Veste, zakaj imajo žirafe dolge vratove? Odgovor vas bo presenetil

Foto: iStock

Večinsko védenje, da imajo žirafe dolge vratove zaradi doseganja hrane na višinah, so raziskovalci nedavno ovrgli. Najnovejše raziskave so pri žirafah pokazale povezanost skeleta in ožilja.

Raziskovalcem je prvič uspelo izločiti genom žirafe, s katerim so odkrili DNK-strukture, ki pojasnjujejo, zakaj so živali razvile izjemno dolge vratove. Da bi kri žirafe iz srca dosegla možgane, potrebuje njihovo srce izjemno močno srčno mišico, ki vsak trenutek dostavlja potreben pretok krvi po celem telesu živali. Žirafino srce ima tudi posebne zaklopke, ki se aktivirajo, ko žirafa dvigne glavo iz spuščenega položaja, poroča The Guardian.

Edinstvena telesna konfiguracija žiraf je bila dlje časa neznanka za številne biologe, vključno s Charlesom Darwinom. Ko so primerjali genom žirafe z njenim najbližjim sorodnikom okapijem, so ugotovili, da obstajajo razlike pri obliki telesa in ožilju. To pomeni, da sta se dolg vrat in močno srce pri žirafah razvijala istočasno.

“O tem, kako se je vrat žiraf podaljšal, je veliko teorij, vendar vse kaže, da se je kardiovaskularni sistem razvijal vzporedno s skeletnim sistemom,” je sporočil Moris Agaba z afriškega inštituta za znanost in tehnologijo v Tanzaniji, ki je izsledke raziskav objavil v znanstveni reviji Nature Communications. Strokovnjak za genetiko z univerze v Cambridgeu Nick Mundy pa je glede zadnjih izsledkov dejal, da je pri razvoju dolgih vratov žiraf odprtih še nekaj vprašanj, na katere bo morala znanost dodatno odgovoriti.

M. P.

 • cecen

  Torej , članek sem prebral in še vedno ne vem: zakaj imajo žirafe dolg vrat?

 • Mihilus

  Prebral sem, da se je žirafam istočasno z dalšanjem vratu jačal tudi sistem za dostavo krvi v glavo. Nikjer pa ni zapisano zakaj imajo tako dolg vrat, če ne ravno zaradi stegovanja za hrano.

  • tarantela

   Nekje sem prebrala, da bi potem moralo enako veljati tudi za koze, ker se rade vzpenjajo in stegujejo vratove za listjem na grmovju in drevju.

 • tarantela

  Jest mislm, de majo doug vrat zato, k jih je bog delu iz blata je bla preveč mokra zmes, pol je pa izdelek za vrat obesu u rogovilo kakšne veje in je teža potegnila trup navzdol. Ne vem, a so že takrat mel gravitacijo in Newtonov zakon, al je blo kr neki.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!