Pitje kave za kar 50 odstotkov znižuje možnost obolenja zaradi raka na jetrih

slikovni vir: http://www.istockphoto.com/photo/cup-of-coffee-with-coffee-beans-gm521697444-91444003

Če spijete eno skodelico kave na dan, je možnost, da dobite raka na jetrih, kar 20 odstotkov manjša … Če spijete dve skodelici, se možnost zmanjša za 35 odstotkov … Kaj pa brezkofeinski napitki? Tudi pri njih boste uživali v zaščiti jeter, le, da bo ta malce manjša od kofeinske različice.

Znanstveniki so raziskali vpliv pitja kave na človeške organe; predvsem so se posvetili jetrom. Raziskave so pokazale, da imajo posamezniki, ki uživajo ob eni skodelici kave na dan, za kar 20 odstotkov manj možnosti, da se pri njih razvije rak na jetrih – za tiste, ki niso ljubitelji kave, tega ni mogoče trditi.

Kaj pa, če s kavo pretiravate?
Pet skodelic kave na dan, kar se sliši ogromno, naj bi možnost za razvoj raka na jetrih zmanjšalo za kar 50 odstotkov. Če se boste odločili, da bi raje uživali brezkofeinsko kavo, bo učinek nekoliko manjši.

Doktor Oliver Kennedy iz južnega Hamptona pravi: »Že nekaj let vemo, da ima uživanje kave številne pozitivne učinke na telo, pred kratim pa smo odkrili še, da pitje kave pozitivno vpliva tudi na delovanje jeter.«

Študija v južnem Hamptonu
Na univerzi v južnem Hamptonu so opravili kar 26 študij; pri tem so uporabili več kot 2 milijona ljudi. Primerjali so posameznike, ki so kavo uživali večkrat na dan in tiste, ki kave sploh niso uživali.

Zanimivo je, da strokovnjaki še niso povsem prepričani, zakaj kofein vpliva na zmanjšanje možnosti za rakava obolenja na ledvicah. Kennedy seveda ne priporoča, da začnemo piti ogromne količine kave, saj ima kofein prav tako stranske učinke: »Velikim količinam kave se morajo še posebej odreči nosečnice.« je še povedal.

Začnite zgodaj
Pomembno je, da zase poskrbite, še preden se bolezen razvije, zato zmanjšajte vnos alkohola, poskrbite za zdravo prehrano, vzdržujte zdravo telesno težo in se dovolj gibajte – k vsemu naštetemu pa dodajte še dve skodelici kave na dan; s tem boste zagotovo bistveno zmanjšali možnost za razvoj raka na jetrih.

S. E.

 • Peter

  Zato jest zraven dva deci pelinkovca zmeri še eno kavico spijem…
  Se pa mal bojim, pet kavic na dan zna bit kr problem za zdravje, no…

  • sunday

   ja, saj to pomeni liter pelinkovca!!!

   • KAPIBARA

    Pa saj ne naenkrat, ti je reku, da čez dan
    Pa še prebavo ma urejeno
    :-)

 • garfi

  kofein pa povzroča nervozo in slabše spanje

  • Zgornji

   AMENNN !!! ! !!!

 • PikaPolonica

  Mogoče je boljš piti čaje. Sem bila v Indiji in presegajo na čaje. Kave praktično niti ne poznajo.

  • Zgornji

   AAAMEEENNNNNNN !!! ! !!!

 • Zgornji

  AAAAAAAMPAK, IMA PA STRANSKIH ŠKODLJIVIH UČINKOV TOOOLIKO, DA SI KMALU Z ENO NOGO ŽE V TRUGI … !!! ! !!!

 • Anton

  če parafriziram članek v prispodobi :vsak kovanec ima 2 strani

  kar se tiče 5 skodelic kav/dan in če se malce pošalim, s tolikšno konzumirano količino prej prideš do groba ups v grob, kot ven iz groba

  sarkazem press

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!