobrega. Drug drugega ljubite z bratovsko ljubeznijo” (Rim 12, 9-10).

Ljubezen je Božji dar, za katerega moramo prositi
Hinavščina se lahko vrine vsepovsod, tudi v naš način, kako ljubimo. To se zgodi, ko ima naša ljubezen nek interes in je spodbujena z osebnimi interesi; ko opravljamo karitativna dela zato, da bi pokazali sami sebe ali pa se čutili zadovoljne; ali, ko se potegujemo za stvari, ki so vidne, da bi se pobahali s svojo inteligentnostjo ali svojimi sposobnostmi. Za vsem tem je napačna in varljiva ideja, da smo dobri, če ljubimo. Kakor da bi ljubezen bila neka človekova stvaritev, proizvod našega srca. “A ljubezen je predvsem milost, je dar. Da lahko ljubimo, je Božji dar in zanj moramo prositi. In Bog nam ga z veseljem da, če ga prosimo. Ljubezen je milost,” je zatrdil papež. Ni v tem, da bi se pokazalo tisto, kar mi smo, ampak tisto, kar nam Gospod daje in kar mi z veseljem sprejemamo. Ljubezen se ne more izraziti v srečanju z drugimi, če prej ni rojena iz srečanja s ponižnim in usmiljenim Jezusovim obličjem.

(Foto: epa)

Tudi naš način, kako ljubimo, je zaznamovan z grehom
Pavel nas vabi, naj priznamo, da smo grešniki in da je tudi naš način ljubezni zaznamovan z grehom. Obenem pa nam prinaša novo oznanilo, prinaša upanje. Gospod pred nami odpira pot osvoboditve in odrešitve. To je možnost, da tudi mi “živimo največjo zapoved ljubezni” in “postanemo orodja Božje ljubezni”. Do tega pa pride, ko pustimo, da nas vstali Kristus ozdravi in nam obnovi srce. On je tisti, ki nam kljub naši majhnosti in uboštvu daje doživeti Očetovo sočutje in poveličevati čudovita dela njegove ljubezni. “Tako razumemo, da vse, kar lahko živimo in delamo za brate, ni drugega kot odgovor na to, kar je Bog storil in še naprej dela za nas.” Sam Bog, ki biva v našem srcu in našem življenju, je tisti, ki se približuje in služi vsem, ki jih vsak dan srečamo na poti, začenši pri zadnjih in potrebnih, v katerih ga najprej prepoznamo.

Sami ne moremo ljubiti
Apostol Pavel nas torej z besedami, namenjenimi skupnosti v Rimu, ne želi toliko grajati, ampak prej “spodbuditi in poživiti upanje v nas”, je izpostavil sveti oče. Vsi imamo namreč izkušnjo, da ne živimo v polnosti ali kakor bi morali živeti zapoved ljubezni.  A tudi to je milost, je pripomnil papež. Pomaga nam razumeti, da “mi sami nismo zmožni zares ljubiti”. Potrebujemo, da Gospod stalno obnavlja ta dar v našem srcu, in sicer “po izkušnji njegovega neskončnega usmiljenja”. Na takšen način bomo ponovno začeli “ceniti male, preproste in običajne stvari”. Sposobni bomo ljubiti druge, kakor jih ljubi Bog, jim želeli dobro, da bi postali sveti, prijatelji Boga. Zadovoljni bomo, da bomo blizu revnemu in ponižnemu, kakor to počne Jezus z nami, ko smo daleč od njega; da se bomo sklanjali k nogam bratov kakor on, dobri samarijan, to dela z nami, s svojim sočutjem in odpuščanjem.

(Foto: epa)

Skrivnost, kako se veseliti v upanju
Papež Frančišek je ob koncu kateheze izpostavil, da je to, o čemer nam govori apostol Pavel, “skrivnost veselja v upanju” (glej Rim 12,12). Vemo namreč, da se Božja ljubezen ne zmanjša v nobeni okoliščini, niti v naših neuspehih ne. Povabil je, naj s srcem, ki sta ga obiskali in kjer prebivata Božja milost in zvestoba, živimo v veselju upanja, ko podarjamo bratom, kolikor pač lahko, tisto, kar vsak dan prejemamo od Boga.

24kul.si, Radio Vatikan

 • Olga

  Dragi papež! Jezus je nastopil odločno, kadar je bilo potrebno in ni paktiral s hudičem, tudi za ceno lastnega življenja! Kristjane v muslimanskem svetu morijo, jim uničujejo domove, šole, cerkve, jih izganjajo…. Kdo se bo zavzel zanje, če ne poglavar rimskokatoliške cerkve?

 • tarantela

  Eden najboljših papežev, kar ji je do sedaj imela cerkev. Najbolj pošten, iskren in pravičen do vseh enako.

  • Zgornji

   Ja, pa Zmeden Tudi od Vseh Daaaleč najbolj !!! ! !!!

 • tasilo

  Nehajmo se sprenevedat’.

  Ljubezen je od nekdaj in inherentno najsebičnejše čustvo. Tudi če sam papež reče drugače.

 • tasilo

  Če je v ljubezni hinavščina, to ni več ljubezen, temveč navadna hinavščina. In hinavščina pač ni ljubezen.

  Od papeža, tega uglednega, načitanega in razgledanega možakarja bi pričakoval precej več filozofske logike in retorične spretnosti. Drugače vse skupaj zveni kot spretna in perfidna manipulacija; ki pri ovčicah seveda vžge. — Aja … sej pol pa vse štima.

  • hle

   Se bojim da je začel prebirat slavoja žižka

 • Mirnik Aleš

  tasilo, se strinjam. Tisti drugi abstakten pojem, povezan z ljubeznijo (potrebna sta dva), se imenuje ananda (a bliss, subjekt se identificira z božanstvom, torej v igri je le “en” subjekt).

  Tale “izvoljenec” je npr. izjavil, da je branje “lažnih” novic (pravega obveščanja s strani neodvisnih nekorporativnih medijev) isto kot bi jedel lastno k0zlanj3. Resnica pa je ravno obratna. Tale džungla laži je vedno gostejša in potreben je vedno bolj oster razum, da človek izlušči dejanske silnice v posameznih entitetah – akterjih.

  Tule na Novi so danes totalno mim usekal s člankom o Asadu diktatorju-sadistu (!?!), ki je že šest let pod hujšo agresijo kot Bosna 92-95. Po nekaterih podatkih naj bi v tem času na ozemlje Sirije vstopilo MILIJON plačancev z enim ciljem – totalni KAOS. Kam z vsemi temi vojnimi ujetniki sedaj, ko se je igra obrnila, kam s pravimi zločinci? Kako jih obravnavati? Obnašajo se kot da ni vojne. Pa navajajo Amnesty International, znano subverzivno organizacijo, ki po potrebi zabevska na ukaz globalistov. V Jemenu, kjer se po zemlji pretaka več krvi kot pa vode, so pa tiho! Nikjer jih ni!!!

  Pa za tist članek “Ali se Čuš drogira?” (ja, mariček pomagi). Ne po vedenjskih vzorcih, ne po načinu življenja, po ničemer se ne da sklepat, da je z njim kaj narobe v tej smeri, pa še test je takoj neredu – za razliko od ostalih lev0-centralnih zverin1c. Ne. Obstaja 0,01 možnosti de se pjep, ki nam je $p1zdu, drogira in iz tega semena zla lahko zraste en kilav lahko prebavljiv amaterski članček za ovčke. De vas ni sram dragi novinarji. Tak lepo obveščate o dejanskem stanju, pol pa takle mim usekate. Lejte, spoved ne pomaga. Posle j3banja nema kajanja!

  Drgač pa kr tak naprej (naslovi so sicer preveč direktni, primitivni, agresivni…ampak za “um Geist zu versterkern” oz. ćelićenje bo dobr). Lep pozdrav in veliko uspeha!

 • Vrhovni sodnik

  Napovedano je bilo, da bo satan prevzel cerkev.

  • Zgornji

   Kje je pa bilo to prerokovano ?
   Sicer se kar strinjam, Ampak, še pred tem Bo pa Satanko prevzel Cel Planet , kar je pa Res bilo Prerokovano , in se Točno To Že Dogaja.

 • Zgornji

  Tala Frončk je Žal Že mrtev, … tako kot Celotna Cerkev , ki je Zbolela … Hudo Zbolela …
  Samo Gospod Bog jo lahko še Reši, Ampak, Bo Prej Konec Sveta , in Šele nato ozdravljenje te zelo bolane katoliške matere . Amennn !!! ! !!!

 • Nata

  Lahko je govoriti ! O Ljubezni, Poštenju, Upanju, Bratstvu !!??
  Ta zadnji izraz pa sovražim. In besede zgoraj, si v današnjem času ne zaslužijo velike začetnice. . . Pa bi morale biti vzor vsega ravnanja človeka.
  Tako pa so samo uboge besedice, do kraja izkoriščane ! Tudi s strani Cerkve.

 • šmentanamuha

  Iluminat najvišjega ranga. Js mislim, da je ta muslimanska invazija možna prav zato, ker ljudi krščanstvo uči, naj namesto obrambe nastavijo še drugo lice. Tako da Franček, bejž domov, ker si se obrnil proti svojim vernikom.

  • Hun

   spel se ti kvazi katoličan nekam da te ni sram…kaj ti narediš da si dober katoličan, da te slišmo kako se med prazniki nažiraš hrane in pijače

 • Hun

  Frančišek je dec in pol

 • Brdavs

  Papež Frančišek se ne drži Kristusovega nauka. Kristus je umil noge svojim učencem papež pa jih bo danes umival skesanim mafijcem. Popolnoma je skregan s pametjo!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!