Tako se boste na naraven način znebili nadležnih komarjev

Foto: iStock

Če vas v poletnih mesecih napadajo krvoželjni insekti, dom polepšajte z grmičkom bazilike. Sveža bazilika bo vašim kuharskim mojstrovinam dodala vrednost, vas pa ščitila pred nadležnimi napadalci.

Bazilika, katere ime izhaja iz grške besede basileús, ki pomeni kralj, je nesporno ena izmed najbolj priljubljenih začimb in prava kraljica med aromami. Priljubljeno začimbo, ki je k nam prišla iz Indije, je moč najti že v 3500 let starih egipčanskih grobnicah. Že rimski cesar Gaj Julij Cezar je cenil njeno vsestranskost in jo občudoval tudi kot okrasno rastlino. K nam v srednjo Evropo pa so jo v 12. stoletju prinesli menihi.

Foto: iStock

Moč bazilike
Bazilika, ki so jo uporablja tako v domači medicini, kjer lajša žolčne in prebavne težave ter deluje protistresno, velja tudi kot zdravilo zoper astmo in pljučna obolenja, uporablja pa se jo tudi v kozmetiki, saj nežno neguje ter čisti kožo. Zelena rastlina je tudi odličen pripomoček za odganjanje komarjev, ki njenega vonja ne prenašajo. Ob naslednjem vrtnarskem podvigu se tako le spomnite kraljeve začimbe in jo posadite v lončke blizu vrat in na okenske police, kjer bodo ti ljubki grmički obvarovali vaš dom pred nadležnimi krvosesi.

Z. V.

 • Demonkrat
 • PikaPolonica

  Naši komarji so mi všeč, ker jih slišiš enkrat te piknejo in to je to. Tigrasti so mi pa grozni…jih ne slišiš, nardi 10 pikov naenkrat..res ti spijejo ene krvi tko kot SMC.

 • tečnež

  Naši komarji mi niso všeč,piknejo te enkrat,srbi te pa 10 dni…..

 • kokobily

  Pobrkala lončiče – bi povedal Balaševič…
  Pri rimljanih ena od najbolj priljubljenih začimbic, k nam jo pa prineselo menihi skoraj 1000 let pozneja…
  Živimo na Finskem ?, Tukaj ni bilo Rimljanov?? Aha, trto so si (nam) prinesli, bazilike pa ne ..
  Beboli, ne dajte otročajem, da tolčelo po tipkovnici – če ob tako mili temi niste verodostojno, kdo naj vam verjame ob kakšni bolj resni..

 • Diverzant

  Pomaga 110% surov cesen,ki ga zauzijete.preizkuseno v najtezjih pogojih in visoki vlaznosti.res pa je ,da po tednu dni smrdite kot sam cesen.

  • valentin

   Verjetno ti v urbanem naselju tudi ne dovolijo spati, če zraven spiješ še 1/2 litra rdečega vina si kot impregniran sod, da o spanju z ženo v postelji niti ne omenjam.

   • Diverzant

    Tocno.

 • valentin

  Ko je potreba komarjev po krvi prvelika ne pomaga ničesar naravnega razen strupa,
  ki pa je istočasno strup tudi za nas. ( Bayer, Johnson, etc.)

  p.s. baziliko težko ohraniš na prostem, ker ti jo popapajo polži, kobilice in druga golazen.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!