TO PA JE SREČA: Britanec kupil iraški tank za 35 tisoč evrov in v njem našel 5 zlatih palic, vrednih več kot dva milijona evrov!

Foto: youtube

Vojaški navdušenec iz Velike Britanije je imel neverjetno srečo. Na eBayju je kupil tank iz Iraka za približno 35 tisoč evrov, v njegovem rezervoarju pa se je skrivalo pet zlatih palic, vrednih kar 2,4 milijona evrov!

Sprva sta vojaška navdušenca Nick Mead in njegov mehanik Todd Chamberlain predvidevala, da se v rezervoarju tanka (mimogrede: napolni se ga z dizelskim gorivom) skrivajo kakšne zarjavele puške, vendar pa sta namesto tega iz njega potegnila plemenito kovino. Dogodek sta tudi posnela, na posnetku pa je jasno razvidno, kako Chamberlain reče, da je posoda za gorivo zagotovo “polna pušk”. Nekaj sekund kasneje je že prepričan, da ni zagrabil puške, v ozadju pa se sliši glas razočaranja. Vendar pa si lahko predstavljate trenutek, ko na plano potegne bleščečo stvar in sam sebe vpraša: “A je to res to, kar mislim, da je?” In takoj naslednje vprašanje: “Koliko je težka?” Ko Chamberlain potegne ven še zadnjo, peto, zlato palico, sta najditelja prepričana, da je pred njima med 5 in 6 kilogramov zlata.

Vojaška navdušenca predvidevata, da so palice ukradli iraški vojaki v času invazije na Kuvajt leta 1990. 

Najdbo prijavila policiji
Očitno pa sta najditelja med bolj poštenimi, saj sta nato, ko sta se opomogla od šoka po tej fantastični najdbi v tanku kitajske izdelave T54, poklicala policijo in prijavila najdbo plemenite kovine. “Ne vem, ali so te palice vredne na milijone ali na sto tisoče evrov. Ampak nekaj je zagotovo – ne želim, da ležijo okoli moje delavnice.” Mead je sicer nato takoj optimistično dodal, da upa, da bo lahko potem, ko bo zlato registrirano kot najdeno, to tudi obdržal. Vendar pa mu glas izza kamere pravi: “Absolutno nemogoče.” Posnetek pa se konča, kako najditelja tehtata svoj plen, da bi ugotovila, koliko je vreden.

Foto: youtube

Tank je bil pred tem že enkrat obnovljen, in sicer se mu je posvetil prejšnji lastnik, 23-letni Joe Hewes, ki je zamenjal motor, vendar pa ni odkril dragocenega zaklada, ki ga je tank skrival v sebi.

Že ve, kako bo porabil denar
Mead ima sicer doma zbirko 150 vojaških vozil, med njimi tudi vojaški tovornjak in več tankov. Vendar pa je prvič naletel na odkritje, vredno 2,4 milijona evrov. Mead je priznal, da so se nato vsi njegovi domači šalili in odločali, za kaj bodo porabili denar. “Moja sestra si želi Land Roverja, jaz pa Rolls Royce Phantoma.”

Cene tankov se gibljejo med 11 in 70 tisoč evri
Tank je nato v ogled vzela še inšpekcija, ki je odkrila, da je kitajska kopija ruskega T-54, izdelanega v skladu z oznako 69. Zgrajen je bil v začetku leta 1980, na števcu pa ima zaznanih okrog 2.500 kilometrov. “Videl sem, da se prodaja ta tank, in sem dobil idejo, da bi naredil projekt ‘Iz Rusije z ljubeznijo’, torej da bi ljudje prihajali sem in vozili moje tri ruske tanke,” je dejal Mead ter dodal, da redno spremlja ponudbo vojaških vozil na eBayju, saj tam preveri, če je kaj novega s tega področja, vsake tri dni. “Sam pogosto prodajam tanke na eBayju, pa tudi kupujem,” je priznal ter še razkril, da se cene tankov gibljejo med 11 tisoč in 70 tisoč evri, zato je prepričan, da je s tem, ko je kupil tank za 35 tisoč evrov, izpeljal dober posel, piše Daily Mail.

Kličejo ga prevaranti in trdijo, da so zlate palice njihove
Žal pa bo moral Mead na zlate palice še nekaj časa počakati – če jih bo sploh kdaj dobil nazaj. Dva policista iz policijske postaje v Northamptonshireju sta mu palice odvzela, češ da gre za preiskavo, in mu izročila potrdilo, da jih zdaj hranijo v trezorju v Londonu. Poleg tega si njegov ‘zaklad’ želijo prilastiti tudi drugi. “Dobil sem kar nekaj čudnih telefonskih klicev, recimo klicala me je neka oseba, ki se je predstavila kot polkovnik v britanski vojski, in trdi, da so zlate palice njegove.”

Marjanca Scheicher

 • Morala

  Poštenost je pomembna! Marsikdo bi palice pretopil.

 • Franc Šink

  5 do 6 kg zlata je vredno okoli 250.000 evrov. Moralo ga je biti vsaj 50 kg.

  • tasilo

   V članku je verjetno napaka oz. šlamparija. Na sliki se vidi 5 palic. Standardna teža take palice (ali ingota) je 12,4kg, skupaj torej 62 kg. Pri trenutni ceni zlata cca. 39.000 €/kg to znese nekaj čez 2,4 milijona. (Cena zlata je sicer standardno v US$/troy ounce in je treba upoštevati še tečajno razliko USD/EUR.)

   • Borut Stari

    Šlamparija pri Marjanci? Nič novega. To je pri njenem novinarstvu stalnica.

    • tasilo

     Ni problema! Za vsako šlamparijo in neumnost 5 evrov plače, pa se bo takoj navadila, saj bo v 14 dneh ostala brez plače.

   • Donny

    No dejstvo je, da niso vse zlate palice ulite po standardih.. Na spletu lahko najdeš video, kjer dotične palice stehtajo. Posamezna palica ima 5.4 kg, kar je skupaj 27 kg. Pri ceni 40.000€ na kg so vse palice skupno vredne dober miljon!

    • tasilo

     Hvala za popravek/pojasnilo. Sam nisem tako podrobno raziskoval. Sam sem le splošno komentiral vhodne podatke iz članka. Izkaže pa se, da je potem novinarka Šrajherjeva Marjanca še veliko bolj šlamapasta in neprofesionalna kot smo domnevali sprva in od njenih “veleumnih kalkulacij” nobena ne drži. Profi novinarji pač …

  • radames

   Seveda, seveda. Cena kile naložbenega zlata pri Moru v Lj. je zdajle čez 39.600€. https://www.moro.si/si-cenik/
   Kakor pravi tasilo, so najbrž ingoti, taki, kakršne dajejo v trezorje bank za “zlato rezervo”.
   1kg zlata pa dobiš v “ploščicah”, četudi se jim v žargonu reče zlata palica https://www.moro.si/enakup-moro/si/zlate-palice/22-1000-g-zlata-palica-gold-bar-1000005000240.html

 • tasilo

  Po načelu “videno — kupljeno” so palice njegove.

  Najdbo tolikšne vrednosti je pametno prijaviti le zato, da ti dacarji nekoč ne skočijo za vrat, odkod ti naenkrat toliko premoženja.

 • Olga

  Je temu “polkovniku” palice dal ISIS?

 • Nataša Valant

  Eh, škoda ker nimam navade kupovati tanke. Ker je moja denarnica tanka.

 • Kat Wilson

  budala. zakaj ni držal gobca…zdej bo otal brez haha

 • dr Janez Sveti

  No, če kdo verjame zgodbici je teslo!
  DR janez Sveti genij

  • nevtrino

   Hohoho, v teh jugobutalah tukaj pač ne moreš niti tanka ali kaj podobnega kupiti …

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!