Titovo aristokratsko stanovanje v New Yorku naprodaj za 15 milijonov dolarjev

Foto: epa

Države z območja nekdanje Jugoslavije si bodo razdelile denar v okviru nasledstva s prodajo nepremičnin na različnih območjih. Njihova skupna vrednost je nekaj manj kot 77 milijonov dolarjev.

Nekatere nepremičnine so na tržišču že več let, med drugim stanovanje na Park aveniji v New Yorku, ki ga je kupil Josip Broz Tito, zaradi česar so ga poimenovali Titovo stanovanje. Za 216 kvadratnih metrov veliko stanovanje v dveh etažah s 14 prostori se je zanimal igralec Jack Nicholson.

Prazno stanovanje je v slabem stanju, v njem je nazadnje živel hrvaški veleposlanik v Združenih narodih Darko Šilović. Leta 1992 je dal odpoved, vendar ni hotel iz stanovanja, da se ne bi vanj naselil kdo iz Srbije. Nepremičninska agencija to stanovanje ocenjuje na 15 do 20 milijonov dolarjev.  Obnovljeno stanovanje bi lahko po nekaterih ocenah doseglo dvakrat višjo ceno. Prazni so tudi prostori veleposlaništva v Bonnu, ki merijo 1750 kvadratnih metrov. To je sicer le eno od diplomatskih predstavništev, od kar so se diplomati preselili v Berlin. Predstavništva OZN nekdanje Jugoslavije v New Yorku, Berlinu in Tokiu uporablja Srbija, vendar jih morajo izprazniti.

Gre za objekte, ki so preveliki, da bi jih lahko razdelili  državam naslednicam in jih bodo prodali, denar pa bodo razdelili državam z območja nekdanje Jugoslavije. Dogovor med državami se ni končan zaradi blokade Srbije, ki zaprosila, da ji povrnejo naložbe v prostore, ki jih še vedno uporabljajo. Proces dogovarjanja bo pa treba končati, saj je hrvaška vlada na zadnji seji sprejela odločitev, da bo ministrstvo za zunanje zadeve izpeljalo prodajo diplomatskega in konzularnega premoženja.

Stavbe so na atraktivnih lokacijah, vendar do pred kratkim ni bilo znano, kakšna je dejansko njihova cena. Tržna vrednost petih nepremičnin je 42.700 tisoč dolarjev. Skupni odbor za nasledstvo diplomatskega in konzularnega premoženja nekdanje Jugoslavije je cene potrdil, so povedali na hrvaškem zunanjem ministrstvu. Pogodbo o skupni prodaji nepremičnin bo pripravil posrednik, ki jih bo prodajal v paketu. Pričakujejo, da jih bodo prodali po višji ceni od ocenjene vrednosti, piše Večernji list.

Najmanj 18 milijonov dolarjev bo Hrvaška dobila od prodaje veleposlaništva in stanovanj v New Yorku, Tokiu, Bonnu in Bernu. Te prostore je uporabljala diplomacija bivše Jugoslavije, sedaj pa jih večinoma uporablja Srbija. Po neodvisni oceni tržne vrednosti za vseh pet objektov znaša nekaj manj kot 77 milijonov dolarjev, kar bi Hrvaški po delitvenem ključu prineslo 23,5 odstotkov. Stanovanje na Park Aveniji je ocenjeno na 15 milijonov dolarjev, 40 milijonov pa stalno predstavništvo OZN v New Yorku.

B. J.

 • Nata

  Maloršiga……….ta pa je bil ” tovariš ” ja !! Hohštapler hudirjev !
  Delavstvo je garalo , oni zgoraj pa so imeli posebne ” samopostrežne ” trgovine ??

  • Franc Šink

   Mantra socialistov je:V vsakem primeru živi na tuj račun.

   • Nata

    V tem so resnični mojstri. Kalili so se 70 let !!

 • Olga

  Ubogi Tito, a ne KOMUNISTI? Živel je res “skromno”! To si je zaslužil s trdim delom šlosarja!? Njegovi tovariši so pa živeli v “skromnih” vilah narodnih “sovražnikov”! Za vsak slučaj so na sodiščih “založili” oporoke, če je slučajno kdo od pravih lastnikov preživel genocid! Novih “krivic” pa levaki ne bi delali, da ne bi bilo treba morilcem vrniti pokradejo!

 • montyamp

  TITO BANDITO !

  • Olga

   Ali po hrvaškem političnem zaporniku Kovačiču, ki je bil zaradi naslednje izjave zaprt:

   “JOZO MAFIJOZO”!

  • Steiermark

   tito ni bil samo bandito, bil je “vodja banditov” in sam, morilsko roparski pedofilski nagravžnež….. Moral je pa s svojo jovanko zelo garati, da si je lahko privoščil tako razkošna “stanovanja” in vile….. Le kako je to uspel, tak poštenjak in garač, kot je bil (seveda pri klanju in ropanju….)

 • Botoks

  Tako si predstavlja Kordiš socializem zato je zanj pripravljen umret.no ne čisto,saj je moralo zaenkrat zadostovat stanovanje v Ljubljani.a vendar,za nemaniča brez en ure dela kr uspešen vstop v socializem…

 • Franc Šink

  Stanovanje je mogoče zanemarjeno lokacija pa ni.

 • Adolf Hitler
 • Peter

  Ma ni ga nit pr titeju…
  Majo pruslavo, garant, enobe, no.
  Dejte mu rečt, k pride, d sm ga isku, tuneka, no, puvsod, pa je spizdo, heroj…

  • FORT WORTH

   V Ameriki sovjetske zastave izobesa pa lutke na drevesa obesa. Zahteva svobodo govora in izrazanja. Nalil se je smarnice. Tuli in cvili kt marija.

 • Adolf Hitler

  tito ima debelo židovsko rito!

 • dr Janez Sveti

  Torej le ni bilo stanovanje v Titovi lasti,če ga prodajajo nasledniki države Jugoslavije.in ne dediči Jožeta Brozovega.
  DR janez Sveti nepremičninski veleposestnik

 • Hun

  Tito je gradil mocno Yugo ….Trumpove poteze so slicne…

  • Anton

   Tako močno je gradil tito, da je hvala Bogu razpadla.

 • FRANC3

  Tito je kupil stanovanj. Zavajanje.
  Stanovanje so kupili Jugo aparatčiki za naš denar.
  V ZDA so bili veleposlaniki VEDNO Srbi ali Črnogorci. Za njih so bila rezervirana še mesta London, Pariz in Moskva. Ostalo pa so si lahko ”prislužili” aparatčiki in evnuhi partije iz drugih republik!

 • piko8

  NAJHUJŠI MORILEC IN BANDIT VSEH ČASOV !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • antimur

  Ne razumem podpornikov levaške revolucije, če je dokazano, da so vsi njihovi diktatorji živeli v večjem izobilju kot kralji, z Brozom na čelu. Pa tudi vse države, kjer je prisotna ta zločinska ideologija, so v pizdi, zato mi gredo smrkave barabe kot je Kordiš, vedno bolj na qurac.

 • if

  Mit: Druze Tito, ljubičice Bijela
  Realnost: Baraba, veleizdajalec demokracije, masovni morilec, uničevalec izvirnosti!

 • Anton

  pač kot se za kaviar komunajro spodobi,iskanje zunanjih sovražnikov, da se preusmeri pozornost na njih, na njihovo nesposobost, skorumpiranost.Takoj ko pričneš v dialogu s komunajrom z nečim kar njemu ni povšeči, začne s spreobračanjem oz preusmerjenjem dialoga na drugo temo oz z lansiranjem podatkov, kis o irelavantni oz nedovoljšni za pravšnjo oceno problematike.

  aja sej res narodni interes, haha jok brate odpade, sem vas že zdavnaj spregledal komunajre

  sarkazem press

 • garfi

  kot šlosar je imel veliko plačo
  in dodal je še letni regres pa je kupil karkoli

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!