Imamo odgovor na vprašanje, zakaj sloni ne zbolevajo za rakom

Foto: iStock

Čeprav se sliši nenavadno, je večja možnost, da bo za rakom zbolel morski pes kot pa slon, ki je ena izmed redkih živali, ki skoraj nikoli ne zboli za rakom. Znanstveniki so zdaj najverjetneje našli tudi pojasnilo za ta nenavaden fenomen.

Časnik ameriške Zdravstvene organizacije (JAMA) je objavil večletni sad skupnega dela znanstvenikov z univerz Arizona State in Utah v sodelovanju z raziskovalci in znanstveniki centra Ringling Bros. Rezultati so pokazali zanimivo odkritje. Vse je v enem genu. No, v enem in še v njegovih številnih kopijah.

Celice slonov vsebujejo 40 kopij gena “p53”, znanega tudi kot “gen za uničenje raka”. Ljudje in večina drugih živali ima samo dve kopiji tega gena, po eno od vsakega starša.

Smrtnost raka na slonih zgolj 5 odstotkov, pri ljudeh višja
“Sloni so bili dolgo uganka,” je povedal onkolog z Univerze Utah Joshua Schiffman. Predvsem zato, ker imajo stokrat več celic kot ljudje in bi to posledično pomenilo, da bi imeli stokrat več možnosti, da celice postanejo rakave. A zaradi raka umre pet odstotkov slonov, medtem ko je pri ljudeh ta številka veliko višja in se giblje med 11 in 25 odstotki, zatrjuje Schiffman.

Ta gen namreč pomaga ostalim celicam, da se lahko obnovijo brez vsakršnih težav. Znanstveniki zato menijo, da bi to odkritje lahko pomagalo tudi pri odkrivanju zdravila za ljudi, ki bi delovalo po istem principu.

J. U.

 • rubec

  Moj dedek je za rakom umrl, tako ta ta trditev ni povsem točna. Spominjam se, ko sem še kot otrok starim staršem hodil pomagat pobirati krompir na njivo, da se je dedek, verjetno rahlo okajen dostikrat prevrnil prav na staro mamo ko je ta na kolenih brskala po zemlji. Ona ga je potem vedno zmerjala češ da je preklet slon.
  Dedka sem imel rad. Ko me je vzel s seboj v vaško gostilno, mi je vedno kupil kokto.

 • sevenx

  Naj pripeljejo te slone v Celje pa da vidmo če bo še kr 5 procentov…

 • Nataša Valant

  Zanimivo. Vendar mislim , da je dobro povedal sevenx – kje živijo sloni in kje mi !!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!