Resnica in miti o lovu na čarovnice

Lov na čarovnice je že sam po sebi zanimiva tema, o kateri kroži veliko mitov. Čarovnicam so ljudje v srednjem veku pripisovali krivdo za skoraj vse naravne pojave, od toče, neurij do bolezni. Vprašanje o preganjanju čarovnic pa ima danes še dodaten pomen, saj je ‘veliki pregon žensk’ dal sodobnim poganom in feministkam orožje za boj proti Cerkvi. Že vse od razsvetljenstva dalje so racionalisti prikazovali sežiganje čarovnic kot primer temnega srednjega veka, polnega neznanja in verskega fanatizma. A razlogi za lov so imeli tako verske kot družbene dejavnike. Medtem so tudi nekateri zgodovinarji trdili podobno in omadeževali vero ter slavili znanost in liberalne vlade, piše Bitno

Lov na čarovnice izrabljajo za svoje namene člani rastočega sodobnega poganskega preporoda, ki se hitro širi v ZDA. Trdijo, da so čarovnice, ki so bile sežgane v času velikega lova, njihovi mučeniški predhodniki. Trdijo, da je šlo za ‘poganski holokavst’ častilcev narave, ki so jih kristjani iztrebili. Medtem radikalne feministke, kot je Matilda Joslyn Gage, ki vidijo čarovnice kot naravnega sovražnika patriarhije, (namerno) povišujejo število žrtev pregona – Gage postavlja to število na kar 9 milijonov oseb, kar pomeni več žrtev kot pri holokavstu. Vmes se je nekako vpletla tudi novodobna ekološko usmerjena skupina, ki navaja, da je pregon čarovnic ljudem v srednjem veku odvzel možnosti alternativne medicine in od njih odtujil stare modrosti ter znanje o zemlji.

No, nedavne raziskave, narejene v različnih regijah Evrope, so razkrile več podrobnosti o čarovništvu in lovu nanje. Rekonstruirali so tudi družbene okoliščine, v katerih se je lov na čarovnice dogajal. Zgodovinarji so med drugim ugotovili, da lov na čarovnice ni le srednjeveški fenomen. Svoj vrhunec je namreč doživel v razsvetljenskem času Descartesa in Newtona. V nasprotju z mišljenjem sodobnih poganov nobena čarovnica ni bila pogubljena zaradi čaščenja poganskih božanstev.

Čarovniško sojenje v Nemčiji, 1670.

Tudi za oceno Matilde Gage o devetih milijonih pobitih žrtev strokovnjaki trdijo, da je kar 200-krat višja od trenutnega števila 30 do 50 tisoč ubitih v letih med 1400 in 1800. V nasprotju s splošnim prepričanjem nadalje lov na čarovnice ni bil omejen le na ženske, okoli 20 odstotkov pobitih je bilo moških.

Ne gre le za krščanski fenomen. Skorajda vse kulture in verstva tega sveta poznajo čarovnice. V folklori so poznali čarovnice kot zlobna bitja, ki letijo ponoči in povzročajo škodo, uporabljajo uroke, prekletstva in druge čarobne stvari. Edino, kar je krščanstvo temu dodalo, je bil hudič. Božji sovražniki naj bi se pridružili hudiču, z njim sklenili pakt in ga častili.

Lov na čarovnice nadalje ni bil omejen le na določen prostor in čas v Evropi. Širil se je iz središča v Italiji in končal na Poljskem, ko so leta 1788 končno prepovedali uporabo zakona proti čarovništvu. Lov na čarovnice je zajel skoraj vse prostore evropske celine. Panika zaradi grožnje s čarovništvom je prevzela mesta v današnji Nemčiji, kot je Brandenburg, pa tudi dele Škotske, Švice in Francije, Belgijo in Nizozemsko. Kar tri četrtine vseh sojenj pa je bilo na ozemlju Svetega rimskega cesarstva.

U. V.

 • Hun

  nova24tv v sluzbi resnice al v sluzbi Cerkve?

  • tarantela

   Še ne vejo…hi-hi…

 • RealRevolution

  Lov na vampirje je vrazeverje,ki ga v Bolgariji poznajo se sedaj.Tudi v srednjem in novem veku je bilo kar veliko vrazeverja,se dan danes je…
  Je pa slo tudi zares,ko so nekateri hoteli “carati” in so uporabljali satanske rituale,ki jih uporabljajo se danes ljudje vseh druzbenih slojev.
  Marsikaj je v teh casih dovoljeno oz se je legaliziralo,marsikaj kar je proti Krscanstvu.Ce pogledate malo na TV,
  vidite polno sleparskih “carovnic”.
  Taksne so takrat sle nemudoma na goreco grmado.Isto bi sli heretiki in LGTB “paradniki”.Bili so tudi moski,
  pogosteje so bili ti na visjih polozajih,
  ki so uporabljali carovniske,satansko klavrne rituale,ker so verjeli in se danes,da po njih dobijo moc.V resnici pa studirajo pokvarjeno in tako jim marsikaj uspe,ker so zmozni delovati pokvarjeno.Da ne omenimo klavrnih daritev,ulicni otroki so izginjali kot po tekocem traku,spolni odnosi z zivalmi,spolni odnos s sestro na skrivaj(ljudje na visjih polozajih,zaradi iste krvi, verjeli so,da bodo bolj carovnisko mocnejsi,vladarsko…),
  celo zrtvovanje svojih otrok…
  Vsemu temu in prevar na TV-ju,kjer je polno filmov o “dobrih” carovnikih niste pobegnil v 21 stoletju.Aleister Crowley,ki je zagnal nekaksne druzbene spremembe,v 60 so Beatli in ostali se pozneje nosili njega na cd ovitkih in podobno.Njegova izprijenost je bila nepredstavljiva.Bil je bri skrivni druzbi in je bil poslan,da “revolucionira” mlado druzbo v smislu “vse vam je dovoljeno,sami ste zvezda in ne rabite nikogar nad sabo”.In to se je kasneje tudi zgodilo.
  Uperjen je bil proti Bogu,delal je Satansko(sam se je imel za poslanca) in kasneje leta 1966 je bila ustanovljena prva legalizirana Satanska cerkev v Ameriki.Kennedy je to odobril nekaj let prej.Sicer crne mase so bile ze kar nekaj stoletij prej.
  Valvazor je pisal o eni,stal je oddaljen od nje, na crni masi Ludvika XIV oz Soncnega kralja.Kdo bi si mislil,da v javnosti “gentelmani”,ponoci pa izprijenci.Jah,saj vidite kako vladajo tak se ni kaj za cudit.

 • baubau

  nekateri še kar častijo Evropo in zahod kot središče vsega sveta in vse zgodovine

  • MižekFiga

   Vzpodbudno je. da vidiš nadaljevanje svetovne komunistične prakse v Sibiriji, kot najmanjšo škodo za ves civilizirani (demokratični) svet.

 • Antonius

  V Sloveniji lov na nedolžne čarovnice še danes izvajajo. Politika si izmisli krivoverje, krivosodje pa brez dokazov krivoverca obsodi. Zadnji primer je obsodba dr. Noviča, pred njim so pa brez stvarnih dokazov zaradi krivoverja zaprli Janšo, Krkoviča in Črnkoviča.
  Prefarbani kleptomanski komunistični kapitalisti so satan, ki si pričara opozicijsko žrtev, da jo brez dokazov potem s pomočjo krivosodja obsodijo.

 • MižekFiga

  Kuga in kasneje sifilis, sta bila največja morilca tistega časa!

 • Božo

  Janša in njegova sekta še danes lovi čarovnice oziroma komuniste. Haha bedniki.

  • dob

   zapori so polni kučanov.

  • tramal

   Kako jih naj lovi če pa je ostala samo ena čarovnica makarovička in en zamrznjen komunist kučan.Se ne splača.

 • A res?

  Witches encouraged by Lana Del Rey gather at
  midnight to hex the president outside Trump Tower…

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-4258740/Witches-gather-midnight-cast-spell-Donald-Trump.html

  Witches in New York City cast a spell on President Trump

  http://www.dailymail.co.uk/video/news/video-1419241/Witches-New-York-City-cast-spell-President-Trump.html

  ‘Yeah, I did it. Why not?’: Lana Del Ray admits using WITCHCRAFT to try and cast a spell on President Donald Trump

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-4725670/Lana-Del-Ray-admits-using-WITCHCRAFT-President-Trump.html

 • Ana Job

  Aha. To bi bilo nekaj za mojega preganjalca “Inkvizitorja” hahaha. Verjetno mu nisem pri srcu še iz prejšnjega življenja.

  Ana Job čarovnica ;-))

  • indijanka

   Ti si čarobno bitje :) Drži. Le, da oddajaš svetlobo. Torej si Bela Čarovnica. Obožujem čarobna bitja. Samoroge :)..

   • Ana Job

    Rada imam ljudi, celo levičarji se mi smilijo v vsej svoji neumni ozkogledosti.

    Beseda “čarovnica” je izum moškega. Moški so nas vedno oboževali, sovražili so nas pa samo tisti, za katere smo bile nedosegljive ali smo jim obrnile hrbet.

    Samorog prinaša veliko srečo v ljubezni in to je dober simbol za srečno ljubezen. Fajn bi bilo da bi ga nosila okrog vratu. Tudi meni je všeč.
    Je pa dober simbol tudi sonce ali
    tamber. To je star, slovenski nakit, izdelan po starodavnih vzorih. Tamber je simbol sonca, svetlobe, pozitivnosti, resnice, kozmične ureditve, simbol stvarstva.
    Naši karantanski predniki so tamber upodabljali na ščitih, hišnih portalih, vratih, posteljah, zibkah, skrinjah. Znamenje tako predstavlja zaščito pred vsem slabim, pred strelami in nesrečami. Drugo ime za tamber je truta mora, ker so z njim tudi odganjali moro ali smrt. Ta znak mi je dal pa moj ljubljeni beli čarovnik. In še srebrnega karantanskega panterja, ker sem po duši bojevnica za pravico. Lep pozdrav ;-)))

    • indijanka

     Samorog je simbol duhovnosti. “Čistosti in sanj”. Meni ljubo magično bitje pa me je prosilo, da o sebi ne razmišljam kot o čarovnici.

     • Ana Job

      Ti si indijanka in se lahko povežeš z naravo. Meni je “čarovnica” precej slabšalen izraz za žensko, ki zmore še kaj več, kot da kuha, vzgaja otroke in gospodinji. Sama veš da lahko uvidimo še druge sfere in najdemo odgovore na vprašanje še drugače kot iz knjig in interneta. Indijanci se povezujete med drugim tudi s predniki v sanjah. Obstajajo pa še drugi načini.

      Pomembno je, da imamo radi sočloveka in iščemo rešitve, pa ne tako kot Cmerar. Ljudje potrebujejo toplino in ne surovosti. To izginja iz naših življenj.

     • dob

      “Ljudje potrebujejo toplino in ne surovosti.”
      Podpišem!

     • Ana Job

      Hvala, Dob. :-)

     • slosin

      bod tih, ne se mešat, zdej majo besedo ženske…

     • dob

      Se strinjam. Prav imaš.

     • indijanka

      Prijateljica moja. Vse izhaja iz tebe. Svoje poslanstvo še iščeš. Nič ni narobe, če te za hip kdo ustavi. Ne prestraši se vedno! Nisi sama. Mogoče te ustavi zato, ker je poti več. Mogoče zato, da bi te spremljal delček poti. Kdo bi vedel? Pozabi na Čarovnice. Gozdna vila si..nežna in topla in samozavestna. S svojim poslanstvom.

     • Ana Job

      Prisrčno si to povedala, draga prijateljica. Zelo lepo. Ne prestrašim se, preprosto onemim nad okrutnostjo posameznikov in takrat vzamem meč in ščit. Ščit ste vi dragi moji prijatelji, meč pa je moj jezik hahaha. :-)))

     • indijanka

      :) popusti pri meču. Skozi gozd še sprehajaj iskreno in rahločutno. Svetloba je tista, ki ponuja toplino. Svetloba je mir.

     • Ana Job

      Danes grem v gozd. Po 19. uri. Da si naberem novih energij.

     • indijanka

      V njem razmišljaj kot Vila..plis :).

     • Ana Job

      Bom. ;-))) Gozd je moj drugi dom.

      Vsi lahko izbiramo med svetlobo in temo. Midve sva izbrale svetlobo in zato sva tukaj. Rada imam ljudi.
      Beseda “čarovnica” mi ni ljuba. Izbrali so jo moški. Nič ne pomeni.
      Samorog je zelo dober simbol.
      Je pa dober simbol tudi sonce. To je star, slovenski nakit, izdelan po starodavnih vzorih. Ta*mb*er je simbol sonca, svetlobe, pozitivnosti, resnice, kozmične ureditve, simbol stvarstva.
      Naši karantanski predniki so tamber upodabljali na ščitih, hišnih portalih, vratih, posteljah, zibkah, skrinjah. Znamenje tako predstavlja zaščito pred vsem slabim, pred strelami in nesrečami. Drugo ime za tamber je truta mora, ker so z njim tudi odganjali moro in vse hudo. Ta znak mi je dal pa moj ljubljeni “beli čarovnik”. In še srebrnega karantanskega panterja, ker sem po duši bojevnica za pravico.

     • Ana Job

      Samorog je tudi škotski heraldični simbol že od 12. stoletja. V keltski mitologiji samorog simbolizira nedolžnost, čistost, moč zdravljenja, radost in življenje, predstavlja pa tudi simbol moškosti in moči. Samoroga pa najdemo tudi na grbu Združenega kraljestva, kjer mu danes družbo dela angleška nacionalna žival, lev. Samorog na grbu je priklenjen, saj je po legendi prost samorog zelo nevarna žival.

     • sumljivislon

      ..samorog : / ˝Ne boj se žensk ..dokler se jim ne posuši lak na nohtih..?..Obe sta odlični sogovornici / pa še res je ! ;)

 • bednick

  Tole je rubrika sproščeno.

  Deklica pride iz parka in pove mami: mama, v parku je prišel k meni neki stric in rekel, naj mu popušim in mi bo dal čokoladico!
  Mama skoči pokonci: kaj, kako, kakšno čokoladico!!!???
  Deklica: evo, tole.
  Tolk o čarovnici in samorogu.

  • indijanka

   A to pa sprosti tebe? Zanimivo.

   • bednick

    Sem mal bolan, a ne?
    A če bi bil mal, bi blo še dobr?
    A ni tako hudo?
    A drug so še hujš?
    Težko verjamem.

    • indijanka

     A rad bi bil najhujši? Konflikt torej. Rad bi bil alfa in rad si tepen.

     • bednick

      Zakaj se ne skoncentriraš na vic?
      A si psihologinja?

     • indijanka

      Bi moja drugačnost zmanjšala tvojo porogljivost? Če je temu tako, so vprašanja smiselna. Če temu ni tako, so pa nesmiselna.

     • bednick

      Kako moreš nekomu rečt, da je čarobno bitje, če pa to bitje je in serje?
      In da oddaja belo svetlobo.
      To mi gre na bruhanje.
      Obožuješ čarobna bitja?
      Teh ni!
      To je samo futranje alter ega.
      A ponovim?
      Bemti…..

     • indijanka

      Hmm…ja. Povem tisto, kar občutim. Ne smem?

     • bednick

      Z besedami se ne da povedat kar občutiš.
      Nemogoče. To še men ne rata.
      Več uporabljaj mozeg, samo se bojim, da te bo to preveč izčrpalo.

     • indijanka

      Včasih se strinjam s teboj. Ti res nimaš težav z opisom občutij, ker razen sebe ne občutiš ničesar drugega. Mozga ne uporabljam. Nekako skrbim za ravnovešje duha, srca in razuma. Poskusi..lažje ti bo..pregnalo bo tvoje mazo..vedenje.

     • bednick

      O.K.
      Zadnjič sem gledal Jacka Nicholsona (Bes pod kontrolo).
      Sem te malo preizkušal.
      Saj je vendar rubrika sproščeno.
      Dobro si prestala test.
      Film ti pa priporočam, ni težek.
      :))))

     • indijanka

      Vau..bi mi priporočil še kakšnega v črno beli tehniki? Mogoče bi poskusil z ogledom filma Koliba. Dlje boš lahko razmišljal o njem.

     • bednick
     • indijanka

      Načakal se boš. Hvaležna sem za jutranji smeh.

     • tohuvabohu

      A ti rad razlagaš svoje vice?

 • A res?

  Srpske Misterije – Vlaška magija

  https://www.youtube.com/watch?v=v0BoV3d-lL0

  Tistole žaljivo pedofilsko šovinistično “šalo” od bednika imate pa pravico oziroma dolžnost izbrisat.

  • bednick

   “Pedofilska sovinistična šala” je copy paste in se valja na internetu že ohoho cajta.

   Če kaj sovražim, so to moralisti.
   grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

 • tramal

  Kako jim je pa ta čarovnica makarovička ušla bi pa res rad vedu..

 • Tom Slayer

  Ja saj to so samo zblojene pravljice iz Murgelj pa tudi pedofilija s strani župnikov ne obstaja kot je tudi holokavst izmišljotina, dejte no le kdo vam bo verjel, mogoče edino Janševi verniki in njihovi potomci. Nč grem špilat Witcherja naprej.

 • FUCK COMMUNISM

  Kazen za komunajzarstvo mora bit smrt! Komunajzarstvo se preveri tako, da se obtozeno/obtozenega komunajzarije vrze v vodo: ce potone – ni komunajzar, ce splava na povrsje – je komunajzar in je posledicno usmrcen/a! Simpl k pasulj!

  • Tom Slayer

   Pol pa kar pri svojemu šefu kosovarju začnite.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!