Sir je koristen – le ne jejte ga brez dodatkov!

slikovni vir: http://www.istockphoto.com/photo/various-types-of-cheese-gm629804864-112203381

Sir navkljub svojim nasičenim maščobam ne povzroča srčnih obolenj. Škodljive ali neškodljive (odvisno od hrane) kemične reakcije se zgodijo, ko se sir poveže z ostalo hrano oziroma le v kombinaciji z nekaterimi proizvodi.

Tisti, ki pojedo ogromne količine sira, so tako očitno zaman na slabem glasu; raziskave namreč kažejo, da sir ne vpliva na povečanje možnosti za srčne bolezni, diabetes in obolevnosti zaradi raka. Raziskave je sprožil “francoski paradoks”; Francozi namreč pojedo obilne porcije sira, rakova obolenja pa tam niso tako pogosta kot drugod po Evropi.

Kemična razgradnja hrane
Razlog se skriva v kemični razgradnji hrane: pri nekaterih proizvodih se tako zgodijo kemične reakcije, ki za telo niso škodljive, še več: nemalokrat so celo koristne – ne glede na vrsto hrane, ki jo posameznik zaužije. Ali je hrana zdrava in koristna ni možno oceniti zgolj glede na odstotek maščobe, ogljikovih hidratov ali beljakovin, ki jih vsebuje. Sir ima tako manjši vpliv na raven holesterola kot bi morda pričakovali.

Sir, maslo, smetana – v koš z njimi!
Hrana, ki naj bi se je izogibali, saj povzroča debelost, se je namesto tega izkazala za koristno; jogurt in sir naj bi pozitivno vplivala na zdravje kosti, ostali omenjeni prozvodi pa naj bi zniževali možnost za srčne bolezni in diabetes. Profesorica Arne Astrup pravi, da je sir odličen primer hrane, ki je ne moremo ocenjevati zgolj po vsebnosti hranilnih snovi.

Kaj je zdrava hrana?
Doktorica Tanja Kongerslev pravi: “Učinek zdrave hrane je verjetno seštevek in kombinacija med hranilnimi snovmi, ki jih proizvod vsebuje, in med pripravo ter termično obdelavo hrane.”
Z drugimi besedami: hrana, ki se morda na prvi pogled zdi nezdrava, se lahko izkaže za zelo koristno.

Si boste končno privoščili veliko ploščo s siri?

S. E.

 • soc

  Pa komu razen zdolgočasenim damam se da ukvarjati s tem… Je ni hrane, ki ne bi v določenem obdobju v zadnjih treh desetletjih vojn med posameznimi prehrambenimi branžami veljala za smrtno nevarno, od goveje juhe do špinače, od mleka do brancina. Strašni doktorji znanosti, ki pišejo knjige za lepe denarce sponzorjev in hvalijo eno, obračunajo z drugim. Knjige, ki takoj postanejo bestsellerji…

  Pomilujem ljudi, ki porabijo celo življenje, da jedo, kar je trenutno zapovedano, namesto da bi uživali v tem, kar jim je všeč. Ni kaj prida moških med njimi.

 • tohuvabohu

  “Učinek zdrave hrane je verjetno seštevek in kombinacija med hranilnimi snovmi, ki jih proizvod vsebuje, in med pripravo ter termično obdelavo hrane.”
  To je neumnost. Posamezen proizvod ima lahko eno prevladujočo vrsto hranilnih snovi, uravnoteženost pa lahko dosežemo s kombiniranjem proizvodov oziroma živil.

 • dež

  Upam, da sta sir in suha klobasa ena od tistih kombinacij, ki je neškodljiva. V nasprotnem bo potrebno sir začeti kombinirati s pršutom ali kraško panceto. Suho klobaso pa uživati brez sira.

 • karpelec

  Jej tisto kar ti paše, le v zmernih količinah in če nisi na dieti. S hrano v telesu se pa marsikaj dogaja in ni ga stroja ali aparata, ki bi ga kompletno posnel.

 • egret

  In kaj so tisti dodatki, ki naj bi jih jedli zraven sira, da bi bilo to za nas koristno?

 • Adolf Hitler

  od sira guza svira!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!