Tokrat jedrski vlaki – zanimiva sovjetska tehnika ponovno na razpolago ruski vojski

Foto: epa, fotografija je simbolična

Rusija na vojaškem področju posega po zamisli iz sovjetske orožarske zakladnice. Tokrat se je odločila od “mrtvih obuditi” t. i. “jedrske vlake”, ki so sicer videti kot običajni tovorni vlaki, vendar pa lahko prenašajo raketne sisteme z jedrskimi izstrelki. Prednost teh vlakov je ta, da jih je zelo težko odkriti. 

Rusija si je tokrat zaželela “jedrske vlake” s katerimi bi še okrepila svoje vojaške kapacitete. Šlo naj bi za precej zahrbtno orožje, ki je sicer že obstajalo v sovjetskem obdobju. Na teh vlakih naj bi bili prikriti metalci balističnih raket, ki bodo lahko nosile kar jedrske konice, navaja wyborcza. Zdi se, da Rusija veliko stavi na svoje raketne sisteme. Enega je v zadnjem času že namestila v Kaliningradu.

Putin priganja ruske konstruktorje
Še letos naj bi Rusi izvedli prve poskuse medcelinske balistične rakete, ki je namenjena prevozu na tirih. Ruski inženirji pa imajo za izvedbo projekta zelo malo časa, saj naj bi obravnavani projekt Putinu predstavili že ob začetku prihodnjega leta. Gre za sistem, ki so ga Rusi poimenovali Barguzin.

Foto: epa, fotografija je simbolična

Foto: epa, fotografija je simbolična

Lahko bi zadeli cilje v ZDA ali Evropi 
Rdeča armada je že imela sistem tovrstnih raket za katerega je bilo namenjenih 12 vlakov. Tedaj se je ta imenoval Molodiec. Vizualno so sicer bojni vlaki povsem spominjali na tovorne vlake. Vsak izmed njih je prevažal po 3 zakrite metalce balističnih raket, slednji pa so imeli po 10 jedrskih konic. Tovrstni vlaki so potovali po sovjetskih železnicah in so bili v vsakem trenutku sposobni izstreliti jedrski izstrelek, ki bi lahko zadel določen cilj na evropskih ali ameriških tleh.

Gre za zelo učinkovit sistem
Jedrski vlaki so imeli to prednost, da jih je bilo praktično nemogoče odkriti – celo s pomočjo satelitov. Tovrstna sovjetska vozila so sicer končala med starim železjem v letih med 2003 in 2005, med drugim zaradi težav pri njihovem vzdrževanju, saj se podjetje, ki jih je proizvedlo nahaja v Ukrajini. Tokrat se je Največja država sveta odločila za obnovitev svojih kapacitet na tem področju, ker se je orožje v preteklosti izkazalo za učinkovito. Poleg tega se dogovor med ZDA in Rusijo glede zmanjšanja količine jedrskega orožja ne nanaša na proizvodnjo novih raketnih sistemov.

Težave s pomožnim motorjem, cena projekta ostaja neznanka
Obenem bi bilo zelo težko odkriti koliko tovrstnih metalcev raket bi lahko Rusi skrili na svojih bojnih vlakih. Za konstruktorje teh jedrskih raket je največja težava izdelati pomožni motor, katerega naloga je izstreliti raketo na višino nekaj 10 metrov, saj se šele tedaj vklopi glavni motor rakete, zaradi česar raketni metalec ni poškodovan in ga je mogoče znova uporabiti. Cena tega ruskega vojaškega projekta sicer ostaja neznanka.

Rusija stavi na raketne sistem – enega je pred kratkim namestila v samem osrčju Evrope
V vzhodni Evropi je Rusija zadnje čase dvignila kar nekaj prahu z namestitvijo svojega raketnega sistema Iskander-M, in sicer na območju mesta Kaliningrad. Gre za sistem balističnih raket katerega izstrelki nesejo do 700 km daleč, s čimer je ogrožen pretežni del Poljske. Rusija svetovno javnost sicer miri, da gre za rutinske manevre njihove vojske.

Domen Mezeg

 • Novakec1

  Preveč gledate cenene filme Van Dama in podobnih junakov

 • dež

  Zadnji krik vojaške tehnike.

 • Hribouc

  UČINKI KLEČEPLAZNE RITOLIZNOSTI PRED RUSKO KAPELICO SE ŠIRIJO Z RAKOTVORNO BRZINO
  po domovini največjega zla na planetu Zemlja.
  Ratoborni, butast, čeprav mestoma superinteligenten, bedni in od vodke napiti narod, slep ko kura in napuhnjen ko največji idiot vesolja .ŠKODA, RUSI, SPET DREKATE PO POTI ZLOČINA INJ SMRTI.

  • dr Janez Sveti

   Tebe so pa tudi močno po glavi tepli v zibelki?
   DR Janez Sveti porodničar

   • Hribouc

    Zadel si, Brihta. Ampak ne v zibki, Bumbar, tardeči so me, ko sem odrastel.
    Zadel pa si bolj kot si misliš, če malo zasukava, kar so mi povedali sami Rusi na Bajkalu, ko sem se klatil tam okoli Bajkalskega jezera. A veš kuga? V zgodovini je imelo pretepanje s palico ali kolom po glavi udarno vlogo v svinjskokrvavi rusjaški zgodovini. Graščaki, vekleposestnik, uradniki, skratka rusjaška visoka banda je svoje podložnike kaznovala z tepežem po glavah in to množično, po naravnem pravu ruske tajge ! Od tod izvira preroška norost v povprečnem ruskem človeku, ki nosi v sebi ,,med drugim, zelo mehko rusko dušo po velebistrem Kmeclovem Matjažu in predvsem absorbira neverjetne količine krompirjeve 80 odstotne vodke, dokler, ga ne
    požere, seveda. Vidiš, draga Brihta, tvoj zadetek in trud le nista bila proč vržena, spet sva se naučila nekaj!

    • dr Janez Sveti

     Mislim, da si se že rodil prizadet in tvoja starša sta samo še poslabšala tvoje duševno stanje. Občasno se zgubiš in ne veš več niti kje si začel in o čemu je beseda. Ni o ruskih tajgah.
     Sicer pa mi je vseeno za tebe. Sam si ustvarjaš svet sovraštva, nesreče in morbidnosti.
     DR Janez Sveti psihoanalitik

     • Hribouc

      Predragi,Janezek!
      Odgovoril sem ti konkretno in pričevalsko argumentirano, ti pa nazaj bleješ in pljuvaš grdobijske fikcije.
      Torej, nisi resen in takole se pljuvala in packala bova ne.
      O shit! Skoraj sem pozabu.Omenjati sveta imena po nemarnem, z nemarnimi imeni kar tje v en dan je kaznivo po zakoniku Edinega.
      Razmisli in ukini ime, ki ga uporabljaš tako po nemarnem.
      Kupi si knjigo:VIDEL SEM VEČNOST; James Manjackal, da se rešiš iz svoje zanke.

     • dr Janez Sveti

      Oh ja..
      DR Janez Sveti genij

 • garfi

  to je pa res sproščeno
  za vedno

 • črnaovca

  Ja in še marsikaj si bodo zmislili dokler bo NATO ril na njihove meje

 • dr Janez Sveti

  Domen Mezeg, daj nehaj se blamirat!
  DR Janez Sveti Sekira

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!