Pozabite na vedeževalce, Simon Gregorčič je napovedal tudi tujce, lačne naše zemlje

Foto: osebni arhiv Giannija Rijavca

Po povratku iz nadvse uspešne turneje po Argentini, kjer je imel Gianni Rijavec številne solistične koncerte s klavirjem za tamkaj živeče Slovence in argentinsko publiko, se mu je porodila ideja o pop-simfo koncertu.

V eter pa je te dni poslal njegovo prenovljeno balado Soča. Razlog, zakaj prav v tem času, je 110. obletnica smrti pesnika Simona Gregorčiča, za katerega Gianni pravi, da ga naravnost obožuje. Pesem lahko poslušate tukaj: GIANNI RIJAVEC: SOČA

Prva v novi preobleki
Prva pesem, ki doživlja novo preobleko in jo glasbenik daja v poslušanje, je prekrasna balada Soča. Pesem je nosilka 110. obletnice smrti velikana slovenske poezije Simona Gregorčiča, ki jo praznujemo letos. V sredinskem delu Giannijeve Soče je recitacija, ki je vzeta iz kultne Gregorčičeve pesmi Soči. Pesnik je bil takrat prerok časa, saj je z znamenitim verzom “in ti mi boš krvava tekla” napovedal 1. svetovno vojno in znamenito krvavo Soško fronto. Gianni je tokrat uporabil zadnjih pet vrstic znamenite pesmi, v katerih čisto na koncu Simon Gregorčič pomenljivo pravi: “Ter tujce, zemlje-lačne, vtopi na dno razpenjenih valov!” Gianni na to pravi: “Kakšna simbolika časa, ki ga trenutno živimo! Bo Simon Gregorčič tudi danes prerok časa? Zgodovina se ponavlja in upajmo, da se napovedi ne bodo uresničile.”

K sodelovanju za omenjeno jubilejno pesem Soča je Gianni Rijavec pritegnil tudi oktet Simon Gregorčič iz Kobarida. Že prvi koncert z novim glasbenim projektom Gianni Rijavec & godalni kvartet pa se bo zgodil 26. novembra v Kobaridu na zaključni prireditvi ob 110. obletnici praznovanja smrti velikega slovenskega pesnika Simona Gregorčiča.

Marjanca Scheicher

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!