Podjetje Apple postalo najvrednejše podetje in preseglo vrednost 800 milijard dolarjev

Foto: epa

Visokotehnološko podjetje Apple je po skoku cen na borzah postalo prvo podjetje na svetu, vredno več kot 800 milijard evrov. Drugo najvrednejše podjetje je Alphabet, matično podjetje Googla, in je ocenjeno na 653 milijard dolarjev. Tretji je Microsoft s 532 miljardami dolarjev vrednosti. 

Cena Applove delnice v ameriški borzni hiši Nasdaq je v ponedeljek zrasla na rekordnih 153,70 dolarja, kar s 5,21 milijarde delnic skupno znese več kot 800 milijard dolarjev vrednosti podjetja. Ob zaprtju borze se je cena ustavila pri 153,01 dolarja na delnico, vrednost podjetja pa je tako znašala 797,7 milijarde dolarjev.

Ponedeljkov 2,7-odstotni porast vrednosti delnic Apple je nastopil po objavi za podjetje pozitivne raziskave Briana Whita iz investicijske hiše Drexel Hamilton, ki je predlagal splošno ceno v višini med 185 in 202 dolarjev za delnico. V primeru, da bo podjetju res uspelo doseči mejo 202 dolarja za delnico, bo Apple prekoračil mejo trilijona dolarjev.

Apple je posebno podjetje
Finančnik White je v svoji študiji objavil več dejstev, po katerih je bila vrednost korporacije več let podcenjena zaradi skrbi investitorjev, da bo Apple postal žrtev napačnih odločitev kot številna druga tehnološka podjetja do sedaj. Po njegovem je Apple večkrat dokazal obrambni mehanizem proti različnim razmeram na trgu in hkrati svojo posebno sposobnost razvoja aparatov in programske opreme ter zagotavljanja storitev, ki skupaj odlično funkcionirajo.

C. Š.

 • Anton

  še en dokaz kako so uspeli poneumiti ljudi. Pač brez pametnih telefon več ne gre

  sarkazem press

 • tasilo

  “Cena Applove delnice v ameriški BORZNI HIŠI Nasdaq je dosegla …)

  Spet vam funkcionalno polpismeni osli pišejo prispevke. Najbrž se od golega sramu tudi podpisujejo le z inicialkami (spet ta trol/-a C. Š.)

  — NadsaQ ni borzna hiša, temveč ameriška BORZA. https://en.wikipedia.org/wiki/NASDAQ

  — “ki je predlagal splošno ceno v višini med 185 in 202 dolarjev za delnico”
  To je NAPAČEN in zato ZAVAJOČ prevod. Izvirnik pravi “Drexel raised its Apple PRICE TARGET to $202 a share from $185.” in pomeni da je “Drexel dvignil (ali postavil) CILJNO CENO s 185 na 202 USD na delnico.” Ciljna cena ni “splošna cena”. Ciljna cena ali price target je:http://www.investopedia.com/terms/p/pricetarget.asp

  Za božjo voljo, ne pustite rovtarjem pisati kar o vsem, še posebno pa ne o borzi in financah.

  • Anton

   levaki ko se že delate tako pametne, čemu potem tako gospodarstvo v državi, čemu infrastruktura na ravni z začetka 20 st(železniška), da o cestnem omrežju pač ne govorimo,aha sedaj se boste sklicevali na zloglasno obdobje 2004-2008, jah to že sam to šteje zgolj 4 leta, kaj pa preostala n-k leta, ko ste vladali vi levaki. sicer pa kako že pravjo izgovarjajo se zgolj nesposobneži, o čemur predhodnje informacije kot tudi aktualne več kot zadovoljivo pričujejo.

   sarkazem press

  • Franc Šink

   Ne ve niti kaj je bilion in kaj triljon.

 • FORT WORTH

  Bravo Apple.
  Ko bi vsaj mi imeli eno tako podjetje.
  Aja,potem bi bili prosjaki kucanovci tam redni gostje…
  Mi imamo raje rogovce in metelkovo.

  • Donny

   A ti sploh razumeš članek? Nekaterim so se pa že čisto skisali možgani…

   • FORT WORTH

    Spel se levak smetit kam drugam.

   • Endri Susilo

    Če ne misliš enako – zaukazano, si nezaželjen.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!