Judoistka Velenškova poskrbela za ponovno olimpijsko veselje, sredi noči navdušili tudi rokometaši

Foto: STA

Slovenska judoistka Anamari Klementina Velenšek je poskrbela za ponovno vihranje slovenske zastave. Na poletnih olimpijskih igrah v Rio de Janeiru je osvojila bronasto kolajno v judu v posamični konkurenci do 78 kilogramov. To je že druga olimpijska kolajna na igrah v Riu za slovenski judo po zlatu Tine Trstenjak in tretja slovenska, če zraven prištejemo še srebro kajakaša Petra Kauzerja.

V prvem krogu je bila Velenškova, ki je na turnirju nastopila s poškodovanim kolenom, prosta, nato pa je v drugem krogu obvladala Ukrajinko Viktorijo Turks. V četrtfinalu je ukleščila srebrno z olimpijskih iger v Pekingu 2008 Kubanko Castillo ter si zagotovila polfinalni obračun. V njem je bila boljša kasnejša zmagovalka olimpijskega turnirja Američanka Kayla Harisson.

Vztrajala je vse do konca
Za Velenškovo s tem ni bilo konec nastopov, zagotovila si je boj za bronasto odličje. Svetovna podprvakinja Velenškova se ni predala, zadnji nastop na igrah je opravila odlično, Nemko Luise Mahlzahn je popolnoma onesposobila, saj je ta za trenutek izgubila zavest.

Fabjan očitno trener samo najboljšim
V finalu je zmagala Američanka Kayla Harrison, ki je ubranila naslov iz Londona. Slovenski judoisti se na četrtih igrah zaporedoma veselijo kolajne, tokrat prvič kar dveh, za obe sta poskrbeli varovanki slovenskega guruja juda, trenerja Marjana Fabjana.

Odlično svojo olimpijsko pot nadaljuje tudi Vasilij Žbogar
Vetrovno vreme in valovito morje sta Vasiliju Žbogarju povzročala veliko preglavic, a je slovenski jadralec v razredu finn kljub 15. in 9. mestu v včerajšnjih plovih zadržal skupno drugo mesto.

V petek je za jadralce razreda finn prost dan, potem pa jih pred torkovo regato za medalja čakajo še štirje plovi v soboto in nedeljo.

V boju za medaljo ostajata tudi Mrakova in Macarolova

Dvoršakova po odličnem začetku nazadovala
Strelka Živa Dvoršak je nastopila v disciplini malokalibrska puška, trojni položaj 50 metrov. Po prvem delu tekmovanja (kleče) je zadela 196 krogov, kar jo je uvrstilo na odlično četrto mesto. Nato je sledil padec, saj je leže zbrala 191 krogov, stoje pa le še 185. Skupno seštevek 572 krogov pomeni 30. mesto med 37 strelkami. Do finala osmerice jo je ločilo deset krogov.

Odrova priplavala najboljšo slovensko uvrstitev v bazenu v Riu
Tjaša Oder je v plavanju na 800 metrov prosto osvojila 13. Mesto. S časom 8:33,14 je bila v svoji skupini sicer zadnja, do finala pa jo je ločilo kar sedem sekund. Maja je v finalu evropskega prvenstva, kjer je osvojila bronasto kolajno, plavala državni rekord 8:25,68. Najhitrejša je bila tokrat Američanka Katie Ledecky z 8:12,86, kar pa je dovolj za nov olimpijski rekord.

Čestitke si zasluži tudi rokometna reprezentanca, ki je popolnoma nadigrala Švede
.

B.P.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!