Ste brez ideje za božično večerjo? Morda vam lahko pomagamo

Datum:

Od predjedi do sladice – kuharice in tudi kuharji želijo svojo božično pojedino popolno. Za vas smo pripravili božični meni, zaradi katerega vam za štedilnikom ne bo potrebno preživeti celega dne; za nabavo pa ne boste porabili celega premoženja. In kar je najpomembnejše – sestavine boste našli prav v vseh večjih trgovskih centrih po Sloveniji.

Če vas danes lovi čas, ob tem pa imate še tisoč opravil, vam ponujamo mesni in vegeterijanski predlog za božično večerjo, prav tako pa nismo pozabili na vegane. Vesel božič in dober tek!

HLADNA PREDJED
Za predjed vam priporočamo nekaj lahkega, hladnega in hitro pripravljenega. Osnovna hladne predjedi je  v vseh različicah enaka: na krožnik položite posteljico iz rukole, motovilca ali berivke ter nekaj polovic češnjevih paradižnikov. Dodajte eno kepico doma narejenega hrenovega namaza in nekaj orehovih polovic. Nato lahko krožnik obložite poljubno: nekaj rezin hladne svinjske pečenke, svež kraški ali račji pršut, dodate lahko tudi kakšne druge mesne rezine. Zraven postrezite rezine popečenega kruha, na katere ste namazali košček masla, dodali malo zelišč in za 5 minut postavili v ogreto pečico na 250 stopinj.

Hrenov namaz: Vzemite nekaj žlic pasirane skute in dodajte toliko kisle smetane, da bo namaz lepo mazljiv. Dodate lahko svež nariban hren (poskusite ga naribati na čim manjše delce), če pa se vam mudi, vzemite kar kupljenega, vnaprej pripravljenega v steklenički. Dodajte malo česna v prahu ali zrnu, pol čajne žličke gorčice, poper in malo bazilike.

Foto: A. D.
Foto: A. D.

Za vegetarijance lahko popečete trakove sira na žaru in jih oblečete v tanke rezine bučk, popečene na olivnem olju, za vegansko različico pa namesto sira uporabite trakove tofuja. Če vzamete dimljenega, bo okus še toliko boljši. Pri veganski verziji hrenovega namaza uporabite sojino kislo smetano.

GLAVNA JED
Za pripravo glavne jedi vam najprej ponujamo mesno štruco malo drugače. Osnovno maso iz mletega mesa lahko pripravite po vašem najljubšem receptu.

Za štiri osebe boste potrebovali: 0,5 kg mešanega mletega mesa, slanino, tri jajca, veliko belo žemljo, manjšo čebulo, krušne drobtine in deciliter mleka.

V posodo natrgajte belo žemljo ali kos kruha – še bolje je, če je star en dan. Čez nalijte vodo in dodajte deciliter mleka ter pustite, da se kruh napoji. V drugo skledo medtem stresite meso, vaše najljubše začimbe (sol, poper, mleto kumino, česen, rdečo papriko) in dodajte eno jajce. V teflonski ponvi prepražite na drobno sesekljano čebulo in jo dodajte mesu, da obogati okus. Kruh dobro ožemite in dodajte obe zmesi, z rokami dobro premešajte, nato pa dodajajte drobtine, dokler ne dobite malo kompaktnejše mase, kot bi delali čevapčiče. Vaša osnovna masa za štruco je pripravljena, na aluminijasti foliji jo razgrnite in razporedite v pravokotno obliko, debelo približno 1 centimeter. Na spodnji rob štruce po dolžini položite dve jajci, ki ste ju predhodno skuhali do trdega, in popečeno, na koščke narezano slanino, ki ste jo pred tem položili na kuhinjsko brisačko, da popije odvečno maščobo. Tako pripravljeno štruco zavijte, poravnajte robove in na rahlo potresite z drobtinami, da bo ostala čvrsta. Pecite na 200 stopinj okoli 45 minut, odvisno od količine mase. Med pečenjem lahko štruco tudi obrnete, da bo lepo zapečena z vseh strani.

Foto: iStock
Foto: iStock

Zraven ponudite pečene gomoljke – na trakce narežite navadni in sladki krompir, korenček, rdečo peso, koromač in druge ter jih dodajte kar v pekač ob štruci.

Za vegetarijansko različico lahko namesto mesne štruce ponudite nadevane bučke, za spremembo morda nadevajte muškatno bučo. Pripravite maso iz pečenih šampinjonov, čebule, rdeče in zelene paprike, korenčka ter ajde. Vso zelenjavo narežite na manjše koščke in jo popecite na olivnem olju ali še bolje na kokosovem olju ali masti. Ajdo skuhajte posebej, nato pa vse sestavine zmešajte. Začinite po svojem okusu in dodajte žlico kisle smetane ter na koščke narezano mocarelo. Izdolbite bučko in jo popecite po 3 minute na vsaki strani, nadevajte in postavite v ogrevano pečico za dobrih 20 minut.

Foto: iStock
Foto: iStock

Za preliv uporabite izdolbeno maso bučke. Na drobno jo nasekljajte, jo popecite na maslu in zalijte s sladko smetano. Dodajte ščepec soli in muškatnega oreščka.

SLADICA
Če na vaši mizi že dišijo domači keksi in potica, potem boste te recepte lahko preskočili. Morda pa vam zadišijo ob kakšni drugi priložnosti za sladko pogostitev vaših gostov. Za sladico vam ponujamo tri kratke, enostavne in hitre videe, da svojo božično večerjo lepo zaključite – na sladki način.

A. D.

Sorodno

Zadnji prispevki

Na veliki petek se spominjamo Kristusovega trpljenja in križanja

Danes obeležujemo veliki petek, dan ko se spominjamo Jezusovega...

Danes veliko soočenje Tine Gaber in Pavla Ruparja na sodišču

"Dokazovali bomo resničnost trditev, da je imel Rupar utemeljen...

Mladi za Celje: Osnovnošolci predstavili 65 raziskovalnih nalog

Na Osnovni šoli Hudinja je bila minuli četrtek javna...