Pekoča paprika (čili) je recept za daljše življenje

Nova študija, pri kateri je sodelovalo več kot 16 tisoč Američanov, je pokazala, da je umrljivost manjša pri tistih, ki uporabljajo začimbo pekočo papriko. Ta namreč lahko podaljša življenje. Omenjena študija ni bila izvedena znanstveno, ampak opazovalno.

Začinjene jedi niso primerne za vsakogar, še posebej ne za tiste, ki imajo prebavne težave. Opazovalna študija ne ponuja nobenega dokaza o vzročno-posledični povezavi, da lahko začinjena hrana koristi zdravju. Raziskovalci univerze v Vermontu pa dodajajo, da začimbe pomagajo podaljšati življenje ljudi.

Predhodne študije so pokazale, da lahko učinkovina, imenovana kapsaicin, deluje zdravilno proti debelosti in raku. Je antioksidant, ki deluje tudi antimikrobno. Ekipa Univerze v Vermontu je bila imenovana za nadaljnje raziskave prednosti drugih začimb in učinke določenih čilijev. Ti dokazi lahko pripeljejo do novih spoznanj v odnosih med prehrano in zdravjem. Z njimi bodo lahko posodobili prehranska priporočila in razvili nove terapije. 

Ljudje, ki imajo prebavne motnje ali rano na želodcu, morajo biti previdni pri uživanju začimb, tudi čilijev.

Branka Jurhar, CBS news