Kaj se dogaja z nogometaši in njihovimi zobmi

Foto: epa

Profesionalni nogometaši imajo zaskrbljujoče slabe zobe, kar bi lahko vplivalo na njihovo uspešnost na igrišču, v publikaciji British Journal of Sports Medicine opozarjajo britanski zobozdravniki. Raziskava, ki so jo opravili med igralci osmih klubov v Angliji in Walesu, je pokazala, da imajo skoraj 4 od 10 nogometašev luknje v zobeh.

Kot so opozorili strokovnjaki, imajo športniki tudi sicer pogosto slabše zobe od splošne populacije. Eden izmed razlogov za to bi lahko bilo redno uživanje sladkarij. V raziskavi, ki so se je lotili zobozdravniki z londonskega univerzitetnega kolidža, so preučili zobe 187 nogometašev. Pri tem so ugotovili, da jih je imelo 53 odstotkov erozijo zob, 45 odstotkom je stanje zob povzročalo težave, 7 odstotkov pa jih je povedalo, da to vpliva tudi na njihov trening in igranje. Okoli 40 odstotkov igralcev je imelo gnile zobe, medtem ko se s tovrstno težavo sooča 30 odstotkov ljudi primerljive starosti v splošni populaciji.

Klubi že začeli z izobraževanjem
Strokovnjaki sumijo, da je glavni krivec za zobno gnilobo in erozijo pogosto uživanje sladke ali kisle hrane med treningom, poleg tega lahko takrat v ustno votlino pride veliko zraka, kar pomeni manjšo zaščito zob s slino.

Po mnenju Needlemana so ugotovitve raziskave sicer zaskrbljujoče, a so ob tem klubi začeli izobraževati svoje igralce in sedaj večjo pozornost posvečajo zdravju njihovih zob.

B. O., STA

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!