Pokemon Go – nedolžna igrica ali način svetovnega nadzora nad osebnimi podatki?

Foto: STA

Slavni režiser Oliver Stone se je na stripovski konvenciji Comic-Con v San Diegu dotaknil fenomena igre Pokemon Go na pametnih telefonih. Dejal je, da je to nova stopnja invazije, ki bi lahko pripeljala do totalitarizma.

Stone je, po poročanju francoske tiskovne agencije AFP, med predstavitvijo svojega novega filma Snowden povedal, da je aplikacija Pokemon Go del vse večjega kapitalističnega nadzora.

Aplikacija namenjena rudarjenju za podatki
“Je najhitreje rastoč posel do zdaj, v to kar imenujem nadzor, in to je rudarjenje za podatki, so vložili ogromno denarja,” je poudaril Stone. “Ustvarjalci aplikacije rudarijo za podatki vsake osebe v tem prostoru, od tega, kaj kupujete, kaj vam je všeč, do najpomembnejšega: kako se obnašate,” opozarja Stone.

Pokemon Go naj bi bila, po mnenju Stona, nova raven vseprisotnega nadzora. “Videli boste lahko novo obliko robotske družbe, kjer bodo vedeli, kako se želite obnašati. Naredili bodo model, ki se z vašim obnašanjem ujema in vas z njim hranili. Temu bi lahko rekli totalitarizem.”

Pokemon Go je svetovna senzacija
Ta “realistična” igra, ki temelji na sledenju trenutne lokacije, je takoj po izidu čez noč postala senzacija, kljub kritikam, da od uporabnikov zahteva tudi Googlovo zgodovino brskanja ter elektronski poštni naslov.

Na Floridi je na najstnika, ki sta med iskanjem Pokemonov zašla, streljal lastnik hiše, saj je mislil, da gre za vlomilca. Igro so začeli izkoriščati nepridipravi za rope, predstavlja pa tudi veliko nevarnost v prometu. Po svetu beležijo primere, ko igralci virtualne like lovijo kar med vožnjo.

Prav tako so igro okrivili za številne zločine, prometne prekrške in druge pritožbe povsod po svetu. Igralci Pokemon Go morajo v realnem svetu s pomočjo navigacijskega sistema iskati Pokemone, ki jim omogočajo nadaljevanje igre. Včasih pa jih igra premami, da odtavajo na nenavadne lokacije, kot so bolnišnice, pokopališča ali celo sosednje hiše.

A. R., STA

 • dr Janez Sveti

  Naj vas ne bo strah novosti in prihodnosti. Lepa bo!
  DR Janez SVeti vesoljc

  • Nata

   Brez takihle novotarij !!

   • dr Janez Sveti

    Tako so govorili tudi tisti, ki niso verjeli, da se zemlja vrti okoli sonca.
    Dr Janez SVeti hologram

    • Aurelius

     Dr. Janez Sveti, tebi se pa že kar močno sveti, kaj sveti, že kar bliska v možganih!

     • dr Janez Sveti

      Vem. Zelo dobro delajo. Tudi ti svoje aktiviraj.
      Dr Janez Sveti genij

    • Nata

     Eh, veš kaj , ti hologram !1
     Uau , vidiš , to bi bilo nekaj zame !
     Pa prenos materije ……ker sem ena babi , ki je marsikaj dala skozi ……..bi bilo sijajno , da se prenesem kamorkoli .Še marsikaj bi rada videla .
     Pokemon Go bi se lahko skril , no !

     • dr Janez Sveti

      Sama ustvarjaš svojo realnost. Ja, saj si hologram-energija, ki jo drugi s svojimi senzorji dojemajo kakor materijo. Kakor slika pride na ekran, tako pride slika v možgane in oblike skozi druge čute. Tako si ustvarimo hologram naše realnosti. Samo rentgen poglej in boš videla drugi svet in ko bi imela takšne čute? Kaj pa infra žarki? Ultra? Kako bi videli in dojemali realnost,ko bi jih imeli?
      Ne sekiraj se. Vse je super. Samo prehajamo iz ene oblike v drugo, saj smo večni.
      Dr Janez Sveti vesoljc

     • Nata

      Saj se ne sekiram . In , ja ….. Bog ve kakšna je zaresna realnost ?
      Oslički , kakršni smo , bi verjetno tudi to realnost ” zafurali ” !

    • indijanka

     Hmmm..ja. Tebi se zdi, ta igrica predstavlja premik uma?

     • dr Janez Sveti

      Zakon vesolja, ne naredi nič neumnega. Vse ima svoje mesto. Mogoče te bo jutri na vhodu v trgovino pozdravil hologram prijazne trgovke? Potem se ti Pokemoni ne bodo zdeli tako neumna igra.
      Prepusti se in uživaj.
      Vse je v najlepšem redu.Poglej kako lepo ti je ko deliš lepe trenutke s tvojimi potomci!
      Dr Janez SVeti genij

 • althar

  Kontrolirajo nas lahko tako ali tako. Tu gre predvsem za nov dokaz brezmejne človeške neumnosti.

 • tarantela

  Slovenski gorski reševalci opozarjajo, naj hribolazci ne lovijo Pokemona po planinah, jih lahko zapelje v kakšen prepad. Tudi sicer zaradi lovljenja pajacka buljijo bolj v mobi, kot gledajo, kam stopijo in imajo mimogrede polomljene glide, pol pa adijo Poki za nekaj časa.

 • Jože Novak

  Pa to je idiotizem prve klase, da človek, ki se ima za neko višje razvito intelektualno bitje, lovi nekega virtualnega pajaca s pomočjo telefona. Boljš bi blo da nekje zunaj odojke žrejo, spijejo kak liter vina in kakšno rečejo s svojimi prijatli, tistimi resničnimi. Pa ne bo nič treba za psihiatre pa psihologe plačvat zarad raznoraznih anksioznosti in depresij.

 • koreninca

  Narobe svet.

 • tarantela

  Mene pa firbec matra, kako ta zadevica deluje. A bi kdo, ki se spozna na Pokija, malo razložil?

 • renee

  ja ,kaj vse se bodo izmislili ,da bi nas imeli čimbolj v oblasti!

 • Tanja Bor

  Mene pa zanima, koliko mediji dobijo za poročanje o tej bedariji. Dejstvo, da me vsi zasipavate s poročili o tem fenomenu, ne more biti naključje.

 • črnaovca

  Nastala bo družba bedastih zombijev v kar se spreminja naša mladina ki buli v telefon in računalnik pri tem pa ne loči teleta od prašiča

 • Gr8_1

  Kdaj bo kdo vdrl v sistem in kakšno žensko, otroka zvabil v kakšen zakoten kraj in khm khm…

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!