Starejši občani v domu Taber dobili čudovito darilo za prvo obletnico

Foto: M. S.

V eni izmed najlepših slovenskih občin Cerkljah na Gorenjskem so danes slavnostno otvorili park Taber, prav tako pa so bogatejši še za zobno ambulanto.

Dom Taber za starejše občane je dobil svoje ime po hribu v Šmartnem, ki se dviga v neposredni bližini tega malega raja za vse, ki so starejši od 65 let ali zaradi kakšnih drugih razlogov bivajo tam. Dom lahko sprejme 152 stanovalcev, ki zaradi starosti ali drugih okoliščin ne morejo več bivati v domačem okolju ter potrebujejo zdravstveno nego. Za piko na i so v občini Cerklje na Gorenjskem poskrbeli, da popolnoma nov dom dopolnjuje vrhunska notranja oprema, ki omogoča prijetno bivanje. Seveda pa je vrhunska oprema le pika na i naravnemu in mirnemu okolju, kjer stanovalci preživljajo svoje brezskrbne dni. Celoten projekt Dom Taber je stal okoli 10 milijonov evrov, občina pa je pridobila 5,6 milijona evrov nepovratnih sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj.

V objemu gora in ravnic
Na isti dan, kot je bila lani otvoritev doma, pa so letos slavnostno odprli še prečudovit park, ki na eni strani nudi pogled na Julijske Alpe in na drugi strani na ljubljansko kotlino. Park stanovalcem nudi številne sprehajalne poti v naravi, poleg tega pa lahko tam izvajajo tudi aktivnosti na prostem, ki so ljudem vseh starosti še kako priporočljive za njihovo zdravje, predvsem za gibljivost. Park bo stanovalcem omogočil še več preživljanja v naravi, saj ima poleg mnogih gredic, klopi in lično postavljenih kipov na vrhu manjšega hribčka tudi kaščo s pergolo.

Vse le zaradi stanovalcev
Župan občine Cerklje na Gorenjskem Franc Čebulj je povedal: “Ravno mineva leto dni, odkar se je odprl dom starostnikov Taber v Šmartnem. V okviru samega odprtja doma ni bilo vse tako urejeno, kot je danes, predvsem zunaj, torej park. To smo dokončali v letošnjem letu in hkrati je tudi priložnost, da obletnico praznujemo skupaj z odprtjem tega lepega parka, ki je namenjen sprehodom stanovalcev in njihovih obiskovalcev. Lahko rečem, da je park dodatna ponudba, ki seveda nič ne stane, ampak sem prepričan, da jo bodo naši stanovalci s pridom uporabljali.”

Kašča s pergolo za posebne trenutke
V. d. direktorja doma Taber Zdravko Kastelic pa je prepričan, da se bo vsem stanovalcem sedaj kvaliteta bivanja v domu še dvignila: “Ta park daje našim stanovalcem dodaten prostor za njihovo preživljanje prostega časa, dodaten prostor, kjer bodo lahko svoje ustvarjalne sposobnosti, ki so jih bili vešči v svojem življenju, tudi v tem našem parku izpopolnjevali. Za tiste, ki pa želijo miru in počitka, bo pa prijeten prostor tudi za to. V parku se nahaja tudi prireditveni prostor s pergolo in kaščo in je namenjen vsem tem družabnim prireditvam, ki jih organiziramo za naše stanovalce, kot so razna praznovanja in slavja. Do sedaj takega prostora nismo imeli, zato smo ponosni in veseli, da nam je uspelo tudi to vključiti v ta park. S tem pa dajemo večjo kvaliteto bivanja našim stanovalcem.”

Zobozdravstvena ordinacija se seli v dom starejših Taber, sledi še splošna ambulanta
Kakovost življenja v domu pa se dviguje še z dodatnimi oskrbami, saj je novi park spremljala tudi otvoritev zobne ambulante, v kateri bodo pomoč lahko poiskali tako stanovalci kot tudi vsi ostali. “V interesu nam je, da bi priložnost do zobozdravstvenih storitev dobili stanovalci, ki so v samem domu, saj bo v istem domu poleg fizioterapije in ambulante sedaj še zobna ordinacija. Izdelali pa bomo tudi večjo splošno ambulanto, kjer bomo imeli zdravnika tako rekoč polni delovni čas, ki bo razliko od tistih dni, ko mora biti na razpolago za stanovalce, na razpolago za občane občine Cerklje,” je zaključil župan Čebulj.

M. S.