Uživanje predelanega mesa povzroča raka

Foto: iStock

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (World Health Organization – WHO) predelano meso, kot so slanina, salame, klobase, šunka, hrenovke in druge podobne mesnine, povzročajo raka. Poročilo je objavila Mednarodna agencija za raziskave raka, ki deluje pod okriljem WHO.

Poročilo zdravstvene organizacije navaja, da 50 g predelanega mesa na dan (kar sta dve rezini slanine) poveča verjetnost raka debelega črevesja za 18 odstotkov. Zapisano je tudi, da rdeče meso prav tako prispeva k povečanju verjetnosti obolevanja za rakom.

Posezite po mesu lokalne ekološke reje
Zdravstvena organizacija hkrati izpostavlja tudi prednosti za telo, ki jih ima zmerno uživanje svežega mesa, predvsem iz domače ekološke reje. Veliko svežega mesa je nato predelanega v raznovrstne oblike mesnin, ki so obdelane z različnimi postopki, na primer z dimljenjem, sušenjem, dodajanjem velikih količin soli in konzervansov. Ti postopki nato povečajo možnost obolevanja za rakom, predvsem rakom debelega črevesa.

Poiščite vašo najbližjo ekološko kmetijo na seznamu ekoloških kmetij v Sloveniji: http://www.bodieko.si/ekoloske-kmetije.

Tako se je predelano meso znašlo na lestvici ogrožajoče hrane v skupini z alkoholom in kajenjem. Na WHO še poudarjajo, da vam en sendvič s slanino ne bo naredil večje škode, se pa verjetnost, da obolite za rakom, sorazmerno poveča s količino predelanega mesa, ki ga vnesete v telo.

A. D.

  • Peter

    Oh, seveda. Vse povzroča raka. Najbolje bo, da ne jemo nič, bomo umrli zdravi in lačni.

  • hannibal

    Hehehe. Svinjina po novem povzroča raka.

    Košer in Halal sta dobra za omega3, omega6 in holesterol.

    Bistvo je, da se živali pri zavesti prereže vratno žilo tako, da čimbolj trpi. To je potem zdraaavo.

    Bedaki ki to objavljate.

    • pajot

      In zdaj so po novem ugotovili,da je svinjska mast še kako zdrava in je vse tisto olje(rafinirano ali ne) sranje na kvadrat. Mi smo gor rasli s kosom kruha,premazanim s svinjsko mastjo in narezanim časnom. Mmmmm,kako dobro. In nihče se ni zredil.

      • hannibal

        Tako je. Zaseko smo si na kruh mazali na debelo. Zraven pa klobasa iz kible, čebula, dve jajci in liter mošta.

  • karlina

    Točno tako, bomo umrli zdravi, Sicer pa se ni za sekirat, ker večina ljudi zaradi finančne stiske ne kupuje dragih prekajenih mesnin.Nekateri še za kruh nimajo.

  • Mičo Meečo

    Dajte si še enkrat prebrat.Govora je o tem,da je to meso prepojeno s konzervansi in drugimi substancami,ki ne sodijo v živila in katastrofalno vplivajo na črevesje.Meso kot samo,sveže,brez konzervansov ni tak problem.

  • pajot

    Celo življenje se bašem z mesom,pa nimam raka. Zaenkrat. Se spomnim,ko je v tako opevani yugi zmanjkalo paradižnikov,je slovenski poročevalec ali kako se je že imenoval(Delo,najbrž) takoj poročal o škodljivosti paradižnika,češ,da povzroča raka. Kar se mene tiče,raka povzroča življenje samo. Ne paradižnik in ne meso.

    • hannibal

      Žlehtnoba povzroča raka.

      • JohnSmith

        “begunci” povzročajo raka Sloveniji in Evropi

    • viktorh

      To drži.
      Pred 40 leti je Delo poročali o rakotvornem učinku paradižnika. Klinc pa takšne, nepreverjene informacije.

      • Aton

        Po naročilu napišemo karkoli…

  • pajot

    Pravzaprav si ga sami naredimo. Raka.

  • viktorh

    Informacija ni popolna.
    Avtorji raziskave so jasno povedali, da vse to še ni dokazano – da le sumijo…
    Ne vznemirjajte ljudi po nepotrebnem.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!