V Šentvidu pri Stični zapelo več kot sto pevskih zborov

Z nastopom devetih slovenskih pevskih zborov iz drugih držav se bo v Šentvidu pri Stični drevi ob 20. uri začel dvodnevni tradicionalni 48. Tabor slovenskih pevskih zborov. Na osrednji nedeljski prireditvi, na kateri pričakujejo več kot sto pevskih zborov, pa bo po napovedi prirediteljev nekaj po 13. uri skupaj zapelo več kot 1500 pevcev.

V šentviški Osnovni šoli Ferda Vesela se bodo drevi predstavili slovenski pevski zbori iz drugih držav – Hrvaške, Madžarske, Bosne in Hercegovine, Srbije ter Italije, nedeljska prireditev pa se bo začela z osrednjo vajo ob 9. uri. Predsednik programske komisije tabora Stane Peček je na nedavni novinarski konferenci povedal, da so prireditev letos posvetili slovenski ljudski pesmi na temo vojske in veseljačenja ob vinu, sicer pa bo tabor potekal pod geslom Veselje je pri nas.

Njegov nedeljski del so si zamislili kot neprekinjeno spevoigro tematsko navezujočih se ljudskih pesmi, ki jih bodo pevski zbori izvajali brez vmesnih napovedi ali drugih prekinitev. Te bodo razdelili v dva sklopa, ki se, kot je dejal Peček, dotikata največjih slovenskih travm, vojne in pijančevanja.

Pred osrednjo nedeljsko prireditvijo se bo med 12. in 13. uro v Šentvidu pri Stični zvrstila povorka sodelujočih pevskih zborov, mešanih, ženskih in moških. Sledil bo slavnostni nagovor direktorja republiškega javnega sklada za kulturne dejavnosti Marka Repnika, ob 13.15 pa bo skupaj zapelo več kot 1500 pevcev.

Lampret: Ohranjanje izročila slovenske pesmi je izjemno pomembno
Kot je navedel predsednik upravnega odbora tabora pevskih zborov Jernej Lampret, jih bo prireditev, v katero je vloženo veliko prostovoljnega dela, stala približno 20.000 evrov, ki jih bodo zbrali s pomočjo Občine Ivančna Gorica in donatorjev. Pri organizaciji jim pomaga tudi Osnovna šola Ferda Vesela. Po njegovih besedah je pomen tabora, ki se ga je do zdaj skupaj udeležilo več kot 150.000 pevcev, zaradi ohranjanja izročila slovenske pesmi, zborovskega petja in njune popularizacije za Slovence izjemen. Hkrati gre za največjo strokovno spremljano prireditev slovenskega ljubiteljskega petja, ki vse bolj prevzema državni značaj.

C. Š., STA

 • videx

  fuj, gabijo se mi takšne osladne farške prireditve, zdej pa sam še čakam da mi kdo od ovc spusti, da so mi ziher tiste partizanske všeč

  • stajerc5

   Pomeni, da si v cuzi in se ne smes opredeliti, nje…

  • Nata
  • tohuvabohu

   Slabo si informiran, siromak, ali pa grdo lažeš. Šentviški tabor je nastal še v trdem socializmu z žegnom partije (kar se vidi tudi iz imena tabor). Cerkev nikoli ni imela prav nič zraven.
   Tudi meni prireditev ni hudo pri srcu, ampak ti si pa neotesan pavijan.

 • tasilo

  “Lampret: Ohranjanje izročila slovenske pesmi je izjemno pomembno”

  Seveda, Lampret. Meni je všeč tale Oštarija številka ena, ki jo poje Obalni oktet Izola.
  https://www.youtube.com/watch?v=LCY5hXJ2c_I

  Opozorilo: Samo za polnoletne. Otrokom do 18. leta starosti priporočamo poslušanje pod nadzorom staršev ali skrbnikov.

  • stajerc5

   Ah, dej no! Jaz sem jo ze z desetimi znal na pamet…
   …pa ni stevilka ena, apak nummero uno, nje…

  • Nata

   Ja, ti pa prav nič takega, posebnega veselja ne privoščiš Slovencem, no ?

  • tohuvabohu

   Jajca.
   Očitno sploh ne poznaš prave slovenske ljudske pesmi. Morda nisi sam kriv.

   • tasilo

    Hmm… zdaj sem šele opazil, da svojega “avtorskega” od začetka bore malo napišeš, kakšen odstotek ali manj, večinoma le prežiš, kaj bodo napisali drugi in ob kar se potem lahko obregaš, vtikaš, modruješ, podučuješ, pametuješ, moraliziraš, dopolnjuješ, kritiziraš, zajebavaš, soliš pamet, se špetiraš … Marička, če ne bi bilo drugih forumovcev, ti ne bi imel česa pisati! Zdi se, da te je strah napisati svoj komentar “ab ovo”, ker te je strah odzivov, ali pa si le nekoliko … pust in prazen.

    • tohuvabohu

     Malo si ga usral, prijatelj. Res je, da rad kritiziram, demantiram, protestiram usw. (zato tudi zahajam sem – ali morda misliš, da nimam pametnejših opravkov?), ampak moraliziram pa ne. Bene distinguere est bene docere.

     • tasilo

      Quod scripsi scripsi.

     • tohuvabohu

      Errare humanum est, perseverare autem diabolicum.

 • domovina mili dom

  Upam, da se ne bo “uturio” kakšen hostarski hej brigade.

  • Kosobrin

   … ali pa Mi legionarji, mi domobranci …

   • domovina mili dom

    Ti ne obstajajo, so jih komunisti vse pomorili. Tako, da se ti ni treba nič bati. Ostali so samo krvniki, ki korakajo na hej brigade.

    • Goran Hvala

     Ce bi vse pomorili nebi noben vec civkal…se ti ne zdi?…lahko recem da so slabo opravljali svoje delo ce so ze bli taki brutalnezi in morilci..

     • domovina mili dom

      So imeli komunisti srečo, da desnica ni bila brutalna leta 91, da še lahko komunisti zdaj čivkajo in smradijo slovenski prostor.

     • Kosobrin

      Vi ga pa dišavite in razsvetljujete?

     • domovina mili dom

      Tako je, eni še kar iz host prihajajo in razsvetljujejo z metanom. Mi pa smo na sodobni led tehnologiji, da razsvetlimo Slovenijo.

     • Goran Hvala

      Ma 91 sm jaz v grmovju z sodom vina in domacimi klobasami se z 15imi slovenci cakal na napad…pa ni blo nic…ne vem kaj se eni tolk trudite opevat to naso osamosvojitev…kar se tice vojn to sploh ni bla…to je sramota v knjigah o vonji in bitkah..ni omembe vredno..no ja sicer sem bil srecen ker je bilo kakor je bilo…brez nekih tezkih let zivljenja…glih enih 20 zrtev je bilo pa se tisto po nesreci…dej ne fantaziraj in ne napihuj, ce bi juga takrat imela interes malo drugacen bi nas zradirala..tako so pa sam debelo gledal ker se njim ni blo jasno zakaj nas sploh napadajo…bula ena…

     • domovina mili dom

      Ta vojna taktika, da premagaš 4. armado v svetovnem merilu, tako kot si rekel v grmovju skrit v zasedi s sodom vina, to v 10 dneh, se je in se bo pisalo v svetovne anale. Na ameriški vojni akademiji to strategijo celo predavajo in je zasenčila Napoleona, Hitlerja z blitz krikom.

     • Goran Hvala

      Jp..ce se napadalec odloci umaknt ker tko al tko nima v tistih parih kvadratih kaj velik pocet pol je to res taktika…se pa strinjam da ni lepsega kot sedet v grmovju in piknikirat ter cakat na konec…jaz se nebi streljal za nobenga…kar naj se osamosvojitelji ce se ze ne znajo zmenit…zato pa smo kampiral tam…ta hrabri pa v cankarjevi kleti…

     • Nata

      No, no ?? Brez skrbi, da bi, in ga je tudi imela Juga interes!!
      Vendar so ti možje, ki so vodili tisto deset dnevno vojno, dobro izkoristili okoliščino, da je bilo v vojašnicah po Sloveniji ogromno fantov z Juga .Zato si niso upali.
      Iz zgodovine pa vemo, da obstajajo tudi druge oblike ” vojne ” !
      In, da obrnem na sedanjost. Kaj pa je Strah ?? Ki ga danes širi rdeča falanga ? V strahu za svoje službe, torej osnove za obstoj, so ljudje tiho. Zopet si ne uoajo povedati svojega mnenja. . . . .

     • Goran Hvala

      Ja pol ste pa res bogi…lajate sam po nekem privat forumu da bi sli na ceste pa ne…zalit pa znate vse 100na uro…od tega ne bo spremebe ce si jo ze tako gorece zelite…pa svojega grand master leaderja zamenjajte pa upam stavit da vas bo prej kot v pol leta se enkrat toliko sds volilcev…socer mene ne bo ker me ne zanima prihodnost slovenije…

     • Nata

      brez komentarja. . . . .

     • stajerc5

      Si ti mogoce v zlahti z Kardeljim, Dolancim in ostalo bando?

     • Goran Hvala

      Ce je to problem potem z veeeljem recem da sem…in sedaj?.

     • stajerc5

      Zelim ti cisto lepo in se krajse zivljenje…

     • Goran Hvala

      Enako tudi tebi…

     • tohuvabohu

      No, vsaj enkrat si povedal po pravici. Teritorialci so se v glavnem nažirali in so pol vojne prespali. To je bila sabotaža n veleizdaja s strani poveljstva TO. Če ne bi bilo Krkovičevih fantov in pomoči policistov, bi nam trda predla. In nihče ne bo nikoli odgovarjal, tako kot za izročitev orožja ni odgovarjal veleizdajalec Kučan.

     • Goran Hvala

      Jp mas prov…priznam…pac kot sem rekel…ni mi blo do nekih patriotskih igric…sm raje grill obracal pod lesko…sploh ne vem zakaj sem moral it dva zavedna hardcore domoljubna slovenca soseda sta bla pa doma…ker sta mela vsak po enga pamza…taki patrioti pa doma…opremljali kleti v varna zaklonisca…

    • Kosobrin

     Če jih ne bi bilo, tudi tega portala in Nove24 TV ne bi bilo.

     • stajerc5

      Saj vem, Komunist bi ti bolj prijal, nje!?

     • domovina mili dom

      Ta portal je ustanovljen z namenom razkrivanja kriminala. Kar beri ta portal, da se ti razjasnijo obzorja.

   • stajerc5

    Nas Na juris je drugacen kot vas! Mi gremo naprej, vi iscete pa peto brzino v rikvercu!!!

   • Nata

    Ampak zapeli pa bodo ” Slovenec sem “. Ki se je v Jugi zelo poredko in zelo previdno kdaj pa kdaj zaslišala, a ne ??

 • Nata

  + + + + + + + + + + + + + + + Še dobro, da slovenski narod tako rad prepeva. Tam malo pozabi na svoje gorje.
  Ohranjanje ljudskega izročila je v th časih še kako pomembno !

 • Vrba

  Komú narpred veselo
  zdravljico, bratje! čmo zapét’!
  Bog našo nam deželo,
  Bog živi ves slovenski svet,
  brate vse,
  kar nas je
  sinóv sloveče matere!

 • ptr

  V Estoniji imajo Laulupidu, ki je nekakšen ekvivalent tega našega Šentvida. In zelo priljubljen med ljudmi. Takrat, ko je na sporedu, bolje, da sploh ne razmišlajete o obisku Tallinna, ker cene dobesedno podivjajo v nebo. Sem po Youtebutu gledal ene par pesmi s tega festivala in četudi ne razumeš niti besedice, je res veličasten občutek, ko slišiš, kako vsa ta množica v en glas prepeva njihove domoljubne pesmi.

  T.i. pevska revolucija je sicer tvorila pomemben člen estonske zgodovine. V 19. stoletju se je na teh prireditvah začela utrjevati estonska narodna zavest, po sovjetski okupaciji so ga komunisti sicer še dopustili, vendar so ga hoteli speljati na svoj mlin. Nekaj “neoporečnih” ljudskih pesmi so še pustili, vendar so jih morale dopolnjevati razne sovjetske verzije Hej Brigad in podobnega sranja. Občinstvo se je ob teh hvalnicah Lenina in Stalina držalo “komorno”, po koncu uradnega repertoarja pa so zmeraj vsi skupaj navdušeno odpeli “ideološko neprimerne” prepovedane pesmi, predvsem Lidie Koidule, npr. Illus a maa (Ljubim to deželo) itd. In dandanes so si Estonci praktično enotni, da se je tu skuhal tisti upor, ki je leta 1991 pripeljal do osamosvojitve in temeljitega razkomunistenja države.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!