Astronavti bodo na Marsu živeli v iglujih

Foto: iStock

NASA, ameriška vesoljska agencija je objavila zmagovalni predlog natečaja za naselitev rdečega planeta. Po njihovem najboljši  koncept načrtuje bivake s stenami iz ledu.

Načrtovalci so morali zasnovati bivanjski prostor v katerem bi lahko živeli in delali štirje astronavti. Vsi predlogi so morali biti zasnovati tako, da bi jih bilo mogoče postaviti s pomočjo 3D tiskalnika in z materiali, ki so prisotni na Marsu.

Tehnologija od katere si veliko obetajo
3D tiskanje je relativno nova tehnologija s katero je znanstvenikom tako rekoč iz nič uspelo zasnovati hamburger, pištolo, hišo in še marsikaj. Deluje tako, da nanaša izredno tanke plasti materiala in s tem oblikuje končni izdelek. Svet si od te tehnologije veliko obeta. Strokovnjaki v vesoljskih programih še posebej, ker so izredno omejeni s količino tovora, ki ga lahko obstoječa raketna tehnologija pripelje v vesolje.

Zmagovalni projekt je bil eden redkih, ki ni uporabil Regolita, materiala, ki ga je na Marsu v izobilju. Namesto tega bo uporabil vodo, prisotnost katere je na dotičnem planetu NASA potrdila šele pred kratkim.  Je tudi eden redkih, ki bivaka ni vkopal v tla, predvsem zaradi bojazni, da bi se lahko v globini nahajale snovi, ki bi lahko škodile zdravju.

NASA se, kljub tehnološkim prebojem, še ne pripravlja na kolonizacijo tega planeta.

Ž. K.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!