Pluton je živ

Znanstveniki niso pričakovali, da bodo na planetu, poimenovanem po rimskem bogu podzemlja, našli znake geološke aktivnosti. Nova odkritja kažejo, da ima planet gorovja, ledenike in atmosfero.

“Gre za resnično dinamičen svet,” je dejala Cathy Olkin, raziskovalka, zaposlena v projektu “Novi Horizonti” Ameriške vesoljske agencije.

Sonda, ki je omogočila nedavno odkritje Plutnovega geološkega življenja, je mimo pritlikavega planeta letela že sredi poletja, 14. julija, a so podatki, ki jih je pošiljala v raziskovalni center, potovali zelo počasi. Pluton je namreč od nas oddaljen nekje med tremi ali petimi milijardami kilometrov, odvisno od položaja v orbiti. Fotografija visoke ločljivosti zato potrebuje 42 minut, da prispe do zemlje.

Kako je planet videti od blizu, si poglejte v galeriji.

Pritlikavec med planeti
Planet je že pred časom buril duhove v znanstvenih krogih, saj se ni vedelo, kako bi ga poimenovali. Nekateri so trdili, da si zaradi svoje majhnosti ne zasluži, da bi ga uvrščali med planete. Na koncu so ga “degradirali” v kategorijo pritlikavih planetov.

Ž. K.

 • Mac Greusaichelu00e0mhaich

  A SO MURGLE NA PLUTONU? nnnKER VPLIV MURGEL SEGA DO PLUTONA. ZIHR!

  • Brane

   Nekateri si morate nujno nastaviti biper za opozarjanje,da ne pozabite na zdravstveno terapijo. Vendar je verjetno u017ee prepozno ali napau010dna dijagnoza.

   • Mac Greusaichelu00e0mhaich

    PEJT GA POGLEDAT BRANE,nPEJT GA POGLEDAT BRANE NO!nnnPEJT GA POGLEDAT BRANE!nPEJT GA POGLEDAT BRANE NO!

 • yone

  Mi imamo pa pritlikavega bivu0161ega predsednika. A se ga lahko kako degradira?

  • Mac Greusaichelu00e0mhaich

   TAKO. BRAVO!

 • marjeticaa

  u010de je pluton planet ali ni, je irelevantno..je nebesno telo v nau0161em osonu010dju, ki ima svojo vlogo in svoje karakteristike.vsekakor je vredno raziskati ga, kot vse asteroide v kuplerjevem pasu…in u0161e kje drugje…

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!