Kako ugasne življenje slavne sonde?

Foto: epa

Evropska vesoljska agencija je sporočila, da je dveletna misija Rosetta končana. Ob dotiku z ledeno površino kometa je pristala na kometu 67P in signal se je izgubil. Po pristanku si je ekipa tega projekta oddahnila, Patrick Martin, vodja te misije, pa je zadovoljen naznanil, da je pristanek končan. 

Rosetta je ime satelita – sledilca kometa, ki je bil opazovan iz Darmstadta več kot 30 let. Pred pristankom na kometu 67P je satelit Rosetta posnel fotografije v visoki resoluciji, napravil meritve te zaledenele prašne krogle ter podatke poslal na Zemljo.

Priprave na varen pristanek
V petek zjutraj so poskušali poiskati najboljše mesto na kometu, da bi bil pristanek na glavi 4-kilometrskega kometa čim boljši. Strokovnjaki so želeli pogledati v notranjost kometa, ki ima na površini vrtače. Te udrtine so mesta, kjer komet izpušča plin in prah v vesolje. Pogled v notranjost je razkril ledene kocke, ki so se združile in zgradile komet pred milijoni let.

Nekatere slike, ki so bile poslane na Zemljo, so bile posnete nekaj sekund pred pristankom. Te slike bodo omogočile visoko resolucijo, zaradi česar je ekipa raziskovalcev že vsa navdušena, kot poroča BBC.

Komet je odnesel Rosetto v daljave
Komet 67P trenutno potuje v smeri stran od Sonca, kar jemlje sončno energijo, ki jo Rosetta potrebuje za delovanje sistemov. Raje, kot da bi enostavno uspavali ali ji odklopili funkcije, se je ekipa odločila, da se bo pustolovščina nadaljevala v stilu. Če bi poskušali satelit Rosetta ponovno obuditi, ko bi se komet ponovno vrnil v naš notranji sončni sistem, ni nobene garancije, da bi spet pravilno deloval.

V tem času je ob sledenju kometa razkrita skrivnost o njegovem vedenju, strukturi in kemijski sestavi. Novembra 2014 je satelit Rosetta na komet spustil tudi majhnega robota, da je zbral še dodatne informacije.

Raziskovanje kometa se nadaljuje
ESA bo po izjemnem projektu raziskala dobljene podatke in to bo razširilo naše razumevanje teh velikih ledenih krogel, ki tavajo med planeti. Podatki, ki so jih prejeli v zadnjih dveh letih s kometa 67P, jih bodo zaposlovali nekaj desetletij.

A. B.