Poglejte si butaro velikanko: Koliko bo dolga in kdo jo bo izdelal

(Foto: STA)

Na Dobravi v občini Radlje ob Dravi že vrsto leto organizirajo izdelovanje butar za cvetno nedeljo. Butare na tem koncu Koroške imenujejo “pegli”. Po nekaj letih premora bodo letos ponovno izdelovali butaro velikanko, ki jo bodo v nedeljo odnesli k blagoslovu v radeljsko cerkev. Organizatorji načrtujejo, da bo butara dolga okoli 20 metrov.

Izdelovanje “peglov” vsako leto organizira Kulturno, športno in turistično društvo Dobrava. Po navadi delajo manjše butare, ki jih posamezniki sami odnesejo na cvetno nedeljo k blagoslovu, vsakih nekaj let, ko je na voljo dovolj vej vrbe ive in ko je cvetna nedelja oz. velika noč koledarsko bolj pozno, pa se odločijo za izdelovanje butare velikanke. Doslej najdaljša je merila več kot 30 metrov.

Butara, ki jo bodo izdelali danes, bo krajša. Predsednik društva Tomaž Miholač ocenjuje, da bi lahko glede na količino zbranih vej izdelali okoli 20 metrov dolgo butaro. Z izdelovanjem bodo začeli okoli 9. ure, vejam ive pa bodo dodali še vejice pušpana in okrasne trakove.

Za najmlajše bodo medtem organizirali ustvarjalno delavnico na temo velike noči.

V nedeljo bodo nato okoli 8. ure z butaro velikanko peš krenili z Dobrave čez radeljsko polje proti cerkvi sv. Mihaela v Radljah, kjer bo duhovnik vse zbrane butare blagoslovil. Po vrnitvi iz Radelj bodo butaro namestili na ogled vsem v središču naselja, čez nekaj časa pa jo bodo razrezali in razdelili med prebivalce Dobrave.

J. F., STA

 • tarantela

  HM, tole je pa čudno!!! MAVRIČNA butarca!!! a je od LGTB? Učas so ble rdeče-belo-modre.

  • Krtača17

   Hehehe a zato si me sem klicala. Jaja problem. Zdaj se bojo še mavrice bal, bojo rekl da jo je lgbt podtaknla.

   • Nata

    Preberi, kaj je napisala tarantela !!

  • Nata

   Dej, dej tarantela. Prav vse moraš posračkati ?

   • tarantela

    Sem dobra učenka tega portala.

    • Nata

     No, saj imaš vso pravico komentirati, kakor pač čutiš. Se m pa zdi, da si bila prej bolj pikasto duhovita.Brez zamere.

 • samotoje

  Mene tale butarčna tekmovanja spominjajo na tisto, kdo ima daljšega, komu dalj nese in take otročje. Bolje bi bilo videti več butaric v rokah mladih v cerkvi.

 • Janko Gedlicka

  Saj to se ne dogaja zgolj na Dobravi. Spominjam se da sem večkrat v Družini videl fotografije, kako moški farani nosijo takšne vrste velikanko k blagoslovu. Pri tem se na široko režijo, ker mislijo da so “fajn kerlci”. Gre pa za poseg v naravo. Mala butara še gre. Kaj ko bi k blagoslovu raje prinesli svoja srca, odprta za soljudi in naravo ter svoje možganske vijuge – morda bi tiste mogle biti daljše od 20m, vendar dvomim.

 • disqus_LPrKgVDNOZ

  Pa nekaj o Cvetni nedelji. . . . . . samo butarice ste omenili ??

  http://www.kapitelj.com/cvetna_nedelja.html

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!